DÜNYA Haber Girişi : 10 Eylül 2014 20:37

Avrupa da Vatandaşlıkta yeni dönem

Avrupa da  Vatandaşlıkta yeni dönem
Yılların kanayan yarası Opsiyon Modeli sonunda kaldırıldı. Bundan böyle, Opsiyon Modeli'ndeki gençlerin çoğu çifte vatandaşlık çözüme ulaştı.

Yılların kanayan yarası Opsiyon Modeli sonunda kaldırıldı. Bundan böyle, Opsiyon Modeli'ndeki gençlerin çoğu çifte vatandaşlık çözüme ulaştı.

ALMANYA'DA Federal Meclis dün Vatandaşlık Yasası'ndaki değişikliğe onay verdi. Opsiyon Modeli'nin hükümetin öngördüğü şekilde değiştirilmesi kabul edildi. Böylece Almanya'da dünyaya gelip en az 8 yıl bu ülkede yaşayan her genç, çifte vatandaş olacak. Yeni yasaya göre Almanya'da 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan veya 6 yıl okula giden veya Almanya'da bir okul veya meslek eğitim diploma alanlar, hem köken vatandaşlığını hem de Alman vatandaşlığını muhafaza edecek.

YÜZDE 95'İ TAMAM

YANİ bu kişiler resmen çifte vatandaş statüsünde olacak. Yapılan tahminlere göre halen gençlerin yüzde 95'i bu şartları yerine getirecek. Federal Hükümetin Göç ve Uyum Sorumlusu Aydan Özoğuz, "Bu, Vatandaşlık Yasası'nda 1999 yılından bu yana yapılan en büyük reform. Bu değişiklik ülkenin geleceğine dönük bir karar" dedi. Özoğuz, "Kararlaştırılan değişiklik, Almanya'daki çifte vatandaşlığın toplumsal ve siyasi kabul edilebilirliğini arttıracaktır" diye konuştu.

KONTROL DAİREDEN

ÖZOĞUZ, "Artık gençler, köken vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında tercih yapmak zorunda kalmayacak. Bu şimdiden 500 bin çocuk ve genci ilgilendiriyor. Ve her gün bu sayıya yeni çocuklar ekleniyor. Kelimenin tam anlamıyla, ülkenin geleceğine dönük bir karar verdik" dedi. Yasadaki en önemli unsurlardan biri de, şartların yerine gelip gelmemesinin ilgili daire tarafından kontrol edilmesi.

8 YAŞINDA ÇİFTE

GENÇLER vatandaşlık dairelerine gitmeyecek, şüpheli bir durumda daireler gençlerle irtibat kurmak zorunda kalacak. Normal şartlarda 8 yaşındaki bir çocuk, otomatikman Alman vatandaşı olacak. Yasada istisnai durumlar da öngörülüyor. Şartları yerine getirmediği için hala Opsiyon Modeli kapsamında olan gençler, "Almanya'ya olan özel bağlarını kanıtlamaları durumunda" çifte vatandaşlıklarını muhafaza edebilecek.

İŞTE KRİTERLER

8 yıl ikamet
veya 6 yıl okul
veya okul diploması
veya meslek eğitim diploması

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.