AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 20 Haziran 2015 10:30

Danimarka'da ülke yönetimi sağ partilere geçti, Schmidt istifa etti

Danimarka'da ülke yönetimi sağ partilere geçti, Schmidt istifa etti
Danimarka'da milletvekili seçim sonuçlarına göre yeni dönemde ülke yönetimi Lars Lökke Rasmussen'in önderliğindeki sağ partilere geçecek. Partisi en çok oyu almasına rağmen Başbakan Schmidt, Sosyal Demokratlar Partisi başkanlığından istifa etti.
Ülkede yapılan seçimlerde oyların neredeyse tamamına yakını sayıldı. Sosyal demokratların lideri Helle Thorning Schmidt önderliğindeki kırmızı blok (sol), Grönland ve Faroe adalarını temsil edecek 4 milletvekili dışındaki 175 sandalyeden sadece 85′ini alabildi.

ÜLKE YÖNETİMİNDE SAĞ PARTİLER OLACAK

Başbakan Helle Thorning Schmidt'in partisi, yüzde 26,3 oy almasına rağmen hükümeti oluşturacak diğer sol partilerin oy oranında büyük düşüş yaşaması nedeniyle çoğunluğu sağlayamadı. Danimarka Halk Partisi yüzde 21,1, Liberal Venstre Partisi ise yüzde 19,5 oy aldı. Buna göre yeni dönemde ülke yönetiminde Lars Lökke Rasmussen'in önderliğindeki sağ partiler bulunacak. Danimarka'nın yeni başbakanının Liberal Venstre Partisi lideri Lars Lökke Ramussen'in olması bekleniyor.


SCHMIDT MECLİS'TE İSTİFASINI AÇIKLADI

En yüksek oyu almasına rağmen hükümet kuramayan Başbakan Helle Thorning Schmidt, Sosyal Demokratlar Partisi başkanlığından istifa ettiğini açıkladı. Lider olarak her zaman en önde yürümek için uğraştığını ifade eden Schmidt, "Ancak liderlik doğru zamanda geri çekilmek anlamına da geliyor. Bu zaman işte tam da şimdi. Ben istifa ediyorum ve bu nedenle partimizin başına yeni bir başkan gelecek. Ben ilk kadın başbakandım, ancak sonuncusu olmayacağım" diye konuştu. Thorning Schmidt'in istifa kararını açıklarken oldukça duygulandığı gözlendi.

"ÖDÜNÇ VERDİĞİMİZİ SÖYLEMİŞTİK"

Danimarka'nın yeni başbakanı olması beklenen Venstre Partisi lideri Lars Lökke Rasmussen ise Schmidt'den sonra meclise gelerek partililere seslendi. Rasmussen, Danimarkalıların seçimde yeni bir hükümet istediğini dile getirerek, "Dört yıl önce başbakanlık ofisinin anahtarlarını teslim etmiştik, ancak ben bunların ödünç olarak verildiğini söylemiştim" dedi.

Mavi blok olarak adlandırılan Lars Lökke Rasmussen önderliğindeki partiler, 179 sandalyeli Danimarka meclisinde 90 milletvekili çıkardı. Danimarka Başbakanı Schmidt'in Güney Afrika lideri Nelson Mandela için düzenlenen anma töreninde, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile hatıra 'selfie'si çektirmesi sosyal medyada olay olmuştu.

Rasmussen ifadeye çağrıldı


DANİMARKA'DA BARAJ YÜZDE 2

Danimarka meclisinde 179 milletvekili bulunuyor. Milletvekillerinin 175′i Danimarka'dan 4′ü ise krallığa bağlı Grönland ve Faroe özerk yönetimlerinden seçiliyor. Bu arada 11 Türkiye kökenli milletvekili adayının seçilip seçilmediği ise tercihli oyların sayılmasından sonra belli olacak. Seçmenlerin yüzde 85,8′inin oy kullandığı seçimlerde yüzde 2′lik barajı aşan partilerin oy oranları  şöyle:

KIRMIZI BLOK (SOLCULAR)

1. Sosyal demokratlar (26,3)
2. Birlik Listesi (7,8 )
3. alternatif (4,8)
4. Radikal Sol Parti (4,6)
5. Sosyalist Halk Partisi (4,2)

MAVİ BLOK (SAĞCILAR)

1. Danimarka Halk Partisi (21,1)
2. Liberal Venstre (19,5)
3. Liberal İttifak (7,5)
4. Muhafazakar Halk Partisi (3,4)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.