SAĞLIK Haber Girişi : 25 Ekim 2014 22:53

Kerevizin faydaları saymakla bitmez

Kerevizin faydaları saymakla bitmez
Kerevizin faydaları saymakla bitmez Kerevizi kimileri çok sever kimileri de sevmez. Kuvvetli bir kokusu vardır. Manava gider gitmez bile hemen alırsınız kokusunu.

Kerevizi kimileri çok sever kimileri de sevmez. Kuvvetli bir kokusu vardır. Manava gider gitmez bile hemen alırsınız kokusunu. Ben şahsen kokusunu çok seviyorum. Hele soyarken ve doğrarken daha da yoğun olarak sarar sizi kokusu. Kerevizin zeytinyağlısı, salatası, etli yemekleri yapılır. Sebze suyu hazırlarken kereviz ayrı bir lezzet katar. Kerevizi biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
 

Maydanozgiller familyasından, kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan kokulu, iki yıllık bir bitkidir. İçeriğinde sedanonik anhidrit, sedanolin, limonen, palmirik asit, gayakol gibi maddeler vardır. Yaprakları ve baş kısmı kullanılır. Kerevizin faydaları nelerdir, kereviz neye iyi gelir, kereviz nasıl tüketilmeli, kerevizin vitaminleri, kerevizin kalorisi, kereviz kürü nasıl yapılır, kereviz kürü hangi hastalığa iyi gelir... İşte cevapları bu yazıda...

KEREVİZİN BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ

100 gr kereviz sapı ya da yaprağında 17 kalori bulunur. Kolesterol içermez. 0.1 gr kadar yağ, 0,9 gr protein, 3.9 gr karbonhidrat, 0.6 gr lif bulunur. İçinde mineral olarak 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum bulunur. 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini içermektedir.
100 gr. kök kereviz ise 40 kaloridir. Kök kereviz 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. da potasyum içerir.

İBRAHİM SARAÇOĞLU'NA GÖRE KEREVİZ


Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Siroz hastaları için destekleyicidir. Aynı zamanda siroz hastalığını önleyicidir. Hetatit B ve C hastalarının siroz tehlikesine karşı haftada bir defa kür şeklinde kullanılmasını İbrahim Saraçoğlu tavsiye ediyor. Karaciğer dostu bitkiler arasında İbrahim Saraçoğlu onu bir numaraya koymaktadır.

Kereviz cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İbrahim Saraçoğlu, erkeklerdeki sertleşmeme sporunu için kereviz kürü önermektedir.

Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır. İbrahim Saraçoğlu gut hastalığı tedavisi için kereviz kürü önermektedir.

AHMET MARANKİ'YE GÖRE KEREVİZ

Kereviz tohumunun adet kanamalarını tetikleyici etkisi vardır. Ahmet Maranki adet düzenleyici bitkiler arasında kerevizi de önermektedir.
Kereviz baş ve yaprak olarak ne kadar çiğ yenirse o kadar faydası fazla olur. Mideyi kuvvetlendiren kereviz, iştah açar, kanı pislikten temizler. Karaciğere faydası bilinir, şişkinliğini giderir. Safra ifrazatını normale sokar. Böbrekleri çalıştırır, vücutta birikmiş fazla suyu idrar yoluyla dışarı atar. Ses kısıklığına iyi gelir. Böbrek taşı düşürmek için de faydalıdır.

KEREVİZİN FAYDALARI NELERDİR?

* C vitamini yönünden oldukça zengin olan kereviz, vücudun günlük C vitamini ihtiyacının % 15 ini karşılar.
* Cinsel gücü arttırır ve cinsel isteği kamçılar,
* İç salgı bezlerini, özellikle böbrek üstü bezlerini çalıştırır,
* Sinir yorgunluğunu engeller,
* Kanı pisliklerden temizler,
* Akneleri geçirici ve cildi temizleyici özelliği vardır,
* Böbrek taşı ve kumunun kolay düşürülmesini sağlar,
* Diyet uygulayanların zayıflamasını kolaylaştırır,
* Unutkanlığa iyi gelir,
* İdrarı söker,
* Kan ve süt yapar,
* Karaciğeri temizler,
* Yüksek tansiyona iyi gelir,
* Romatizmayı tedavi edici etkisi vardır,
* Uykusuzluğu giderir,
* Baş ağrılarını geçirir,
* Mideyi güçlendirir.

KEREVİZİ NASIL KULLANMALIYIZ?

Tohumu öğütülür. Çorba, köri, güveç ve turşulara kullanılır, tuzsuz rejimlerde tuz yerine bu tohum uygulanabilir. Yaprağı salataya doğranabilir, bunun dışında yemeklere de katılabilir. Sebze çorbası ve güveçlere, ateşten alınmadan 3 dakika önce eklenebilir.
Sağlık için: Tohumu kaynatılarak özü çıkarılır ve içilir. Sinirleri yatıştırıcıdır ve midedeki fazla gazı çıkarmaya yardımcı olur. Yaprağı çay gibi demlenerek içilir. İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Taze kereviz ile yapılan kereviz salatası çok nefis bir yemek oluyor. Ayrıca yine portakal suyu ile yapılan zeytinyağlı yemeği nefis bir lezzet yine...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.