DÜNYA Haber Girişi : 24 Aralık 2014 13:33

Ermenistan'ı Amal Clooney savunacak

Ermenistan'ı Amal Clooney savunacak
Doğu Perinçek'in 'soykırımın reddi' davasına George Clooney'nin eşi de dahil oldu. Amal Clooney, Ermenistan'ı temsil edecek.

İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek'in "Ermeni soykırımı uluslararası yalandır" sözleri nedeniyle İsviçre'de mahkum edilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) başlayan sürece uluslararası üne sahip avukat Amal Clooney de dahil oldu. Ünlü aktör George Clooney'le evlendikten sonra Alamuddin soyadını bırakan Lübnan asıllı avukat, davaya üçüncü taraf olarak müdahil olan Ermenistan'ı temsil edecek.


Ermenistan müdahil oldu
Perinçek İsviçre'de tazminat cezasına mahkum edildikten sonra 2008'de konuyu AİHM'e taşımıştı. 17 Aralık 2013 tarihinde sonuçlanan davayı Perinçek kazanmıştı. Strasbourg'daki mahkeme, 'Ermeni soykırımı' tartışmasına girmemekle birlikte, bu terimi 'kanıtlanması zor, dar kapsamlı hukuksal bir kavram' olarak nitelemişti. Kararın ardından İsviçre hükümeti temyize başvurmuş; geçtiğimiz ekim ayında da AİHM, temyiz davasında Ermenistan'ın müdahilliğini kabul etmişti.  
Duruşma 28 Ocak'ta
Davaya tekrar bakacak "Büyük Oda" olarak bilinen temyiz mahkemesinde Clooney'nin görev yapacağı Ermeni diasporasına ait yayın organları tarafından duyuruldu. Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Ukrayna'nın eski başkanı Yulya Timoşenko gibi isimlerin avukatlığını üstlenen uluslararası ceza hukuku, insan hakları alanlarında uzman Clooney; yakın dönemde İngiltere'de 'Elgin Mermerleri'nin iadesini talep eden Yunanistan'ın davasını üstlenmesi ve evliliğiyle gündeme gelmişti.
Soykırım iddialarının 100'üncü yıldönümü olan 2015'in ilk günlerinde görülecek dava için AİHM içerisinden iki yargıç da 'soykırım' yapıldığına dair kanıtların bulunduğu 19 sayfalık bir belgeyi mahkemeye sundu. (milliyet)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.