AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 20 Eylül 2015 14:36

Göçmenleri bekleyen yeni tehlike

Göçmenleri bekleyen yeni tehlike
Havaların soğumasıyla birlikte çoğunluğu Suriyeli olan sığınmacılar Avrupa'ya ulaşma yolunda karayolunu tercih etmeye başlasalar da denizyolunu kullananlar azımsanamayacak kadar çok. Neredeyse her gün Akdeniz'den, Ege'den facia ve ölüm haberle

 Ancak facia haberleri havaların soğumasıyla daha da artabilir. Çünkü deniz suyunun soğumasıyla birlikte bu kez onları 'hipotermi' tehlikesi bekliyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük göç dalgası yaşanıyor. Çoğunluğu Suriyelilerden oluşan sığınmacılar, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk edip yeni bir hayat umuduyla akın akın Avrupa'ya gidiyor. Mülteciler bu yolculuk için son haftalarda daha çok karayolunu tercih etseler de denizyolunu kullananların sayısı da azımsanamayacak kadar çok. 

Sığınmacıların karadaki ve denizdeki umut yolculuğu sık sık faciaya dönüşüyor. Neredeyse her gün, batan botlarda ölen sığınmacıların haberleriyle sarsılıyoruz. Yunanistan'a gitmek için Bodrum'da ailesiyle birlikte bindiği botun batmasıyla cansız bedeni kıyıya vuran 3 yaşındaki Aylan Kurdi'nin fotoğrafı, sığınmacıların yaşadığı dramı tüm dünyanın gündemine oturtmuştu. Karayolunu tercih eden sığınmacılar ise bindirildikleri araçlarda havasızlıktan hayatını yitiriyor. 

Denizyolunu seçen sığınmacıları, havaların soğumasıyla birlikte yeni bir tehlike bekliyor. O da "hipotermi." Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilileri, deniz suyunun soğumasıyla birlikte ölümlerinin artmasından endişe ediyor. 37 derece olan normal vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesiyle başlayan hipotermi, bilinç kaybıyla birlikte insanın ölümüne yol açıyor. Bu mevsimde, can yeleği olan bir kaçak göçmen, 30- 40 saat suda kalabiliyor. Ancak kış aylarında bu süre dakikalara kadar inebiliyor. Bu durumda kazazedenin canlı kurtarma şansı azalıyor.

54 BİN 751 KİŞİ KURTARILDI 

Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın verilerine göre, 24 saat esasına dayalı arama-kurtarma faaliyetiyle bu yıl 49 bini Ege'de olmak üzere 54 bin 751 kişi kurtarıldı; bunun 31 bini denizden çıkarıldı. Geçen yıl bu rakam 14 bin 961 idi. Genelkurmay, Sahil Güvenlik, Jandarma, MİT ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, insan kaçakçılarına karşı koordinasyon içinde mücadele veriyor.

209 ORGANİZATÖR 

Biyometrik kayıt sistemine geçilmesiyle insan geçişlerinin azalacağı tahmin ediliyor. İnsan kaçakçılığı yapan çetelere operasyon yapılıyor. Bu kapsamda geçen yıl 103, bu yıl 106 organizatör yakalandı. İtalya ile birlikte büyük bir organizasyon şebekesi çökertildi. Son olarak gelen bir ihbar üzerine bir helikopter, bir uçak, 3 bot gönderildi ve 7 kişi denizden canlı olarak kurtarıldı. Sahile yakın olan bölgeye 19-20 dakikada ulaşıldı. Göçmen botu, sahilden açıldıktan kısa süre sonra alabora olmuştu ve çocuklarda can yeleği yoktu.

'DENİZDEN İNSAN SESİ GELİYOR'


"Denizden insan sesi geliyor" diye ihbar yapılıyor. Bazen göçmenlerin kendileri, "Bizi kurtarın" diye arıyor ya da WhatsApp'tan mesaj gönderiyor. Bazen uçakların alacakaranlık uçuşunda tespit yapılıyor. AB ülkelerinin kurtarma operasyonlarında ölüm oranı yüzde 1.6 iken, Türkiye'nin operasyonlarında oran binde 1. Sahil Güvenlik 5 bin 758 personelle büyük göç hareketine karşı mücadele veriyor. 200 botun 60'ı Ege'de. Günde 6.5 saat uçan hava devriye uçağı var.

EGE YENİ GÜZERGÂH 

20 Sahil Güvenlik botu, 2 helikopter, 1 uçak, 2 mobil radar, 900 personel, 1 arama-kurtarma gemisinin görev yaptığı Akdeniz'de Güven Harekâtı'yla tam saha kontrolü sağlanınca göç dalgası Ege'ye kaydı. Bundan önce göçmenler Akdeniz'den çıkmaya çalışıyorlardı. Ege'de umut harekâtında ise 2 arama-kurtarma gemisi, 58 Sahil Güvenlik botu, 9 helikopter, 2 uçak, 3 mobil radar, bin 100 personel görev yaptı. Göçmenler, Bodrum, Müsellim, Sakız'a yakın noktalardan dışarı çıkmaya çalışıyorlar.

EN ÇOK GECE KAÇIYORLAR

Kaçışlar daha çok gece yaşanıyor. Büyük gemi, lastik bot, jet-ski, şambrel, deniz yatağı ve yüzerek her yol deneniyor. Lüks tekne kiralayıp kaçanlar bile var. Genelde yaşlı, hacizli, yıpranmış, batmaya namzet tekneler kullanılıyor, çoğu yanlış manevrayla alabora oluyor. Sahil Güvenlik; yaşlı tekne, yeni el değiştirmiş olması gibi şüphe kriterlerine göre teknelere müdahale ediyor. Sahil Güvenlik gece görüş cihazları, termal kameralar kullanıyor. Gemi adamları genelde Suriyelilerden seçiliyor, yakalanacaklarını anlayınca göçmenlerin arasına karışıyorlar. Yardıma gelen Sahil Güvenlik botlarını bıçakla patlatmaya çalışanlar dahi oldu.

KİŞİ BAŞINA 7 BİN EURO 

Çetelere ödenen para göçmen ölünce yanıyor. Paranın karşılığı olarak 3 kez deneme hakkı veriliyor. Kişi başına çetelere 2-3 bin Euro'dan 7 bin Euro'ya kadar, seyahat şekline göre para ödeniyor. Para bazen yedieminde tutuluyor, karşıya geçince ödeniyor. Yıl sonuna kadar 70 bin kaçak göçmen bekleniyor. Kışa girilince geçiş girişimlerinin azalacağı tahmin ediliyor. Türkiye, çıkan göçü engellemeye çalışırken diğer hedef ülkeler girenleri engellemeye çalışıyor.

96 KİŞİ

Geçen yıl 574 göç olayında 14 bin 961 düzensiz göçmen yakalandı, 69 kişi hayatını kaybetti. 106 organizatör yakalandı. Bu yıl ise 1441 olayda 54 bin 751 kişi yakalandı, 96 göçmen hayatını kaybetti. 103 organizatör yakalandı.

91 KİŞİ

Düzensiz göç olaylarına ilişkin 2014 arama-kurtarma çalışmalarında 490 olayda, 12 bin 467 kişi kurtarıldı, 74'ü denizden ölü olarak alındı, 81'i kayboldu, 95 tekne kurtarıldı. Bu yıl ise 863 olayda, 31 bin 188 kişi kurtarıldı, 91 kişi denizden ölü alındı, 80 kayıp var.

1 KIZ ÇOCUĞU ÖLDÜ

Türkiye'den Midilli'ye ulaşmaya çalışan bir bot battı, 5 yaşındaki bir Suriyeli kız çocuğu yaşamını yitirdi. Yunan sahil koruma ekipleri 10 kişiyi kurtardı. 1 kişi ise yüzerek karaya çıkmayı başardı. Ancak botta 26 kişi olduğu bilgisi üzerine kayıp 14 kişi için aramalar sürdürülüyor.

ÇIKIŞLARDA ENGEL YOK AMA

Bazı ziyaretler için Aksaray'a giden Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, sığınmacıların çıkışında bir engel olmadığını söyledi. Aşcı "Ancak bu insanların çoğunun pasaportları yok. Karşı ülkeler de kabul etmiyor. Dolayısıyla şu anda bekliyorlar. Diğer ülkeler kabul ederlerse biz geçmelerine müsaade edeceğiz. Bizim vatandaşımız olmadığına göre istedikleri yere gitmekte hürler. Ama 'Kesin bir çözüm mü?' derseniz, hayır. Şu anda ülkeler kabul etmiyorlar ki. Sırbistan kapattı, Macaristan kapattı, geçişler durmuş durumda" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.