NORVEÇ HABERLERİ Norge Haber Girişi : 28 Ekim 2015 21:30

Norveç hedef belirledi: 2025'e kadar bütün otomobiller emisyonsuz olacak

Norveç hedef belirledi: 2025'e kadar bütün otomobiller emisyonsuz olacak
Norveç'te toplumun şu an en büyük sorunlardından biri elektrikli otomobillerin satışı. Halk elektrikli otomobiller üzerindeki vergi oranlarının azaltılmasını istiyor.

Norveç hedef belirledi: 2025'e kadar bütün otomobiller emisyonsuz olacak

norvec-elektrikli
Norveç'te 50 bininci elektrikli araç

Norveç Parlamentosu üyesi aynı zamanda Enerji ve Çevre Daimi Komitesi başkanı Ola Elvestuen, Elektrikli Araçların Yol Haritası isimli konferansta ülke olarak karbon emisyonlarını en yüksek oranda azaltacaklarını ve bu azalmayı sürdüreceklerini açıkladı. Norveç'te elektrikli araç politikaları ve enerjiye göre pazar dönüşümü neticesinde konuşan Elvestuen karbon salınımını azaltmada elektrikli araçların önemini vurguladı.

Norveç 2015 yılı itibariyle harcadığı elektrik enerjisinin %97'sini yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor. (Hidroelektrik başta olmak üzere) Bu oran ülkelere göre düşük karbon ayak izi sıralamasında Dünya ortalamasının bir hayli üzerinde ve oldukça çevreci.

Karbon salınımı seviyesini istenen seviyeye çekebilmek için ulaşım ve taşımacılık alanında radikal değişikliklere gidecekler. Diğer bir amaç ise bu konuda bütün Dünya ülkelerine örnek olabilmek.

Hedefler sıralanacak olursa;

  • Bütün resmi araçlar 2015 yılı sonuna kadar elektrikli olacak,
  • Toplu taşıma araçları 2020 yılına kadar fosil yakıt kullanmayanlarıyla değiştirilecek,
  • Taksiler 2022 yılına kadar sıfır emisyon kategorisindeki araçlarla değiştirilecek,
  • 2025 yılı itibariyle bayilerde sıfır olarak satılan otomobillerin %100'ü sıfır emisyonlu olacak. Çok büyük yüzde ile elektrikli otomobiller başı çekecek.

Finansal boyutta ise zaten Norveç'te elektrikli araçlardan hiçbir vergi ve katma değer ücreti alınmıyor. Satış sürecinde ise aracın baz fiyatını ödüyorsunuz.

Norveç'te elektrikli taksiler yollarda

Bu durumun haricinde; kamu otoparkları, yol, köprü, tünel geçişleri, feribot ulaşımı ve kamusal alanlardaki şarj noktalarında şarj bedelleri elektrikli araçlar için ücretsiz. Elektrikli araçlar aynı zamanda toplu taşıma için ayrılmış ayrıcalıklı yollardan da geçiş sağlayabiliyor. Bu kurallar halihazırda Norveç'te karbon salınımı olmayan araçlar için uygulanmakta.

Ayrıca değinmek gerekirse, Norveç Dünya'da %18'4 oranla (her beş araçtan biri)  elektrikli araç satışının en yüksek oranda olduğu ülke.  Her yıl elektrikli araç satışları ikiye katlanıyor. Günümüz itibariyle Norveç'teki 2,500,000 araçtan %2,1'i elektrikli. Bu oran Dünya sıralamasında zirvede.

Kısaca, Norveç karbon salınımını %40 oranında azaltmaya kararlı. Bu planı geliştirdiler, uygulamaya koydular ve saat gibi işliyor. Kısa bir gelecekte ise sonuçlarını almaya başlayacaklar. Diğer ülkelerin de böyle kararlar vermesi dileğiyle.

1280px-Tesla_Model_S_Nissan_LEAF_Peugeot_iOn_Buddy_Th!nk_in_Oslo_2013_cropped
Oslo sokaklarında elektrikli araçlar

Norveç'te şu an 32 bin elektrikli araç yollarda. Türkiye'de ise 2012 yılında yaklaşık 100 tane elektrikli araç satılmıştı.

Norveç dünyada refah seviyesinin en yüksek olduğu ülkelerden biri.Petrol kaynakları bakımından gelişkin olan Norveç doğayı kirletmemek konusunda da oldukça hassas davranıyor. Bunun en yeni örneklerinden biri ülkedeki elektrikli otomobil satışları. Norveç'te elektrikli otomobil satışlarının patlamasından dolayı vatandaşlar elektrikli otomobillerin üzerindeki vergileri düşürmek için hükümete çağrıda bulundu.

TOPLAM SATIŞLARIN YÜZDE 13'Ü

Ülkede şu anda 32 bin elektrikli araç yollarda. Norveç'in nüfusunun 5.1milyon olduğunu düşündüğünüz zaman oran hiç de fena değil. Resmi istatistiklere göre ülkede toplu taşıma hususunda elektrikli bir dönüşüm yaşanmış. Ülkedeki otobüslerin yüzde 85'i elektrikli. 2013 yılında ise ülkedeki otomobil satışlarının yüzde 13'ü elektrikli otomobillerden oluşmuş.
2017 yılına kadar ülkedeki elektrikli araç sayısının 50 bine çıkarılması bekleniyor.




Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.