NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 23 Eylül 2018 09:57

NORVEǒTE İNTİHAR SAYISI ARTARKEN, DANİMARKA VE İSVEǒTE DÜŞÜŞE GEÇİYOR

NORVEǒTE İNTİHAR SAYISI ARTARKEN, DANİMARKA VE İSVEǒTE DÜŞÜŞE GEÇİYOR
Aftenposten gazetesinin yayınladığı bir rapora göre, Norveç genelinde intihar sayısında artış yaşandığı, komşu ülkelerden Danimarka ve İsveç’te ise sayının düşüşe geçtiği kaydedildi.
Norveç Meclisi Sağlık ve Bakım Komitesi 2. Başkanı Kjersti Toppe, intihar sayısına yönelik alınacak azimli bir hedefin sayının azalmasına katkı sağlayacağını söyledi. FOTOĞRAF: STORTINGET



Raporda, Norveç’te olan intihar sayısı 2000’de 548, 2016’da 614’e, Danimarka’da 2000’de 727, 2016’da 568, İsveç’te ise 2000’de 1380, 2016’da ise 1478 olarak lansedildi. Yukarıda verilen istatistiklerde İsveç’in diğer ülkelere oranla fazla olduğu, ancak 2011’den itibaren ülkedeki intihar sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Haberde, Danimarka’daki intihar sayısında 1980’den 2000’e kadar hızlı bir düşüş yaşandığı belirtildi. Konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulunan Livslinien Kurumu Genel Müdürü Kristen Toft, Danimarka’daki intihar sayısının son 18 yılda düştüğünü, alınan önlemlerin yardımcı olduğunu söyledi. Kurum, Danimarka’da intihar olaylarını önleme ve araştırma adına faaliyetler gösteriyor.

‘PSİKOLOJİK DESTEK SAYININ DÜŞMESİNDE YARDIMCI ETKEN’

Kopenhag Üniversitesi psikiyatristlerinden Profesör Merete Nordentoft ise, intiharda kullanılan ilaçlara yönelik bazı açıklamalarda bulundu. Danimarka Radyosu’na konuşan Nordentoft, intihar için kullanılan uyku hapları ve zehir içeren şurupların artık piyasada satılmadığını, bu durumun intihar sayısındaki düşüşte önemli rol oynadığını açıkladı.

Ayrıca bu tür psikolojik rahatsızlığa sahip hastaların Livslinien Kurumu’da görevli özel uzman doktorlardan psikolojik destek aldıkları da kaydedildi. İntihar sayısının daha önce Norveç ve Danimarka’ya oranla iki kat yaşandığı İsveç’te ise benzer önlemlerin alındığı vurgulandı.

İsveç’te NASP isimli bir kurumun yayınladığı raporda, intihar olayları hakkında çeşitli yazıların kaleme alınmısı, bu tür hastaların uzamalarca psikolojik destek görmesi ve yakından ilgilenilmesinin intihar sayısının düşmesinde yardımcı etken olduğu açıklandı.

Norveç’te ise intihar olaylarının düşüşüne yönelik yeni bir ‘sıfır vizyon’ isiminde bir uygulamaya geçildiği bilgisi paylaşıldı. Eylem planı hakkında gazeteye konuşan Norveç Meclisi Sağlık ve Bakım Komitesi 2. Başkanı Kjersti Toppe, intihar sayısına adına alınacak azimli ve yüksek bir hedefin sayının azalmasına katkı sağlayacağını vurguladı. Toppe, Meclis’in, yeni planı hemen değerlendirmeye alınması gerektiğini hatırlattı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.