NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 21 Ekim 2016 23:08

NORVEÇ'DE YAŞAYAN GURBETÇİLERİN EHLİYET ÇİLESİ

NORVEÇ'DE YAŞAYAN GURBETÇİLERİN EHLİYET ÇİLESİ
Norveç'te Yaşayan Türklerin 'Ehliyet Çilesi' Devam Ediyor. Hemen Hemen Her Ülkeden Alınan Sürücü Ehliyetlerinin Geçerli Olduğu Norveç'te, Türk Makamlarının Verdiği Sürücü Belgesi Geçerli Sayılmıyor.
Norveç'te yaşayan Türk vatandaşları, sahip oldukları Türk sürücü belgeleriyle Norveç makamlarına başvurduklarında, kendilerine 6 ay süreli geçici bir uluslararası sürücü belgesi veriliyor. Bu sürenin bitiminde ise Norveç sürücü belgesi almaları isteniyor. Bu belgeyi almak için ilk defa başvuru yapan Norveç vatandaşlarıyla aynı koşullara tabi tutulan gurbetçilerin, teorik ve pratik tüm eğitimleri alıp sınavlardan yüksek derecede puan almaları gerekiyor. Bütün eğitim ve sınavların, yabancısı oldukları Norveççe dilinde olması, başvuru sahibi gurbetçilerin sürücü ehliyeti almaya hak kazanmalarını oldukça zorlaştırıyor. Bu durum ise ehliyet alma şartlarının çok ağır olduğu ülkede hem zaman hem de maddi bakımdan mağduriyetlere sebep oluyor.

Türk vatandaşlar, bu uygulamanın çok adaletsizce olduğunu ve Türkiye'den çok daha geride olan ülkelerin bile ehliyetleri kabul edilirken kendilerininkinin edilmemesinin trajikomik olduğunu savunuyor. 

Türkiye haricindeki bir çok ülkeden alınan ehliyet sahipleri ise ilave bir işleme gerek kalmadan veya sadece uygulama dersi alarak değiştirme imkanına sahip oluyor. 

Norveçli yetkililer, Türkiye'nin 1968 tarihli Viyana Kara Yolları Sözleşmesi'ne taraf olması durumunda Türk sürücü belgelerinin Norveç'te geçerli sayılabileceğini ifade ediyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.