NEDEN HERYERİMİZ AĞRIR

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Profdrnilaysahin-instagram


Yaygın ağrı son yıllarda özellikle kadın hastalarımdan duyduğum en yaygın şikayetlerden biri. Hastalarımın ilk cümlesi hatta genel olarak şikayetiniz dediğimde “hocam nereden başlasam” oluyor. Eğer yaygın ağrınız varsa mutlaka detaylı incelenmeyi hak ediyorsunuz demektir. Çünkü yaygın ağrıya yol açan nedenler oldukça önemli olabilmektedirler. Bunların başında romatoid artriti (iltahaplı bir romatizma çeşidi), osteoartriti (kireçlenme), fibromiyaljiyi (yumuşak doku romatizması), kas-bağ iltahaplarını, kanser tipi durumları saymak yanlış olmayacaktır. Bu saydığımız hastalıkları inanın bana birbirinden ayırt etmek hiçte kolay değildir. Bazen bu yılları bile alabilir. Evet abartmıyorum yıllar. Bunların birbirinden ayırımıda çok önemlidir, çünkü hepsinin tedavisi farklıdır. Peki bunlar arasında ne gibi farklılıklar var derseniz işte cevabı. Öncelikle ağrınız sizi gece uyandırıyor, hareketle de istirahatle de devam ediyorsa iltahaplı romatizma olasılığı biraz daha yüksek diyebiliriz. Yine ağrı sıcağı değilde soğuğu seviyorsa, eklemlerinizde ağrı ile beraber şişlik oluyorsa ve sabah kalktığınız zaman kendinize gelmeniz 1saatten uzun sürüyorsa iltahaplı bişeylerden şüphelenmek gerekir.
Ancak sıcağı ve dinlenmeyi seven, sabah kısa surely tutukluğa neden olan bir durum varsa bunların altından da sıklıkla kireçlenmeler çıkmaktadır. Eğer ağrı yanında kilo kaybı, ateş, gece ağrısı, kas güçsüzlüğü gibi başka şikayetler de varsa bu durumun acil olduğunu ve hızla bir doktora gitmeniz gerektiğini göstermektedir. Peki yaygın ağrıda ne yapmak gerekir derseniz elbette ilk olarak bir doktora başvurmalısınız. Bu konuda başvuracağınız en uygun bölümde fizik tedavi olacaktır. Çünkü yaygın ağrıya neden olan hastalıkların çoğu bu branşla ilişkilidir. 
Bizlere gelen yaygın ağrılı hastalarda yaptığımız ilk iş detaylı bir hikaye sorgulaması ve muayenedir. Ardından da mutlaka bazı yapılması gereken kan, idrar ve radyolojik testler vardır. Bu testlerin ve yaptığımız muayenin birlikte değerlendirmesi ile tanı yoluna gidebiliriz. Ancak daha öncede belirttiğim gibi tanı koymak gerçekten çok zordur ve uzun zaman alabilmektedir. Bu nedenle sabırla sonuçları beklemek önemlidir. Hepinize ağrısız, mutlu günler dinlerim…
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.