DÜNYA Haber Girişi : 18 Eylül 2014 13:42

İskoçlar bağımsızlık için sandık başında

İskoçlar bağımsızlık için sandık başında
İskoçlar bağımsızlık için sandık başında İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmamasının oylanacağı tarihi referandum için yerel saat ile 07.00 itibarıyla oy kullanma işlemi başladı.


İskoç halkı, Birleşik Krallık ile 307 yıllık birlikteliğine son verip vermeme konusundaki oylama için sabahın erken saatlerinden itibaren sandık başına gitti. Referandumda oy kullanmak için 4 milyon 285 bin 323 kişinin kayıt yaptırdığı bildirildi. Bu sayı, toplam seçmenin yüzde 97'si gibi yüksek bir oranı kapsıyor. Seçmenlerin 2 bin 608'i seçim merkezlerinde, 789 binden fazla seçmen ise oylarını posta yoluyla kullanacak. Son anketlerde yüzde 52 oranında bağımsızlığa "Hayır" oyu çıkarken yüzde 48 oranında da "Evet" çıktı. Seçimin sonucunu ise kararsız seçmenler belirleyecek. Anketlere göre yüzde 8 ila 14 oranında seçmenin hala kararsız olduğu ve başa baş mücadelenin düğümünün çözülmesinde kilit rol oynayacağı öngörülüyor.

İngiltere'deki siyasi liderler İskoçlara "Bizimle kalın" çağrısında bulundu. İskoç Ulusal Parti Lideri Alex Salmond referandum öncesi açıklamasında ise, "İskoçya'nın geleceğine kendi elinizle sahip çıkın" diyerek seçmenlere çağrıda bulundu. Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Salmond'un konuşmalarını eleştirerek İskoçya'nın Salmond dahil hiçbir siyasetçiye ait olmadığını söyleyerek, "İskoçya hepimize aittir" dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron da İskoçya'nın bağımsızlığını kazanması durumunda istifa etmesi gerektiğini düşünenlere, "İskoçya ayrılırsa istifa etmem" dedi.

Referandumda oy verme işlemi yerel saatle 22.00 itibarıyla sona erecek. Referandum sonuçlarının yarın erken saatlerde açıklanması öngörülüyor. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.