DÜNYA Haber Girişi : 26 Ağustos 2014 22:25

Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı

Gazze'de kalıcı ateşkes sağlandı
Mısır'ın başkenti Kahire'de bu ülkenin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonuç verdi. Gazze'de 7 Temmuz'da başlayan ve sürekli devam eden İsrail saldırılarından sonra Mısır'da yürütülen görüşmelerde uzun süreli ateşkeste mutabık k

Mısır'ın başkenti Kahire'de bu ülkenin arabuluculuğunda yapılan görüşmeler sonuç verdi.

Gazze'de 7 Temmuz'da başlayan ve sürekli devam eden İsrail saldırılarından sonra Mısır'da yürütülen görüşmelerde uzun süreli ateşkeste mutabık kalındı.

Hamas'ın sözcüsü, Gazze'de uzun süreli ateşkes için İsrail'le anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı.

Mahmud Abbas, Filistinli gruplar ile İsrail arasında kalıcı ateşkesin sağlandığını açıkladı. Abbas, ateşkesin yerel saatle 19.00'da başlayacağını söyledi.

EBU ZÜHRİ'DEN AÇIKLAMA

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Ateşkes anlaşması sağlandı, Kahire'den yapılacak resmi açıklamayı bekliyoruz." dedi.

Bir aylık ateşkes sürecinde Gazze'ye inşaat malzemelerinin girişine izin verilecek. İsmini vermek istemeyen bir Hamas yetkilisi, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Kalıcı ateşkese ulaşmak, ambargoyu kaldırmak ve Gazze'nin talepleri ve isteklerinin karşılanması için görüşmeler sürüyordu" ifadelerini kullandı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk ise kalıcı ateşkese ulaşılmasını, " Direniş için bir zafer" olarak niteledi.

İddiaya göre, uluslararası liman talebi başta olmak üzere, esir değişimleri gibi konular, bir ay sonra yeniden görüşülecek.

MAL GİRİŞLERİ VE BALIKÇILARA SERBESTLİK

Ateşkesin ardından öncelikle, refah sınır kapısı açılacak. İsrail , inşaat malzemeleri başta olmak üzere, Gazze'ye mal girişine müsaade edecek. Balıkçılar artık yeniden 12 mile kadar açılabilecek.

Hamaslı yetkililer bunu "bir zafer" olarak değerlendiriyor.  

Hamaslı yetkililer "Diğer şartlar için de baskı kurmayı sürdüreceğiz" diyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nın sözcüsü ise yorum yapmaktan kaçındı.

Bu arada İsrail, saldırıları üst seviyeye çıkardı.

İSRAİL: ATEŞKESİ KABUL ETTİK

Bu açıklamalardan sonra gözlerin çevrildiği İsrail de ateşkes haberlerini doğruladı.

İsrail, Mısır'ın önerdiği kalıcı ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, "Mısır'ın önerdiği kalıcı ateşkesi kabul ettik" dedi. Palmor, ateşkesin şartları ve detaylarını daha sonra paylaşacaklarını belirtti.

Öte yandan İsrail basınında çıkan hükümet kaynaklı haberlerde, ateşkesin bu akşam 19:00'da yürürlüğe girdiğini, Gazze'ye insani yardımların geçişi ve Filistinli balıkçıların Gazze açıklarında avlanma alanının ilk etepta 3 milden 6 mile çıkarılması konularında mutabık kalındığı, Hamas'ın önceki görüşmelerdeki talepleri olan Gazze limanı ve havaalanı gibi taleplerinin gelecek günlerde yapılacak müzakerelerde görüşüleceği yönünde haberlere yer verildi.

Anlaşmanın ardından Gazze'de Filstinliler ellerinde Hamas ve el-Fetih bayrakları ile yollara dökülürken, İsrail tarafında da "televizyonlarda genel bir memnuniyetin hakim olduğu" görülüyor.

'AMBARGOLAR HAFİFLEYECEK'

Görüşmelere arabulucuk yapan Mısır, İsrail'in Gazze'ye ambargolarını hafifleteceğini söyledi. Buna göre Gazze'ye insani yardımlar ve yeniden yapılandırma için inşaat malzemesi girmesine izin verilecek.

Gazze'ye liman ve havaalanı kurulması konusunda ise İsrail ve Filistin tarafları görüşmelere devam edecek. Bu konudaki görüşmelerin 1 ay içinde başlaması bekleniyor.

3 MİLDEN 6 MİLE

İsrail basınında çıkan hükümet kaynaklı haberlerde ise Gazze'ye insani yardımların geçişi ve Filistinli balıkçıların Gazze açıklarında avlanma alanının ilk etepta 3 milden 6 mile çıkarılması konularında mutabık kalındığı, Hamas'ın önceki görüşmelerdeki talepleri olan Gazze limanı ve havaalanı gibi taleplerinin gelecek günlerde yapılacak müzakerelerde görüşüleceği yönünde haberlere yer verildi.

ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİ

Öte yandan Hamas lideri Halid Meşal de Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak ateşkesle ilgili bilgi verdi.

İsrail'in Gazze'yi 7 haftadır karadan ve havadan bombalaması sonucu 2 binden fazla Filistinli

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.