SAĞLIK Haber Girişi : 21 Aralık 2014 02:26

En Faydalı 3 Meyve

En Faydalı 3 Meyve
Tropik meyveler tat olarak bizim iklim kuşağımızda yaşayan insanlar için oldukça farklı. Çoğu zaman hiç bilmediğimiz bir tropik meyveyi ilk kez tattığımızda, tadı bildiğimiz hangi meyveye benziyor bulmaya çalışırız.
Avokadonun en önemli özelliği kuşkusuz yağ içeren bir meyve olması.  Bu yüzden yıllarca uzak durulan bir meyve olan avakadonun içeriğindeki yağın inanılmaz faydaları geç de olsa keşfedilmiş durumda.

AVOKADODAKİ YAĞ BİZİM İÇİN NEDEN FAYDALI?

Avokado yağ açısından oldukça zengindir. Ancak bu yağ; büyük oranda tekli doymamış yağ, özellikle de zeytinyağı, macadamia fındığı yağı ve birçok yemişte bulunan bir tür omega-9 yağı olan oleik asittir. 
Tekli doymamış yağlar aslında kolesterolü düşürür. Meksika'da Instituto Mexıcano Del Soguro Social'daki bir araştırmada bir hafta boyunca her gün avokado yiyen 45 gönüllünün toplam kan kolesterol oranlarında düşüş gözlemlenmiştir. Daha da önemlisi, bu insanların kolesterol oranlarının da değişmesidir. 

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRDÜĞÜ İSPATLANDI

Çalışmaya katılan bireylerin LDL seviyesi (kötü kolesterol) ve triglerisidleri düşerken,  HDL seviyeleri (iyi kolesterol) yükselmiştir. Avokadoda, kan kolesterolünü önemli oranda düşüren doğal bir madde olan beta sitosterolden yüksek miktarda mevcuttur. American Journal of Medicine'ın Aralık 1999 sayısındaki bir makalede, beta sitosterolün gözlem altındaki 16 insanda kolesterolü düşürdüğünün ispatlandığı vurgulanmıştır.
 
AKDENİZ BESLENME TARZININ EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİ

Avokadoda bulunan tekli doymamış yağ asitleri, kanser ve diyabet riskindeki düşüşle de ilişkilendirilmiştir. Archives of Internal  Medicine'da yayınlanan ve Amerikan Diyabet Kurumu'nun internet sayfasında tekrar yayımlanan bir araştırmada, tekil doymamış yağ asitleri açısından daha zengin bir diyet uygulayan insanların, Ulusal Kolesterol Eğitim Programı diyetini takip edenlere oranla daha fazla kilo verdiği ispatlanmıştır. Tekli doymamış yağla, her aşamada daha düşük kalp rahatsızlığı oranıyla bağlantısı olan Akdeniz beslenme tarzının en önemli özelliğidir.

ÖZLERİNİZ, KALBİNİZ VE CİLDİNİZ  İÇİN VAZGEÇİLMEZ

Avokadoda aynı zamanda bir tür karotonoid olan doğal antioksidan lutein mevcuttur. Lutein hem cilt sağlığımızı hem de göz sağlımızı korur. Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi, İnsan Beslenme Merkezi yöneticisi ve beslenme uzmanı David Berber'e göre avakado; antioksidan şeklinde görev yapan lutein ve kolesterol emilimini engelleyen beta stosterol açısından diğer meyvelere kıyasla çok daha zengindir. Bu özellikleriyle avokado diğer meyve ve sebzelerin arasından sıyrılarak kalbi koruyan önemli bir meyve olarak dikkat çekmektedir.

YAPAY DEĞİL, EN ÖNEMLİSİ TOKSİN İÇERMİYOR

Her ne kadar avokadoda birkaç gram doymuş yağ bulunsa da bu yağ doğal bir besinden geliyor ve diğer kızartmalarda rastlayabileceğiniz doymuş yağlardan çok farklı... Hayvansal kaynaklı ya da yapay değil ve de en önemlisi toksin içermiyor. 
Avokado aynı zamanda önemli bir lif (avokado başına 11 ile 17 gr.) ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca folat, A vitamini, beta karoten ve sağlıklı diğer bir karetonoid olan beta kriptokzantin içerir. Birkaç yüz kalori karşılığında çok miktarda kalp dostu yağ, günlük lif ihtiyacının üçte birini ve ayrıca avokadonun doyuruculuğuyla lezzetini elde edebilirsiniz.. Tüm bunların yanı sıra kan şekerine etkisi de sıfırdır.

Avokado ile harika bir tarif
 
1 adet olgunlaşmış ve yumuşamış avokadoyu rendeleyin. Sarımsaklı yoğurt, dereotu ve nane ile karıştırın. İşte size harika bir salata!

MANGO

Mango Asya'dan gelmiştir ve 4 bin seneden daha uzun bir süredir yetiştirilmektedir. Bir efsaneye göre Buddha mango sayesinde sükûneti bulmuştur. Hindistan'da mango ağacı kutsaldır, aşkın sembolüdür ve bazıları bu ağacın dilekleri gerçekleştire-bileceğine inanır. Birçok Asyalı kral ve asilzadenin kendilerine ait mango korusu vardır ki bunlar büyük bir gurur ve statü nedeniydi. Mangoyu özel bir hediye olarak gönderme geleneği buradan gelmektedir.

Mango "yüksek hacimli" bir besindir, yani yüksek oranda su içerir, dolayısıyla nispeten düşük bir kalori (tüm bir mango için 135 kalori) karşılığında çok sayıda besleyici öğe alırsınız. Mangoda yüksek oranda potasyum, A vitamini, beta karoten vardır. Artı birçok besleyici öğenin yanı sıra, biraz da C vitamini, K vitamini, kalsiyum  fosfor ve magnezyum içerir. Mangonun zengin bir enzim kaynağı olduğuna inanılır ki yumuşatıcı bir madde olarak kullanımı ideal olup eti salamura etmek için çok uygundur. Bir mango ayrıca 3,5 gr 'dan daha fazla lif içerir.

KÜÇÜK BİR AYRINTI

Mango püresi dondurulup içecekler ve sağlıklı "lezzetler" gibi tüm güzel şeyler de kullanılabilir.

ANANAS

Bu lezzetli meyve sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda güzel de kokar. Daha da önemlisi sağlıklıdır. 
Besinsel açıdan ananasın sıkça dile getirilen özelliği;  hazımsızlıkla ilgili sorunları gidermede etkili olması, yaraların kapanmasını hızlandırması, iltihaplanmayı azaltması gibi birçok faydası olan enzimler içeren bromelain içermesidir. Şişlik, duyarlılık ve ağrıyı azaltan bromelain morarma, burkulma ve kas ağrılarının da tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda kan kanı sıvılaştıran doğal bir üründür.

HAZIMSAL ENZİMİN TEMEL MADDESİ

Hazımla ilgili güçlü bir enzim grubu olan bromelain hazımsızlıkla ilgili sorunları giderebilir. Proteolitik enzimler olarak bilinen enzim grubunun bir üyesi olarak proteindeki amino asit bağlarını da kırar. Genelde ananastan elde edilen ve reçetesiz satın alınan çoğu hazımsal enzimin temel maddesidir. Ancak bromelainin faydaları çeşitli elementlerden gelmektedir ve bunların çoğu henüz bilinmemektedir. 

Avustralya'da, Queensland Tıp Araştırmaları Enstitüsü'nde gerçekleştirilen en yakın tarihli bir araştırmada bromelainden CCS ve CCZ adlı iki molekül elde edilmiş ve bu moleküllerin kanserin ilerlemesine karşı koymak yönünde gelecek vadettiği görülmüştür. Araştırmanın başında bulunan Dr.Tracey Mynott; CCS ve CCZ proteinlerinin göğüs, akciğer, kolon, yumurtalık ve deri dâhil olmak üzere birçok tümör hücresinin gelişimini engelleyebileceğini keşfettiklerini ifade etmiştir.
 
MANGANEZ İHTİYACINI KARŞILAR

Bir kâse taze ananastan günlük manganez (glikoz toleransında olduğu kadar sağlıklı bir deri, kemik ve kıkırdak oluşumu için de gerekli olan bir mineral) ihtiyacınızın neredeyse tümünü karşılayabilirsiniz. Manganez aynı zamanda süperoksit dismutase (SOD) olarak adlandırılan önemli bir antioksidan özelliği olan bir enzimin harekete geçirilmesinde de etkilidir. 

Ananas türüne göre aynı zamanda 25 ile 50 mg arasında değişen C vitamini, artı potasyum dâhil olmak üzere küçük miktarlarda da olsa diğer vitamin ve minarelleri içerir. Bir kâsesinde yaklaşık 2 gr. lif mevcuttur. Ananasın glisemik yükü ki bu bir yiyeceğin kan şekeriniz üzerindeki etkisinin ölçütüdür, nispeten düşüktür.

BiLiYOR MUYDUNUZ?

Tüketiciyi destekleyip ve koruyan Çevresel Çalışma grubu 2003 yılında ananası tarım ilaçlarından en az etkilenen on iki besin listesine dâhil etmiştir.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.