DÜNYA Haber Girişi : 07 Ekim 2014 00:55

Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya yanıt

Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya yanıt
Beyaz Saray'dan Netanyahu'ya yanıt Earnest, Netanyahu'nun değerlendirmesini "tuhaf" olarak nitelendirdi.

Beyaz Saray, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşim yerleri inşası konusunda geçen hafta ABD yönetiminin İsrail'e yönelttiği eleştirileri "Amerikan değerlerine aykırı" şeklinde nitelendirmesini reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, ABD'nin ister Demokrat ister Cumhuriyetçi yönetimlerde olsun yıllardır gerek ikili boyutta gerekse de uluslararası platformlarda İsrail'e güçlü destek verdiğine işaret ederek, "Onun (Netanyahu'nun), hükümetinin eylemlerini, 'bizim (ABD'nin) yaklaşımımızın Amerikan değerlerine aykırı olduğu' sözleriyle savunmaya çalışması tuhaf" ifadesini kullandı.

ABD yönetimi geçen hafta, İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 dönüm araziye el koymasını kınayarak, bu gelişmenin, "İsrail'i en yakın müttefiklerinden bile uzaklaştıracağı ve Filistinlerle barış çabalarına bağlılığı konusunda soru işaretleri uyandıracağı" mesajını vermişti. ABD ayrıca, İsrailli Yahudi yerleşimcilerin Doğu Kudüs'te Filistinlilerin yaşadığı Silvan'daki binalara el koymasını da kınamıştı. Netanyahu ise CBS televizyonuna verdiği demeçte, ABD'nin bu eleştirilerine tepki göstererek, bunların "Amerikan değerlerine aykırı" olduğunu savunmuştu.

Kudüs'ün statüsü dahil, nihai statü konularında önceden hüküm vermeye yönelik her türlü tek taraflı adıma karşı olduklarını yineleyen Earnest, bu konuların ancak taraflar arasındaki doğrudan müzakereler yoluyla meşru olarak belirlenebileceğini kaydetti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.