DÜNYA Haber Girişi : 04 Ekim 2014 14:39

Dünyadan bayram namazı görüntüleri

Dünyadan bayram namazı görüntüleri
Dünyadan bayram namazı görüntüleri Dünyanın farklı noktalarında Kurban Bayramını karşılayan Türk vatandaşları, bayram namazı için camilere akın etti.

NORVEÇ

Norveç'in başkenti oslo'da bayram namazı kalabalık bir cemaatle kılındı.Namaz sonrası camiye gelen vatandaşlar bayramlaştılar.Daha sonra oslo IGMG yönetiminin ikram ettiği pizza ve meyve suyu ile kahvaltı yapıldı.Daha sonra kurbanların kesimi ve bayram ziyaretleri başladı.

AZERBEYCAN

 

Tüm İslam aleminde olduğu gibi Azerbaycan'da da Kurban Bayramı namazı coşkuyla kılındı.
Başkent Bakü'de Kurban Bayramı, kılınan bayram namazıyla başladı. Cemaatin kalabalık olması sebebiyle birçok camide bayram namazı ikinci kez kılındı. Namaz kılan vatandaşlardan Hacı Deniz açıklamasında "İki senedir Azerbaycan'dayım. Bayramı Azerbaycan'da geçiriyoruz. Bütün herkese özellikle İslam âlemine mutluluk barış ve huzur getirmesi dileğiyle iyi bayramlar" dedi. Muhammed Ali Said de, "Allah gelecek yıl bayram namazımızı Karabağ'da, Şuşa'da kılmamızı nasip etsin" diye konuştu.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı bu bayramda da özellikle göçmenleri unutmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu bayramda Azerbaycan'a 1400 kurban gönderdiği açıklandı. Din Hizmetleri Müşaviri Sadık Eraslan açıklamasında, "1400 küsür küçükbaş kurban kesiyoruz. Gelen kurbanların önemli bir kısmını Bakü'de kesiyoruz. Ermenistan tarafından işgal edilen bölgelere kadar gönderiyoruz. Orada yaşayan göçmenlere bizim elemanlarımız kurban etini evlerine kadar götürüp takdim ediyor. Tüm İslam âleminin bayramını kutluyorum. Bu bayram günü sıkıntı yaşayan Müslüman kardeşlerimiz var. Onların sıkıntılardan kurtulmalarını temenni ediyorum" dedi. Kesilen kurbanlar ihtiyacı olan ailelere, gazilere ve Karabağ göçmenlerine dağıtıldı. 

KOSOVA

Kosova'da Kurban Bayramı, sabahın erken saatlerinden itibaren camilere akın eden Müslümanlar tarafından coşkuyla kutlandı.
Kosova'nın başkenti Priştine'de Osmanlı döneminden kalan Fatih Sultan Mehmed Camii'ni dolduran Müslümanlar, bayram namazını hep birlikte kıldı. Namaz öncesinde tekbirler getirilirken, ardından bayrama kavuşmanın huzurunu yaşayan müminler huşu içinde vaazı dinledi. Vaazlarda Müslümanlığa yakışan barış, huzur ve hoşgörünün hüküm sürmesi gereği dile getirildi. Kosova Baş İmamı Sabri Baygora, ismi barış olan İslam dininin içinde terör barındırmasının mümkün olmadığına dikkat çekti. Namaz vakti geldiğinde ise yüzlerce vatandaş yine huşu içerisinde namaza durdu. Kılınan namazın ardından cemaat hep bir ağızdan tekbirler getirip, bayram hutbesini dinledi.

Kosova İslam Birliği Genel Sekreteri Resul Efendi Rexhepi, bayram hutbesinde insanlar arasında beraberlik, yardımlaşma ile dayanışmanın pekiştirilmesi gereğine vurgu yaparak, "Barış ve huzurun simgesi olan bayramda zenginliğinizi, sizlerden yardım bekleyen, yardımı ihtiyaç duyan insanlarla paylaşın" çağrısında bulundu. Rexhepi, dünyanın bugün her vakitten çok barışa ihtiyaç duyduğunun altını çizdi. Dualarla son bulan namazın ardından aralarında bayramlaşan Kosovalılar, Kurban Bayramı'nın hayırlara vesile olmasını diledi.
İslam aleminin bayramını kutlayan Priştineli İzettin Bayram, "Dünyada barış olsun, yurtta barış olsun. Kosova'da ekonomimiz düzelsin, dünyada IŞİD meselesi sona ersin" dedi. Tüm dünya Müslümanları için büyük bir bayramı kutladıklarını belirten Muhammed Statovci ise, Kurban Bayramı'nı saygı ve sevgi içinde kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Kemal Lapaştitsa de tüm herkesin bayramını kutlarken, Aşkın Adil, "Tüm Kosovalıların, dünyadaki Müslümanların Kurban Bayramlarının mübarek olmasını dilerim. İnşallah nice bayramları yaşamamız nasip olur. Her yerde barış olmasını dilerim" dedi.
Priştine Fatih Sultan Mehmed Camii, 2010 yılında TİKA tarafından restore edilerek, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılmıştı. 

ALMANYA

Almanya'da yaşayan gurbetçiler, erken saatlerden itibaren camileri doldurarak bayram namazı için saf tuttu. Berlin Şehitlik Camisinde erken saatlerden itibaren bir araya gelen Müslümanlar, bayram namazını büyük bir coşkuyla kıldı. Almanya'nın birçok bölgesinden Berlin'e gelerek namaz kılan gurbetçi vatandaşlar bir bayrama daha ulaşmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.

"ALMANYA ARTIK GURBET DEĞİL"

Bayram namazı sonrası açıklama yapan Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, gurbetçi Türk vatandaşlarla birlikte bayram namazını kıldıklarını ifade ederek, "Almanya aslında artık gurbet değil. Almanya'da 3 milyon vatandaşımız yaşıyor. Bunların 250 bini Berlin'de. Burası artık onların evi. Burada birçok camide bayram namazını vatandaşlarımız birlikte kıldı. Bayramı yaşamaya başladılar. Yurt dışında bayram yaşamanın şöyle bir özelliği var, birçoğumuz akrabalarımız, yakınlarımız, eski dostlarımızdan uzaktayız. Dolayısıyla burada belki biraz daha buruk yaşayabiliyoruz bayramları ama onun dışında aynı coşkuyla artık vatandaşlarımız Almanya'da da bayramlarda bir araya geliyor, bayramlarda kendi kültürlerini, dinlerini yaşayabiliyorlar. Tüm vatandaşlarımıza nice mutlu bayramlara, sağlıkla, mutlulukla sevdikleriyle birlikte olmalarını diliyorum" dedi.

FRANSA'DAKİ TÜRKLER BAYRAM NAMAZI İÇİN CAMİLERİ DOLDURDU

FRANSA

Fransa'nın başkenti Paris'te yaşayan Türk vatandaşları, bayram namazını kılmak için camilere akın etti.

Camilerde kılınan bayram namazı ve okunan hutbenin ardından camiyi dolduran vatandaşlar hep birlikte tekbirler getirdi. Namazın son bulmasının ardından bayramlaşıldı.

Başkent Paris'te Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Merkezi'ndeki cami sabahın erken saatlerde bayram namazı kılmaya gelen cemaatin kalabalık olması üzerine üst kattaki konferans salonu ile yine aynı yerdeki toplantı salonu da mescide dönüştürüldü. Bayram Namazını Paris Din Hizmetleri Ataşesi Gencağa Sayan kıldırdı. Ataşe Sayan, "Bayramlar, Müslümanlar için önemli günlerden biridir. Bu günde yardıma muhtaçlara yardım eli uzatılır, hasta olanların ziyaretlerine gidilir. Dargınlar ise aralarındaki husumeti ortadan kaldırır. Birlik ve beraberlik duygularını güçlendiren; sevgi, saygı ve paylaşma gibi toplumumuz için bağdaştırıcı unsurları ön plana çıkaran bayramların, insan ve toplum hayatında çok önemli bir yeri var" dedi.

Diyanet işleri Türk İslam Birliği Merkezi'nde vatandaşlarla birlikte namaz kılan Paris Konsolosu Müslüm Aygün, namaz sonrası cami içerisinde vatandaşlarla tek tek bayramlaştı. Cami çıkışında çok kişi yakınlarıyla sokak da bayramlaşırken, vatandaşlarımızın çoğunluğu Paris'te kurban kesme yerine çeşitli hayır kurumlarına bağışlayarak kurbanı Türkiye'de kesilmesini istediklerini dile getirdi. Çok az kişi belediyelerin kent merkezi dışında özel olarak belirlediği mezbahalarda kestiklerini söyledi. Kurban bayramının hafta sonuna denk gelmesi de vatandaşlarımızı sevindirdi.

GÜRCİSTAN

Gürcistan'da Müslümanlar, bayram namazını coşkuyla kıldı. Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te toplanan Müslümanlar, camileri doldurarak bayram namazını kıldı. Namaz sonrası açıklamalarda bulunan Gürcistan'daki din görevlilerinden Ramin Mecidov, "Bugün Kurban Bayramı. Bugünler zamanında yapılan fedakarlıklarla bizlere miras kaldı. Hazreti İbrahim oğlunu Allah yolunda kurban etmek istedi ve Allah'ın razı olmaması sonucunda bugünleri sembolik olarak kutluyoruz. Allah'ın yolunda kurban kesiyoruz. Biz de bu münasebetle tüm dünya Müslümanlarının Kurban Bayramı'nı kutluyoruz. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Gürcistan'da da kutlanıyor. Burada kurbanlar kesilip fakir insanlara veriliyor. Bizim de her yıl olduğu gibi yetim ve kimsesizlere kurbanlarımızı hediye ederek bayramlaşıyoruz ve bu güzel günde bütün Müslümanların sevinmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Bayram namazının ardından Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili, Tiflis'teki Müslümanlarla bir araya geldi. Garibaşvili açıklamasında, tüm Müslümanların Kurban Bayramını kutladığını ifade etti.

CAMİSİZ ATİNA'DA BAYRAM NAMAZI

Avrupa Birliğinde cami olmayan tek başkent olan Atina'da Bayram namazı, Müslümanlar tarafından mescide dönüştürülen garaj ve bodrum katı benzeri yerlerde kılındı.

Sabah saat 08.00'de toplanan Müslümanlar bayram namazını kıldı. Müslümanlar son dönemde özellikle Ortadoğu'da yaşanan çatışmalar sebebiyle bu sene dünyadaki tüm Müslümanlar için dua ettiklerini belirtti.

Atina'da 2004 yılından beri cami inşaatının yapılması bekleniyor.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.