SON DAKİKA BALİKESİR HABERLERİ Haber Girişi : 05 Aralık 2018 16:46

BASAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEMİL SARI’DAN ÖNEMLİ TESPİTLER!

BASAD YÖNETİM KURULU BAŞKANI CEMİL SARI’DAN ÖNEMLİ TESPİTLER!
Balıkesir Sigorta Acenteleri Derneği (BASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Sarı, Bireysel Emeklilik İçin –Ekonomi İçin – Acente İçin – İşçi İçin – İşveren İçin Kıdem Tazminatı ile önemli tespitlerde bulundu.


(BASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Sarı BES konusunda madde madde yaptığı açıklama aşağıda bilginize sunulmuştur.

BİREYSEL EMEKLİLİK İÇİN –EKONOMİ İÇİN-ACENTE İÇİN –İŞÇİ İÇİN-İŞVEREN İÇİN  KIDEM     TAZMİNATI

1-BES ‘in amaçları özetle şu şekilde sıralanabilir Bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlayarak refah düzeye yükseltmek

2-Ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratmak,

3-İstihdamı arttırmak,

4-Ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak.

BES OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ İŞÇİNİN MAAŞINDAN DEĞİL SGK PİRİMİNDEN KESİLMELİ

Buraya kadar her şey normal gözükse de iş OKS OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNDEKİ Katılım ve katılım sonrası devamlılık maalesef uzun soluklu olmayacaktır.

Sebebine gelince bugün baktığımızda Çalışanların maaşlarından prime esas kazancın veya emeklilik keseneğine esas aylığın en az %3’ü oranında kesinti yaparak bu tutarı katkı payı olarak emeklilik şirketi hesaplarına iletmek

Hal böyle olunca Kesilen %3 lük oran işçinin maaşından kesilmesi, işçi için zoraki kesilen bir bedel şeklinde gözükmesi, uzun soluklu olmamaktadır Oysa olması gereken ve uzun soluklu ve aynı zamanda ikinci emeklilik olarak adlandırdığımız BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE yapılması gereken İşçinin maaşından kesilmesi olmayıp İşçi için Ödenilen MALÜLÜK YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTA PİRİMİ OLAN Yani pirime esas kazanç tutarından (işveren ve işçiden kesilen %20 oranının %15 e düşürülerek)ödenmesi geriye kalan % 5 lik dilimi ise OKS ye aktarması karşılığında sistemin uzun vadede çalışacağı aynı zamanda da işçinin Almış olduğu maaşından kesinti olmayacağı, hal böyle olunca İşçi için ikinci emeklilik planın da otomatik olarak oluşacağı aşikardır.

ACENTE OKS (BES OTOMOTİK KATILIM SİSTEMİNDEN MEMNUN DEĞİL

Evet, Acente meslektaşlarımız OKS nin hem komisyon oranından hem de çıkışlarından memnun değil adeta acentenin üzerinde operasyon yükünden öteye bir şey yok Bu arada Zaten Acente değil ihtiyari sigortalarda olduğu gibi Bankalarca “maaşını benden alıyor ben yapmalıyım” düşüncesi acentenin maalesef besten beklentisini öldürmüştü. Hal böyle olunca Acente meslektaşlarım diğer branşlarda kazanamadığı gibi bu branştan da para kazanamaz durumdadır.

Acente Kazanacak

İşçi Kazanacak

İşveren Kazanacak

Ekonomi Kazanacak

Evet;

İşçi Olarak Baktığımızda

Hepimiz Akşam kahvehane ye çıktığımızda işçinin işten çıkarıldığını kıdem tazminatını alamadığını duymaktayız ve sadece yanında “Tüh” demekten başka elimizden gelen hiçbir şey olmadığı gibi karşımızdaki anlatır bizde dinleriz.

İŞVEREN OLARAK BAKTIĞIMIZDA

Yıllardır Çalıştırılan işçilerin gerek emekliliğinde gerekse çıkışında birçok işverenlerimiz için Kıdem tazminatı işçinin hakkı olmasına rağmen ödemede zorluk çekmekteyiz. Bir zamanlar bununla ilgili her ay ödensin diye gazete yazılarını okumuşluğum var, yani işveren de olumlu bakış sergilemişti. Gelecek dönem kıdem tazminat borçlanmasının olmayacağı ve peşinen ödeneceği konusunda. Lakin bunu nereye ne şekilde ödeneceği kafasında oluşturulamamıştı.

EKONOMİ KAZANACAK

Bireylerin emekliliğe yönelik tasarruflarının yatırıma yönlendirilmesi elbette ekonomiye katkı sağlayacaktır.

Evet, şimdi buraya kadar yazılandan ne çıkartmış olduk? Yapılması gereken tek şey ve uzun vade de yukarıda saydığım 4 kalemin mutlu olacağı şey KIDEM TAZMİNATINNI OKS Ye devrolmasıdır.

Peki, bu devrolma nasıl olacaktır?

Kıdem Tazminatları Yıllık olarak 2 taksitte işçinin BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNEaktarılacak böylelikle işveren uzun vadeli borçtan kurtulmuş olacaktır.

Kıdem Tazminatı Bireysel Emeklilik Sistemine Yatıran İşveren işçinin haklı sebep ile ayrılması sonucu ödemesi gereken tazminatı ödemeyecek ve İşçi Bireysel Emeklilik Sisteminden talep eder ise alacak, talep etmez ise orada kazanılmış hak olarak devam edecek böylelikle kıdem tazminatına da her ay %25 devlet desteği alacaktır.

Kıdem Tazminatı Bireysel Emeklilik Sistemine Yatıran İşveren hak etmeden ya da hak etmesine engel durumunda birikim işverene dilerse geri, dilemez ise  %25 devlet desteği ve fonlar ile işverenin BES hesabında duracaktır.

Acente Meslektaşlarımız İçin  De İşverenler Tarafından (İşçi Kıdem Tazminatı Zorunlu Girişi) uygulaması Acenteler tarafından  yapılacak ve karşılığında ise yeni bir sigorta branşı ortaya çıkacağı gibi çalışan acente kazanacaktır.

Zaten Tüm bunlar olduğunda Ekonomiye Uzun Vadede Kaynak Yaratılacaktır.

Dileğim bir an önce Meslektaşlarımızın da kazanması adına Kıdem Tazminatı’nın BES ‘te Aktarılarak Yeni Bir Sisteme Geçilmesidir.

Kaynak:Yenigün 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.