DÜNYA Haber Girişi : 24 Kasım 2015 22:34

Düşürülen Rus uçağı ile ilgli Obama'dan ilk açıklama

Düşürülen Rus uçağı ile ilgli Obama'dan  ilk açıklama
ABD Başkanı Barack Obama, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesi hakkında, "Türkiye, her ülke gibi toprağını ve hava sahasını savunma hakkına sahiptir" dedi.video haber




Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Türk hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle ilgili soruyu yanıtladı.

Olayın detayları hakkında bilgi almaya çalıştıklarını aktaran Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelecek günlerde iletişim içinde olacağını bildirdi.

"Türkiye, her ülke gibi toprağını ve hava sahasını savunma hakkına sahiptir" diyen Obama, şöyle devam etti: "Şu anda önemli olan hem Türkler hem de Rusların tam olarak ne olduğunu ortaya çıkarmak için birbirleriyle konuşmalarını sağlamak ve gerilimin yükselmesini engelleyecek tedbirler almak. Bu olayın, Rusya'nın operasyonlarının Türkiye sınırlarının çok yakınında devam etmesi ve sadece Türkiye değil başka ülkeler tarafından da desteklenen ılımlı muhaliflerin hedef alınmasıyla ilgili devam eden soruna işaret ettiğini düşünüyorum. Rusya enerjisini DAEŞ'e karşı yönlendirseydi bazı karmaşık hata ve gerilimlerin çıkma ihtimali daha az olurdu."

Obama, DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona Rusya'nın da katılmasını daha önce istediklerini hatırlatarak, Rusya'nın ise DAEŞ ile mücadele yerine Esed rejimini güçlendirmeye odaklandığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile G20 toplantısı sırasında Antalya'da yaptığı görüşmeyi anımsatan Obama, Rusya'nın DAEŞ ile mücadeleye odaklanması halinde çok geniş işbirliği imkanları bulunduğunu, bunu Putin'e de söylediğini aktardı.

Obama, "Eğer öncelikleri, gelecekte kapsamlı bir Suriye hükümetinin üyeleri olacak ılımlı muhaliflere saldırmaksa Rusya bizim ya da koalisyon üyelerinin desteğini alamayacak" ifadesini kullandı.

Obama, Suriye'deki siyasi süreç konusunda ne kadar erken bir uzlaşı olursa bugünkü uçak düşürülmesi gibi olayların meydana gelme ihtimalinin o kadar azalacağını dile getirdi.

Hollande: Gerginlikleri engellemeliyiz

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise uçağın düşürülmesiyle ilgili "Çok fazla zarar verecek gerginlikleri engellemeliyiz" dedi.

Hollande, konu üzerine NATO'nun kararının beklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'nin hava sahasının ihlal edilip edilmediğini ve gerçekten ne olduğunu bu şekilde öğrenebiliriz" ifadesini kullandı.

Asıl amacın "teröre ve DAEŞ'e karşı savaşmak" olduğunu belirten Hollande, "Biz, Türkiye, Rusya, hepimiz bunu yapmalıyız" diye konuştu. Hollande, Suriye'deki iç savaşa bir an önce çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye sınırlarını ihlal eden uçağın düşürülmesiyle "risklerin de ortaya çıktığını" söyledi.

Bu hafta Rusya'ya gideceğini belirten Hollande, "Daha önce de yaptığım gibi Putin'e saldırıların sadece DAEŞ'e karşı olması gerektiğini söyleyeceğim" ifadesini kullandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.