DANİMARKA HABERLERİ Haber Girişi : 28 Eylül 2022 08:48

Danimarka dan flaş iddia: Kaza değil, kasıtlı

Danimarka dan flaş iddia: Kaza değil, kasıtlı
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Kuzey Akım boru hatlarında tespit edilen sızıntıların kaza olmadığını ve kasıtlı eylemlerden kaynaklandığını iddia etti. Danimarka ve İsveç'teki sismologlar ise sızıntıların yakınında güçlü patlamalar tespit etti.


Danimarka, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında toplam 3 gaz sızıntısı olduğunu tespit etmesinin ardından Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, sızıntıların kaza olmadığını ve kasıtlı eylemlerden kaynaklandığını iddia etti.  

 KAZA DEĞİL KASITLI"

Frederiksen gazetecilere verdiği demeçte, "Bunların kasıtlı eylemler olduğu artık yetkililer tarafından net bir şekilde değerlendiriliyor. Bu bir kaza değildi. Bu eylemin arkasında kimin olabileceğine dair henüz bir bilgi yok" dedi.

Avrupalı bir güvenlik kaynağı ise basına verdiği demeçte, "Kasıtlı hasar olduğuna dair bazı işaretler var" ifadelerini kullanarak, sonuca varmak için henüz çok erken olduğunu belirtti.

“BÖLGEDE PATLAMA RİSKİ ARTTI”


Danimarka Enerji Ajansı Başkanı Kristoffer Bottzauw yaptığı açıklamada, sızıntıların çok büyük olduğunu ve gazın Kuzey Akım 2 boru hattından tahliyesinin durmasının belki bir hafta sürebileceğini ifade ederek, "Deniz yüzeyi metanla dolu, bu da bölgede patlama riskinin arttığı anlamına geliyor" dedi.


Dünya bu haberi konuşuyor... Danimarkadan flaş iddia: Kaza değil, kasıtlı

SIZINTILARIN YAKININDA GÜÇLÜ PATLAMALAR TESPİT EDİLDİ

İsveç Ulusal Sismoloji Merkezi tarafından yapılan açıklamada, dün Danimarka ve İsveç'teki sismologların söz konusu sızıntıların yakınında güçlü patlamalar kaydettiği aktarıldı. Alman jeolojik araştırma merkezi GFZ ise, Danimarka'nın Bornholm Adası’ndaki bir sismografın dün iki kez ani artış kaydettiğini aktardı.

İsveç Ulusal Sismik Ağı’nda (SNSN) öğretim görevlisi olan Björn Lund basına verdiği demeçte, sızıntıların yaşandığı bölgede 2,3 büyüklüğünde depreme benzer bir sarsıntı tespit edildiğini aktararak, ilk patlamanın Danimarka'nın Bornholm Adası’nın güneydoğusunda, ikinci ve daha güçlü olan patlamanın ise Ada’nın kuzeydoğusunda olduğunu ifade etti. Lund, sarsıntıların nedeninin bölgede meydana gelen 2 güçlü patlamadan kaynaklandığını açıkladı.


İSVEÇ SABOTAJ İHTİMALİ NEDENİYLE ÖN SORUŞTURMA BAŞLATTI

İsveç boru hatlarındaki sızıntıların ardından harekete geçerek, ön soruşturma başlattı. İsveç Ulusal Polis Sözcüsü yaptığı açıklamada, "Bir rapor oluşturduk ve suç sınıflandırması ağır sabotaj" dedi.


Dünya bu haberi konuşuyor... Danimarkadan flaş iddia: Kaza değil, kasıtlı

"SABOTAJ OLABİLİR"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Kuzey Akım-2 doğalgaz boru hattında basınç düşmesi sabotaj olabilir" demişti.


SABOTAJ KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL"

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, sızıntıların bir saldırı veya sabotaj sonucu olabileceğinin kesin olarak doğrulamadığını, ancak sabotajın kimsenin çıkarına olmayacağını söyledi. Sızıntıların nedeninin araştırıldığını kaydeden Blinken, “Bunun bir saldırı veya bir tür sabotaj sonucu olabileceğini gösteren ilk raporlar mevcut, ancak bunlar ilk raporlar ve henüz bunu doğrulamadı. Ama doğrulanırsa, bu açıkça kimsenin çıkarına değil" dedi.

Blinken, sızıntıların Avrupa'nın enerji direnci üzerinde önemli bir etkisi olmayacağını ifade ederek, "Kritik olan, Avrupa ve dünya çapında enerji güvenliğini ele almak için hem kısa hem de uzun vadeli olarak her gün çalışmamızdır" ifadelerini kullandı.


Ukrayna sızıntıları Rusya’nın” terör saldırısı” olarak nitelendirmişti

Ukrayna, Kuzey Akım borudaki gazsını Rusya'nın “terör kanalı” olarak nitelendirmişti. Ukrayna Devlet Başkanlığı'nda, Rusya Devlet Başkanlığı, Kuzey Rusya'nın planını anlattığım, “Kuzey Ofisi'ndeki'gazsını'nın planım'ın 1'deki 'gazı'ndaki plandan Rusya'nın planından geçen gazsını Rusya'nın planını planladı. yönelik bir saldırı eyleminden başka bir şey değil. Rusya, Avrupa'daki ekonomik statüde eğitimsiz ve okul öncesi hazırlık yapmak istemek” demişti.

Öte yandan, Kuzey Akım 1 boru hattı tarafından yapılan tarafından yapılan, Kuzey Akım 1 boru hattında bulunan Silahtakinın 2, Kuzey Akım 2 hattında Dueodde'nin 1 olduğu söyleniyor, tahminlerin ardından gemi ve havanın yanından "yasak yapılması" ile ilgili aktarılmıştı.

www.avrupahaber.net 

Halim KAYA

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.