GÜNDEM Haber Girişi : 18 Aralık 2014 12:30

Gazetecileri Koruma Komitesi 2014 basın raporu: Türkiye dünyada en kötü 10 ülke arasında

Gazetecileri Koruma Komitesi 2014 basın raporu: Türkiye dünyada en kötü 10 ülke arasında
Gazetecileri Koruma Komitesi 2014 basın raporu: Türkiye dünyada en kötü 10 ülke arasında

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2014 özel basın raporunu yayınladı. Merkezi ABD'de olan CPJ'nin medya raporuna göre Türkiye aralarında; Eritre, Etiyopya, Çin ve Bangladeş'in de olduğu dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında. Rapora göre, Türkiye dünyada en çok gazetecinin hapiste olduğu ülkeler arasında da 10. sırada. CPJ'nin dün yayınladığı raporda 2013 yılında basına olan baskının önceki yıllara göre yüzde 10 arttığının altı çizildi.


Raporda 14 Aralık'ta Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın gözaltına almasına da geniş yer verdi.

14 Aralık operasyonu raporda şöyle yer aldı:" 2012 ve 2013 yıllarında dünyanın en kötü zindancısı olan Türkiye bu sene düzinelerce gazeteciyi serbest bıraktı ve böylece CPJ sayımında parmaklıklar ardındaki gazeteci sayısını yediye düşürdü. Ancak, 14 Aralık günü Türkiye çok sayıda başka gazeteci, televizyon yapımcısının ve senaryo yazarlarının göz altına alındığı hatırlatıldı. Gözaltıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar partisinin siyasi bir hamlesi olduğunun altı çizildi. Raporda gözaltına alınan gazeteciler arasında Türkiye'nin en büyük gazetelerinden Zaman'ın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da bulunduğu ifade edildi.

CPJ'ye göre Çin, ünya üzerinde tutuklu bulundurduğu 44 gazeteciyle ilk sırada yer alıyor. 2014 yılında dünya genelinde 220 gazetecinin cezaevine girdiği hatırlatıldı. En çok gazeteci Çin, Etiyopya, Burma ve Mısır da hapishanelerde bulunuyor.

Rapora göre gazeteciler için dünyanın en kötü 10 ülkesi şöyle: Çin, İran, Eritre, Etiyopya, Vietnam, Mısır, Suriye, Burma, Azerbaycan ve Türkiye.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.