AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 05 Mayıs 2015 00:34

"İslam, 2017 yılına kadar tanınacak"

KUZEY Ren Vestfalya (NRW) Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, eyalette İslami kuruluşların 2017 yılına kadar hukuksal olarak dini cemaat olarak tanınacağını bildirdi.

 Die Welt gazetesine konuşan Schneider, bu konuda DİTİB, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, İslam Konyesi ile İslam Kültür Merkezlerinden oluşan Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Schneider, "Böylece Müslümanların kiliseler ve Yahudi cemaati ile aynı konuma gelmeleri için önemli bir adım atılmış olacak. İslam Almanya'ya aitse, tanımamız gerekiyor" dedi. Soru üzerine Schneider, KRM içinde şu anda bazı çekişmeler olmasına karşın, İslam'ın hukuksal olarak tanınması için şu anda sadece bunlarla görüştüklerini, başka kuruluşlarla görüş- mediklerini belirtti.

'DENEYİMLER OLUMLU'

Schneider, DİTİB'in Türk devletinin denetiminde olduğu ve de saydam olmadığı yönlü soruya karşılık olarak ise, DİTİB ile iyi bir çalışma içinde olduklarını ve olumsuz deneyimlerinin olmadığını söyledi. Ayrıca DİTİB'in çok iyi organize bir dini kuruluş olduğunu belirtti. Bakan, İslam Konseyi içinde örgütlü olan Milli Görüş'ün bazı eyalet anayasa koruma daireleri tarafından izlendiğine ilişkin soruya karşılık, anayasa koruma dairelerinin bu konuda görüş değiştirme aşamasında olduğunu, ayrıca CDU'nun da Milli Görüş ile görüştüğünü hatırlattı.

Yunus ÜLGER / DÜSSELDORF 

SABAH.DE

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.