AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 27 Ocak 2015 17:05

Dünyanın en geçerli pasaportları bu senede aynı

Dünyanın en geçerli pasaportları bu senede aynı
Dünyanın en geçerli pasaportları bu senede aynı İsveç, Finlandiya ve Birleşik Krallık pasaportlarına sahip kişiler dünyada 173 ülkeye vizesiz girebiliyor.
Pasaport bir kişiye dünyada herhangi bir yere gidebilme yeteneği ve özgürlüğü veriyor, tabii bu pasaport Afganistan veya Somali'ye ait değilse.
Good Magazine, seyahat özgürlüğünü baz alarak dünyanın en güçlü pasaportlarının bir listesini yaptı. Dergi, bu listeyi oluştururken pasaport sahibinin vizesiz bir şekilde kaç ülkeye seyahat edebileceğine baktı.

Her ne kadar Amerikalılar sahip oldukları seyahat özgürlüklerinden memnun olsalar da Amerikan pasaportu dünyanın en güçlü pasaportu değil. Finlandiya, İsveç ve Birleşik Krallık pasaportlarına sahip kişiler dünyada 173 ülkeye vizesiz girebilirken, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları ise tıpkı Almanya, Danimarka, Lüksemburg vatandaşları gibi 172 ülkeye vizesiz girme gücüne sahip.

Afganistan vatandaşları vizesiz bir şekilde sadece 28 ülkeye girebiliyor bu da Afganistan'ı en güçsüz pasaporta sahip ülke yapıyor. Irak 31 ülke Somali ve Pakistan ise 32 ülke özgürlüğüyle takip ediyor.

Her ne kadar çoğu ülke için vizesiz seyahat ekonomiyle ilgili olsa da dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in pasaportuyla sadece 43 ülkeye vizesiz girilebiliyor bu rakam Kamerun, Kongo ve Ruanda pasaportunun sağladığı vizesiz giriş sayısına eşit.

Biz Türk vatandaşları ise 94 ülkeye vizesiz girebilme şansına sahibiz. En güçlü pasaportlar listesinde 78. sıradayız.

173 ülke | Finlandiya, İsveç, Birleşik Krallık

172 ülke | Danimarka, Almanya, Lüksemburg, ABD

171 ülke | Belçika, İtalya, Hollanda

170 ülke | Kanada, Fransa, İrlanda, Japonya, Norveç, Portekiz, İspanya

168 ülke | Avusturya, Yeni Zelanda, İsviçre
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.