EKLEM AĞRILARINDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ FAYDALI MI?"> EKLEM AĞRILARINDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ FAYDALI MI?"> EKLEM AĞRILARINDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ FAYDALI MI?">

EKLEM AĞRILARINDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ FAYDALI MI?




EKLEM AĞRILARINDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ FAYDALI MI?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı www.profdrnilaysahin.com prof.dr.nilaysahin-instagram

Son yıllarda gerçekten herkesin merak ettiği ve sorduğu bir tedavi yöntemi olan kök hücre tedavisi gerçekten nasıl bir yöntem ve nerelerde kullanıyor? Bu tedavi sadece kas-eklem ağrılarında değil aslında kadın hastalıklarından tutunda kalp hastalıklarına pek çok hastalıkta etkinliği araştırılan bir tedavi seçeneği haline geldi. Peki faydalı mı, her derde şifa mı? İşte sizlerle bu konuyu paylaşmak istiyorum. 

Dediğim gibi bu tedavi kalp ve beyin hastalıklarından tutunda pek çok hastalıkta çalışmalar yapılan bir seçenek halini almaya başladı. Tabii ben de kendi alanım olan kas ve eklem ağrılarında bu tedaviyi araştırmaya başladım. İşte sizlerle bu hafta kas-eklem ağrılarında kök hücre tedavisinin yerini paylaşmak istedim.       

Sanırım en merak edilen şey kök hücre tedavisi kimlere yapılır ve nasıl yapılır sorularının cevapları olsa gerek. İlk olarak kimlere yapılır onu söyleyeyim. Kemik-eklem yaralanmaları sonrası kaynama zorluğu olan eklemlere, kıkırdak erimelerine, kireçlenmelere, lifligament ve tendon yaralanmalarına (örneğin ön çapraz bağ hasarları, omuz kas yırtıkları gibi), menisküs lezyonları-yırtıkları gibi sorunlarda kök hücre tedavisi tercih edilebilir. 

Peki nasıl yapılıyor derseniz işte cevabı. İşlem çok sıkıntılı değil aslında ve yaklaşık kırk dakika kadar sürüyor. Kişinin karın bölgesi lokal olarak uyuşturuluyor ve ardından buradan enjeksiyon yoluyla kök hücreler alınıyor ve gerekli işlemlerden geçirilerek ilgili bölgeye ultrason eşliğinde enjekte ediliyor. 

Bu tedavinin etkinliği yaklaşık bir ay içinde kendisini gösteriyor. Kendi tecrübem açısından özellikle diz ve omuz eklemlerinde yaşanan sorunlarda çok başarılı sonuçlar elde ettim. Tabii burada önemli olan doğru hastada ve doğru endikasyonda hastaların tedavi edilmesidir. İşte o zaman başarı çok artacaktır. Yani biraz önce yukarıda saydığım endikasyonların hepsinde hemen kök hücre tedavisi yapalım demek çok doğru bir yaklaşım yapmak doğru olmayacaktır.  Herkese sağlıklı ve huzurlu bir yaşam diliyorum…


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.