DÜNYA Haber Girişi : 17 Eylül 2014 12:34

Danimarka'da Türk Belediye Başkanı Ayfer Baykal

Danimarka'da Türk Belediye Başkanı Ayfer Baykal
İsveç'in 5. Büyük şehri Linköping'in çevre ve enerjiden sorumlu Belediye başkanı seçilerek, İskandinavya'da bir ilke imza atan Muharrem Demirok'un ardından, ikinci Türk asıllı belediye başkanımızda Danimarka'dan çıktı. 19 kişilik yönet

İsveç'in 5. Büyük şehri Linköping'in çevre ve enerjiden sorumlu Belediye başkanı seçilerek, İskandinavya'da bir ilke imza atan Muharrem Demirok'un ardından, ikinci Türk asıllı belediye başkanımızda Danimarka'dan çıktı. 19 kişilik yönetim kurulunun 17'sinin oyunu alan Ayfer Baykal tarihi bir başarıya imza atarak belediye başkanı seçilen ilk yabancı kökenli isim oldu.

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da büyükşehir belediyesine ilk kez bir göçmen başkan olarak atandı. Sosyalist Halk Partili (SF) Türk kökenli Ayfer Baykal Kopenhag Büyükşehir Belediyesi'nin çevre ve teknik işlerden sorumlu belediye başkanlığına getirildi. Kopenhag Belediyesi, yedi ayrı başkan tarafından yönetiliyor.

Kasım 2009'da yapılan yerel seçimlerde aldığı 3 bin 665 tercihli oyla dikkati çeken Ayfer Baykal'ı belediye başkanlığına götüren süreç geçtiğimiz hafta başladı. Çevre ve teknik işlerden sorumlu belediye başkanı SF'li Bo Asmus Kjeldgaard, başkanlığını yaptığı şehrin sınırları içinde değil de bayan arkadaşının yaşadığı Frederiksberg belediyesinde yaşadığı ortaya çıkınca koltuğundan oldu. Seçim kanuna muhalefet etmekle suçlanan Bo Asmus, geçtiğimiz perşembe günü görevinden istifa etti.

Bo Asmus Kjeldgaard'dan boşalan koltuğu aday olan 4 kişi arasında Ayfer Baykal, basının ve parti yönetiminin tam desteğini aldı. SF Kopenhag parti yönetimi yeni belediye başkanını seçmek için çarşamba akşamı toplandı. 19 kişilik yönetim kurulunun 17'sinin oyunu alan Ayfer Baykal tarihi bir başarıya imza atarak belediye başkanı seçilen ilk yabancı kökenli isim oldu. Yönetim kurulu üyelerinin tebriklerini kabul ettikten sonra sonucu açıklamak için basın mensuplarının karşısına çıkan Baykal, Kopenhag için en iyisini yapacağını söyledi.

"SEÇİLMEK YETERLİ DEĞİL, KENDİNİZİ İSPAT ETMELİSİNİZ"

Seçilmesinden sonra tebrikleri kabul eden Ayfer Baykal, Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevapladı. Tarihe geçmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Baykal, "Benim bu başarım hem Türk kökenli bayanlara örnek olur hem de Danimarkalıların bize olan bakışını değiştirir. " dedi. 2 yıl önce ilk kez belediye meclis üyeliğine seçildiğini hatırlatan Baykal, hedefinde bir gün belediye başkanı olmak olduğunu ancak bu kadar kısa sürede bu hayaline ulaşacağını tahmin edemediğini söyledi. Aday olduktan sonra geçen 4 gün boyunca büyük heyecan yaşadığını ve uyuyamadığını söyleyen Ayfer Baykal, "19 kişiden 17'sinin oyunu alarak seçilmek büyük bir başarı. Belediye başkanlığı büyük sorumluluk demektir. Ama buna hazırım. Zaten politikaya atılmak sorumluluk almak demektir. " dedi. 2 yıldır belediye meclis üyeliği yapmasına karşılık uzun yıllardır SF içinde politik yaşamını sürdürdüğüne işaret eden Baykal, "Sadece seçilmek yeterli olmuyor. 300 oy alıp seçilirsiniz ama önemli bir göreve gelmek için hem çalışmanız hem de kendinizi ispat etmeniz gerekiyor. " diye sözlerini tamamladı.

Ankara kökenli olan 34 yaşındaki Ayfer Baykal sosyal danışmanlık eğitimi aldı. Doğuştan Kopenhaglı olan Baykal, Frederiksberg Belediyesi kültür dairesinde proje sorumlusu olarak çalışıyordu

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.