TÜRKİYE Haber Girişi : 22 Nisan 2015 08:19

Gazetecilere Akreditasyon Engelini Basın konseyi Kınadı

Gazetecilere Akreditasyon Engelini Basın konseyi Kınadı
Gazetecilere Akreditasyon Engelini Basın konseyi Kınadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı programı takip etmek için salondaki yerini alan Cihan Haber Ajansı ekibi, 'akreditasyonu olmadığı' iddiasıyla yaka paça dışarı çıkartıldı. Cihan muhabiri Hüseyin Aydın, yapılanları 'utanç verici' olarak nitelendirirken, konuyla ilgili açıklama yapan Basın Konseyi, gazetecilerin görevleri başında alıkonulmasının kınandığı ifade edildi.

Cihan ekibi, Avea Günışığı Projesi'nin tanıtıldığı ve Emine Erdoğan'ın da katılacağı programı takip etmek için programın yapıldığı otele geldi. Otel ve Avea görevlileri, akreditasyon olmadığı iddiasıyla Cihan ekibini içeri almadı. Bu sırada Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, "Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem'den bilgi geldi, geçiş yapabilirsiniz." diyerek Cihan ekibini içeri aldı. Basın mensupları, salondaki yerlerini aldı. Bu sırada Avea ve organizasyon firması yetkilileri tekrar Cihan ekibinin dışarı çıkmasını istedi. Cihan muhabiri Hüseyin Aydın ve kameraman Mehmet Büyük, haksız yere dışarı çıkartılmalarına tepki gösterdi. Cihan ekibinin etrafını saran görevliler, ısrarla davetiye olmadığını öne sürdü. Bu arada, bir gazeteci, kendilerinin de davetiyesinin olmadığını ancak programı takip edebildiklerini söyleyerek meslektaşlarına destek verdi.

Tartışmaların büyümesi üzerine Hüseyin Aydın, sarı basın kartını çıkartarak, "Bu kartı bana Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü verdi. İsmim ve kimliğim belli. Bu ayrımcılık utanç verici." şeklinde konuştu. Davetlilerin ve basın mensuplarının bakışları arasında Hüseyin Aydın ve Mehmet Büyük, otel görevlilerinin de gelmesiyle yaka paça dışarı çıkartıldı. Basın kartını yere atan Aydın, gözyaşlarına boğuldu.

Gazetecilere yönelik ayrımcılığa Basın Konseyi'nden sert tepki geldi. Olayın basın özgürlüğüne darbe olduğu vurgulanan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı Avea Günışığı programını takip etmek isteyen CİHAN Haber Ajansı muhabiri Hüseyin Aydın'ın güç kullanılarak dışarı çıkarılması kabul edilemez. Bir lider eşinin katıldığı programlar, elbette kamuya açıktır ve şeffaf toplantılardır. Özel olmayan bu ve bunun gibi toplantılarda, gazetecilerin programları izlemelerinin yasaklanması; basın özgürlüğü adına, halkın haber alma hakkını engellemektedir. Gazetecilerin, görevleri başında alıkonulmasını kınıyoruz. Basında ayrımcılığa karşı olduğumuzu tekrarlıyoruz." denildi.


 

BASIN KONSEYİ: -ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 100.YILINDA TARİH YAZAN ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ? -BU ÖNEMLİ OLAYI İZLEMEK İSTEYEN GAZETECİLERE UYGULANAN AKREDİTASYONU VE ENGELLEMELERİ KABUL ETMİYORUZ.

Yazan Basın Konseyi · · Basın Açıklamaları, Basın Konseyi, Haberler

Şanlı tarihimizin yazılmasında bir dönüm noktasını olan Çanakkale Zaferi'nin 100.yılında, başta Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi sevgi, saygı ve rahmetle; gazilerimizi de minnetle anıyoruz.

Böylesine kutsal bir günde, Cihan Haber Ajansı ve Zaman Gazetesi muhabirlerinin Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl törenlerini izlemek için, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden gerçekleştirdiği akredite işlemleri önce kabul edildi, 3 gün sonra da iptal edildi.

Gazetecilere yapılan bu tavrı, basında eşitlik ilkesine ve halkın haber alma hakkına engel olduğundan kabul etmemiz mümkün değildir.

Bunun da bir çeşit sansür olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.