DÜNYA Haber Girişi : 12 Ağustos 2014 03:33

Macaristan'ın Szolnok şehri yöneticilerinden Türk yatırımcılara davet.

Macaristan'ın Szolnok şehri yöneticilerinden Türk yatırımcılara davet.
Macaristan'ın Szolnok şehri yöneticilerinden Türk yatırımcılara davet.
Szolnok yöneticilerinden Türk yatırımcılara davet

Macaristan'ın Szolnok şehri yöneticilerinden Türk yatırımcılara davet.

Macaristan'ın Türkiye Fahri Konsolosu ve Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz, Macaristan'ın Szolnok şehri, Rákóczifalva Belediyesi tarafından, Türk-Macar Ticari ve Kültürel ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen seminere konuşmacı olarak davet edildi.

Seminere Osman Şahbaz'ın yanı sıra, Rákóczifalva Belediye Başkan Vekili Szabó László, Meclis Üyeleri Csomán István, Kósa Lajos, Bíró Tiborné, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kereskedelmi és Iparkamara Ticaret ve Sanayi Odasından Rabi Zsuzsa, Kuruc Hagyományőrző Egyesület Derneği Başkanı Attila Terenyei, Macimúzeum Müzesi Genel Müdürü Balázs Antal, yardımcısı Aniko Koradi, işadamları, sanayiciler, sanatçılar, şehrin yöneticileri ve gazeteciler de katıldı.

Seminerde, Türkiye ile ekonomik ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi, Türk yatırımcılara sağlanacak teşvikler, şehirde bulunan Osmanlı eserlerinin korunması, tadilatı ve renovasyonu, şehrin turistik cazibe merkezi haline getirilmesi için yapılabilecek ortak çalışmalar ele alındı.

Konsolos Osman Şahbaz yaptığı konuşmada, Türkiye'de son on iki yıldır Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarıyla başlayan gelişmeleri ve istikrarlı büyümeyi anlattıktan sonra "Türk-Macar ekonomik ve kültürel ilişkileri bölgesel düzeyde, genellikle yerel yönetimler arasındaki kardeş şehir protokolü vesilesi ile yürütülmektedir. Şu anda Macaristan ve Türkiye arasında ciddi bir kardeş şehir, kardeş üniversite, kardeş ticaret odaları ilişkisi vardır, ekonomik alanda iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, yatırımcılar, firmalar arasındaki ilişkiler, yerel yönetimlerin katkısıyla gerçekleşmektedir. Szolnok'da iki adet Osmanlı dönemine ait caminin olduğunu biliyoruz. Yerel yöneticiler veya özel sektör bu eski camilerin arsalarını satacak olursa Türkiye'den bu arsaları satın alacak, camiiyi eski orijinal haline getirecek müteşebbisler davet edebiliriz. Szolnok ve Rákóczifalva şehirlerindeki Türk eserlerinin, eski yazıların ve kalıntıların kayda alınarak eskisi gibi yapılmasına katkı sağlayabiliriz. Aynı zamanda Kültür Bakanlığımız ve TİKA ile de bağlantıya geçebiliriz, bu kurumlardan destek alabiliriz. " diyerek yerel yönetimlerin işbirliğine vurgu yaptı.

Seminerin sona ermesinin ardından Şahbaz'a şehrin yöneticilileri yerel kıyafetler içerisinde çeşitli hediyeler takdim edildi. Konsolos Şahbaz'da Belediye'ye ve Müzeye Türk Bayrakları hediye etti. Rakoczifalva şehrinde incelemelerde bulunan Şahbaz, uluslararası park hüviyetine kavuşan meydan ile ilgili bilgi aldı. Şahbaz parkta bir sürprizle karşılaştı. Daha önce kendi yazmış olduğu ''Attila Duna folyója'' şiirini şehrin şairlerinden birisi heyecanlı ve yüksek sesle dinleyicilere okudu. Program sonrasında şehrin yöneticilerinin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldılar.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.