AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 11 Mart 2015 22:40

Göçün nedeni ekonomik değil

Göçün nedeni ekonomik değil
Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre başka ülkelere göç eden Almanların öncelikli amacı para kazanmak değil. Alman Uyum ve Göç Vakfı Bilirkişiler Komisyonu (SVR), Federal Nüfus Araştırmaları Enstitüsü ve Duisburg Essen Üniversitesi tarafından yapıl


YAŞAMI SIKICI BULUYORLAR

Görüşleri sorulanların yüzde 46,9'u ise daha fazla para kazanmak için yabancı ülkelerde çalışabileceklerini belirtti. Yüzde 41,4'ü ise Almanya'daki yaşamı sıkıcı bulduklarını ifade etti. 2004- 2013 yılları arasında çalışmak üzere ülkesini terk eden Almanlar en çok İsviçre'ye tercih etti. İsviçre'ye giden Almanların sayısı bu tarihler arasında 209 bin. ABD'ye ise yine aynı zaman diliminde 136 bin Alman göç etti. Avusturya'yı tercih edenlerin sayısı ise 109 bin civarında bulunuyor. Anket Almanya'dan göç eden 800 ve yeniden Almanya'ya dönen 900 kişi ile yapıldı. Görüşlerine başvurulan Almanların üçte biri sürekli Almanya dışında yaşayabileceklerini söylerken, geri dönmek isteyenler, ailelerinden ayrı kalmaları nedeniyle böyle bir karar verdiklerini açıkladı.

"KESKİN BIÇAK GİBİ"

Federal Nüfus Araştırmaları Merkezi Yöneticisi Norbert Schneider, göç konusunu "İki ucu keskin bıçak" olarak tanımladı ve "Göç edenler genelde daha çok kazanıyor ve daha iyi yaşıyor. Ama sosyal olarak kayıpta olduklarını düşünüyorlar. Çünkü tanıdıklarından ve akrabalarından ayrılmak zorunda kalıyorlar" dedi. Mercator Vakfı'nca desteklenen anket çalışmasına göre, 2009- 2013 yılları arasında 710 bin civarında Alman ülkeyi terk etti. Buna karşın 580 bin kişi geri döndü. Almanya'dan başka ülkelere göç edenlerin arasında akademisyenlerin oranının yüzde 70 olduğu de belirlendi.

KÖLN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.