NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 18 Temmuz 2015 19:47

Norveç Suçları Önleme Dairesi, Breivik'e gönderilen ve Breivik'in gönderdiği mektupları durdurma kararı aldı.

Norveç Suçları Önleme Dairesi, Breivik'e gönderilen ve Breivik'in gönderdiği mektupları durdurma kararı aldı.
Norveç'te 22 Temmuz 2011'de hükümet binalarına bombalı, Utoya adasındaki gençlik kampına silahlı saldırılarda bulunarak 77 kişiyi öldüren asrın canisi Anders Breivik'in yeni katliam planları yapmasından endişe duyuluyor.

Son olarakda oslo üniversitesinde hukuk eğitimine başlayacak.

Mass killer Anders Breivik enrols in political science course at University of Oslo


Norveç Suçları Önleme Dairesi, Breivik'e gönderilen ve Breivik'in gönderdiği mektupları durdurma kararı aldı. Norveç Suçları Önleme Dairesi Müdür Yardımcısı Erling Faeste, Breivik'in ölmeye hazır, yeni terör saldırılarından bulunacak kişileri eylemlere hazırladığı şüphesi üzerinde durulduğunu belirterek. "Breivik'in gönderdiği mektuplarla onlarca kişiyi yeni terör saldırılarına hazırladığını sanıyoruz" dedi. Erling Faeste, VG gazetesine yaptığı açıklamada "Breivik, gönderdiği mektuplarla doğru yolda, yeni dostlar edinme peşinde olduğunu değil tam aksine mümkün olduğu kadar çok insana ulaşmayı amaçladığını gösteriyor. Suçları Önleme Dairesi olarak haberleşme kontrolünü yaptığımızda, tehlikenin giderek büyüdüğünü görüyoruz. Breivik'in gönderdiği mektuplarla yeni bir ağ oluşturarak, terör saldırılarına hazırlandığından şüphe ediyoruz" dedi.

İdeolojisi ve politik hedefine odaklanmış durumda

Suçları Önleme Dairesi, Breivik'in cezaevine girdikten sonra son 6 aya kadar gönderdiği mektup sayısının 135 olduğunu ancak son 6 ayda 220'ye yükseldiğini bildirdi.  Erling Faeste, Breivik'in mektup gönderdiği kişilerle terör saldırılarında bulunmadan önce bir ilişkisi bulunmadığına dikkat çekerek, mektupların gönderildiği şahıslara bakıldığında yeni bir terör ağı oluşturduğu şüphelerinin güçlendiğini söyledi. Yetkililere göre, Breivik cezaevinde olmasına rağmen gerçekleştirdiği katliamlardan hiç pişman değil, tam aksine katliamlardan önceki ideolojisini güçlendirmiş ve siyasi hedeflerine odaklanmış durumda. Erling Faeste, Breivik'in mektuplarını durdurma kararı alırken, ülkede yeni terör saldırılarının olacağı şeklindeki tehditlerinin de göz önüne alındığını belirterek, yakınları, avukatları, resmi kurumlar ve medya kuruluşları ile mektuplaşmasına izin verileceğini söyledi.  
 
Karara itiraz etti

Erling Faeste, Breivik'in karara itiraz ettiğini belirterek "bugüne kadar mektuplaşma izni verirken ifade özgürlüğüne ağırlık verdik ancak endişelerimiz artınca durdurduk" dedi. Breivik'in avukatı Geir Lippstad, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını ve konulan sansüre itiraz edeceklerini söyledi. Breivik 2011 Temmuz ayında 69'u Utayo adasında, 10'u hükümet binalarında olmak üzere 77 kişiyi katletmiş ülkede en yüksek ceza olan 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezası 20 yıl sonra tekrar ele alınacak şayet yeni bir tehlike yarattığı kanaatine varılırsa ceza evinde yatmaya devam edecek.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.