DÜNYA Haber Girişi : 18 Eylül 2014 22:17

İskoçya'da nefesler tutuldu

İskoçya'da nefesler tutuldu
İskoçya'da nefesler tutuldu Tarihi referandumda İskoçya bugün geleceği için oy veriyor. Birleşik Krallık'tan ayrılmak için gerçekleşen referandumda tüm dikkatler yarın sabah açıklanacak olan sonuçlarda.

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığı için yapılan referandumda çok sayıda seçmen sandık başına giderken, "hayır" oyu kullanan seçmenlerin ekonomik endişelerini dile getirmeleri, "evet" oyu verenlerin ise Londra'dan bağımsız yönetilmek istediklerini söylemeleri dikkati çekiyor.

500 bin kişinin yaşadığı ve yaklaşık 400 bin seçmenin kayıtlı olduğu İskoçya'nın başkenti Edinburgh'da oylar okullar, kiliseler, belediyeler ve toplum merkezlerinin de aralarında bulunduğu 140'dan fazla yerde kullanıyor.

İskoçya bağımsız olursa Birleşik Krallık, toprağının üçte birini kaybedecek, nüfusu 5 milyon 300 bin azalacak ve 307 yıllık birlik sona erecek. Üstelik olası bağımsızlık, Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında 1 buçuk yıl sürecek çetin müzakerelere neden olacak.

"İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusunun yöneltildiği referandumda oy verme işlemi bu Sabah yerel saatle 07.00 (TSİ 09.00) başladı. Seçmenler oylarını yerel saatle 22.00'ye (TSİ 00.00) kadar kullanabilecek. 16 yaş ve üzerindeki 4 milyonu aşkın İskoç vatandaşı, İskoçya'nın 32 bölgesindeki yaklaşık 6 bin merkezde oylarını kullanıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.