AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 04 Nisan 2018 13:02

Erdoğan’a giden mülteci yardim paralari AB’yi karıştırdı!

Erdoğan’a giden mülteci yardim paralari AB’yi karıştırdı!
Erdoğan rejiminin mülteciler için harcanması koşuluyla Avrupa Birliği’nden aldığı paraları hortumlaması yüzünden birçok AB ülkesi Brüksel’e bayrak açtı. Başını Almanya’nın çektiği ülkeler “Türkiye önce paralarını aldığı projeleri hayata geçirsin” diyor.


Avrupa Birliği yöneticileri ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arasında Varna’da gerçekleşen zirve sonunda konuşan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker mülteciler anlaşması çerçevesinde 3 milyar Euro’nun daha en yakın zamanda Ankara’ya verileceğini bildirmişti.

Ancak ikinci yılına giren mülteciler anlaşması için Türkiye’nin daha önce aldığı 3 milyar Euro’yu mülteciler için harcamaması Brüksel’de krize neden oldu. Ankara’nın söz konusu paraları sayıları 3 milyonu bulan Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin sağlık, eğitim ve istihdamı için harcaması gerekiyordu.

Almanya’nın haftalık haber dergilerinden Der Spiegel’in internet sitesinde yer alan habere göre Türkiye’nin parasını aldığı projeleri şimdiye kadar hayata geçirmemesi Avrupa Birliği ülkeleri içeresinde ciddi rahatsızlıklara yol açtı. Parayı vermekle mükellef ülkelerin geri kalan miktarı vermemek için Brüksel’e direndiği ve bu durumun mülteciler anlaşmasını tehlikeye soktuğu belirtildi.

ALMANYA’DAN ANKARA’YA 500 MİLYON EURO GİTMİŞ!

İlk pakette Ankara rejimine verilen 3 milyar Euro’nun üçte biri AB’nin kasasından, geri kalan üç iki de üye ülkelerin bütçe büyüklüğüne göre paylaştırılmıştı. AB’nin en güçlü ekonomisine sahip Almanya bu hesaplama yüzünden yaklaşık 500 Milyon Euro vermek zorunda kalmıştı.

AB Komisyonu ikinci paketteki 3 Milyar Euro’yu da hesaplamayla Ankara’ya ödemek istiyor. Ancak başını Almanya’nın çektiği Fransa, Avusturya, İsveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkeler Erdoğan iktidarının parasını aldığı projeleri hayata geçirmediğini belirterek Brüksel’e bayrak açtı.

Adı geçen üye ülkelerin geri kalan ödeminin AB bütçesinden karşılanması için Avrupa Komisyonu’na ortak bir başvuruda yaptığı belirtildi. Ayrıca ye ülkelerin katıldığı Brüksel’deki bir toplantının belgeleri de ele geçiren Der Spiegel, federal Alman hükümetinin bir temsilcisinin şu çıkışı yaptığını aktardı: “İkinci para paketi Türkiye ile hazırlanan projeler hayat geçirilmeyene kadar verilmemeli.”

PARALAR KAYIP, PR6OJELER BİR TÜRLÜ BAŞLAMIYOR!

Geçtiğimiz hafta uluslararası medya kuruluşu “Avrupa Araştırmacı İşbirliği Ağı” (European Investigative Collaborations-EIC)’nin araştırması mülteci anlaşmasının hiç de göründüğü gibi parlak işlemediğini ortaya çıkarmıştı. Araştırmaya göre mültecilerin harcanması için Türkiye’ye verilen paralar kayıp ve AB’nin ödemelerini yaptığı projeler ise bir türlü hayata geçirilmiyor.

Şimdiye kadar mültecilere insani yardım amacıyla belirlenen projelerden ancak yarısı hayata geçirildi. Üstelik uygulandığı söylenen bu projeler ise denetlenmiyor. AB'nin mülteciler için kullanılması amacıyla öncelik verdiği hastane ve okullar için Erdoğan rejimi paraları nakit alıyor, ancak inşatlar bir türlü başlamıyor.

Örneğin Kilis ve Hatay’da yapımı öngörülen hastaneler için 90 milyon Euro verildi, fakat her iki hastanenin inşaatı başlamadı. EIC’nin araştırmasına göre inşa edilmesi planlanan 39 okuldan sadece 8’nin çalışmaları başladı. Üstelik Türkiye’ye sığınan Suriyeli işletme ve yatırımcılara desteklenmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne 15 Milyon Euro’nun nasıl harcandığı belgelenemiyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.