AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 13 Ocak 2021 09:07

Avrupa Birliğine giriş için aşı pasaportu şartı geliyor

Avrupa Birliğine giriş için aşı pasaportu şartı geliyor
Aşılanmayan AB dışı ülke vatandaşları, AB ülkelerine seyahat edemeyecek. Vize için de normal pasaport ve bu pasaport gerekecek. Aşı pasaportu için resmi başvuru AB Komisyonu’na ulaştı. Aşı olmayanlar AB vatandaşı olsa da kısıtlanacak
Avrupa Birliği, birlik serbest dolaşım için 'aşı pasaportu' şartı getirmeye hazırlanıyor.  Aşı pasaportu şartı kabul edilirse, AB'ye dışarıdan girecekler için de geçerli olacak.  Normal pasaportun dışında corona aşı bilgisinin kaydedildiği, uluslararası standartta aşı pasaportu olmayanlar AB'ye giremeyecek.

 Mecbur kalıp girenler de karantinada kalacak ve sonrasında bazı haklardan yararlanamayacak.  Konu 21 Ocak'taki AB zirvesinde ele alınacak.  Hukukçular, bu sahada ikiye bölünmüş durumda.  Kimi “Aşı şart koşulamaz.  İnsan haklarına aykırı ”diyor.  “Diğerlerin hayatını tehlikeye atmak da insan haklarına aykırı” görüşünde.

 RESMİ BAŞVURU KOMİSYONA GELDİ

 Konuyla ilgili resmi başvuru, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e ulaştırıldı.  Mektubun sahibi ise Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis.  Mektup aynı zamanda diğer 26 AB örgütü de iletildi ve bazı kısa mesajda anlaşma sağlandığı belirtildi.

 Mektubun amacı, getirilecek aşı pasaportuyla ekonomik ve sosyal sahada normal yaşama geçişi sağlamak.  12 Ocak tarihli mektuptaki öneriler, muhafazakar kanattan hayli destek görüyor.  Alman medyası mektubun sözü açıkladı ve AB dışından gelecekler için de aşının şart koşulunu vurguladı.

 AB VE ÜÇÜNCÜ ÜLKELER İÇİN

 Önümüzdeki iki ayın AB üyesi ülke vatandaşlarının aşılanmasına verileceği belirtilenta, "Üye devletler arasında ve üçüncü ülkelerden gidiş-gelişınıcınışlerin, serbest dolaçidislam.  Bu dolayısıyla Covid-19'a karşı aşılanmış serbest serbestçe sağlamalıyız.  Bu da bir başarıyla aşılandığını kanıtlayan, bir standarda bağlanmış bir belgeyle olabilir.  Yunanistan'da buna yakında başlanacak ve AB için de model olacaktır ”denildi.

 ALINMAYACAĞI İÇİN VİZE DE YOK

 Aşı pasaportu ya da değer Almanya'da gündeme geldi ve zaten var olan bir şey.  Covid-19 için ise ayrı bir sayfa ya da ayrı bir aşı değeri gerekecek.  Bu değer olmayanlar teklif gerçekleşirse AB'ye alınmayacak.  Üçüncü ülke vatandaşlarına vice verilmeyecek ve AB içinde serbest dolaşımda da kısıtlama olacak.  Trenlere, uçaklara ve diğer toplu taşıma araçlarına, kalabalıklara, alışveriş yerlerine girişler kısıtlanabilecek.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.