DANİMARKA HABERLERİ Haber Girişi : 16 Temmuz 2015 12:01

Danimarka'da Çifte vatandaşlık yasası kabul edildi

Danimarka'da Çifte vatandaşlık yasası kabul edildi
Danimarka'da uzun zamandan beri merakla beklenen çifte vatandaşlık yasası nihayet yasalaştı. Gün içerisinde parlamentoda yapılan oylamada 101 milletvekili çifte vatandaşlık yasasına evet 8 vekil hayır dedi. 71 Vekil ise oylamaya katılmadı. Yasa büyük


Peki yasanın detaylarında neler var? Yasadan kimler faydalanabilecek.?

Herşeyden önce yasan 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girebilecek.  Yasayla birlikte bugüne kadar Danimarka vatandaşlığına geçmek için kendi ülkelerinin vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan kişiler için artık bu zorunluluk ortadan kalktı. Örneğin bugüne kadar Danimarka vatandaşlığına geçmek için Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kalınılıyordu. Artık bu zorunluluk yok.

Yasadan faydalanabilmek için bir başvuru ücreti alınacak. Bunun için şimdilik düşünülen rakam 1000 ile 1200 Danimarka kronu. Ancak işlemin kapsamında göre Adalet Bakanlığı bu ücreti arttırma hakkına sahip.

Yasa kapsamında daha önce farklı bir ülkenin vatandaşlığına geçmek için Danimarka vatandaşlığından çıkmak zorunda kalan kişiler yeniden başvuru yapmaları halinde Danimarka vatandaşlığını geri alabilecek. Örneğin Türkiye'de yaşadığı mavi kart sorunları dolayısıyla Danimarka vatandaşlığından çıkıp Türk vatandaşlığına geçen kişiler bu yasa sayesinde yeniden Danimarka vatandaşlığına geçebilecek.

Adalet Bakanı Mette Frederiksen tarafından hazırlanan yasaya hükümetteki Sosyal Demokrat Parti ve Radikal Parti'nin yanı sıra muhalefetteki Liberal Parti, Birlik Partili, Enhedslisten ve Sosyalist Halk Partisi destek verirken Danimarka Halk Partisi karşı çıktı.

1-Yasa bugün Danimarka Parlamentosu'nda yapılan oylamada 89 Evet oyuna karşılık 19 oy kabul edildi.  71 vekil ise oylamaya katılmadı.

2-Yasa ile birlikte artık Danimarka vatandaşı olmak isteyenler kendi ülkesinin vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmayacak

3-Yasa daha önce farklı ülkelerin vatandaşlığına geçebilmek için Danimarka vatandaşlığına geçenlerin de yeniden Danimarka vatandaşlığına geçebilecekler

4-Yasa 1 Eylül 2015 ayından itibaren geçerli olacak. Bu tarihe kadar mevcut yasalar geçerli olacak.

5-Yasadan faydalanmak isteyenler 1200 kron civarında başvuru ücreti ödeyecek

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.