NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 06 Temmuz 2015 13:02

NORVEÇ'DE MÜLTECİ BAŞVURUSU YAPANLAR SONUCU HAPİSTE'Mİ BEKLEYECEK?

NORVEÇ'DE MÜLTECİ BAŞVURUSU YAPANLAR SONUCU HAPİSTE'Mİ BEKLEYECEK?
Norveç Adelet Bakanlığı'nın Meclis'in onayına sunduğu yeni kanun tasarısına göre, oturuma başvuran mülteciler oturum işlemleri sonuçlanana kadar 72 saat gözaltında tutulacak.
Norveç'te oturum başvurusunda bulunan sığınmacılar işlem sonuçlarını hapishanede bekleyeceği kaydedildi. Norveç dünyada insan hakları konusunda çok hassas bir ülke olması ile dikkat çekiyor.

Norveç Adelet Bakanlığı'nın Meclis'in onayına sunduğu yeni kanun tasarısına göre, oturuma başvuran mülteciler oturum işlemleri sonuçlanana kadar 72 saat gözaltında tutulacak.

Bakanlık, yeni kanun tasarısıyla amaçlarının, yasadışı göçteki artışı önlemek olduğunu belirtti. Bakanlık, oturuma başvurup reddedilen mültecileri bulmakta zorlandıklarını ve ülkede yaşamaya devam ettiklerini belirtti.

Norveç Mülteci Kurumu ise kanun teklifine karşı çıktı. Kurum yetkililer, Norveç'te iyi bir gelecek için oturum başvurusunda bulunan mültecilerin hapsedilmesinin doğru bulmadıklarını açıkladı.

 BAŞBAKAN SOLBERG'İN MÜLTECİLERE YARDIM KONUSUNDA HASSASİYETİ BİLİNİYOR.

Norveç anamuhalefet İşçi Partisi (Ap), mülteci kotasını 10 bine çıkartmak için yasa teklifi hazırladı. Ancak anamuhalefetin kanun teklifine başta iktidar partileri olmak üzere, valilikler ve partilerin bölge başkanları da karşı çıktı.

Yasa tasarısına ilişkin partisinin yıllık toplantısında konuşan İşçi Partisi (Ap) Başkanı Jonas Gahr Støre, Norveç'in 2015'te 5 bin, 2016 ise 5 bin olmak üzere toplam 10 bin sığınmacı alması gerektiğini savundu. Ancak hükümetteki İlerleme Partisi (Frp) kanun teklifine karşı çıktı. İktidarın büyük ortağı Sağ Parti (H) Başkanı ve Başbakan Erna Solberg ise Norveç'in başta Suriye ve diğer bölge ülkelere yaptığı insani yardımların yine bölgede değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Norveç'in en büyük bölgelerinden biri olan Hordaland'ın Valisi Liv Kari Eskeland da kendi bölgelerine yılda sadece 30 ila 60 sığınmacı alabildiğini hatırlattı. Eskeland, ''10 bin sığınmacı almamız, bunlara iyi bir yaşam sağlama sorumluluğu yüklenmemiz anlamına da geliyor. Şu an zaten 6 bin sığınmacı, işlemlerinin tamamlanmasını bekliyor.'' dedi.

Norveç Meclisi'nde, Suriyeli sığınmacıların kabulü konusu ele alındı. Sosyalis Tümen (SV) ile yabancı karşıtı şekilde adlandırılan sağcı Çoğalma Partisi'nin (FrP) infirak ettiği görüşmeler 5 partinin uzlaşısıyla sonuçlandı. Görüşmeler sonucunda 2015 yılında 2 bin, 2016'dahi 3 bin ve 2017'da ÜÇ bin girmek amacıyla 3 yılda yekün 8 bin Suriyeli sığınmacının ülkeye kabul edilmesi kararı alındı.  Sedir bununla beraber Suriye 'nin komşu ülkelerinde kıvrak sığınmacılara üstelik bu yıl 250 Milyon Norveç kronu "ivedili hal yardımı" yapmaya karar verdi. Yapılan bu müzaheret ile bu yıl  yandaki ülkelerde diri Suriyeli sığınmacılara yapılan toplam müstacel durum yardımı miktarı da 1,2 milyar Norveç kronuna yükselmiş olacak. Norveç önümüzdeki sene üstelik yandaki ülkelerde tüvana Suriyeli sığınmacılara toplam 1,5 milyar Norveç kronu arkalama yapacağını açıkladı. Hükümetin bununla beraber ülkedeki belediyelere bile göçmenlerin ihtiyaçlarının giderilmesi üzere 50 milyon Norveç kronu tahsis ettiği bildirildi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.