Son Dakika Haber Girişi : 08 Ocak 2020 11:04

Avrupa Birliği dışişleri bakanları olağanüstü toplanacak

Avrupa Birliği dışişleri bakanları olağanüstü toplanacak
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, İran ve Irak’taki gelişmelerin ardından 10 Ocak’ta olağanüstü toplanma kararı aldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Twitter’dan yaptığı açıklamada, AB dışişleri bakanlarının cuma günü öğleden sonra Irak ve İran’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanacağını açıkladı. Borrell, AB’nin bölgedeki gerilimin sona ermesi için üzerine düşeni yapacağını söyledi

ABD, 29 Aralık 2019 akşamında, Irak’ın milis gücü Haşdi Şabi bünyesindeki Ketaib Hizbullah’a (Hizbullah Tugayları) ait noktalara hava saldırı düzenlemişti. ABD saldırılarını protesto edenler, 31 Aralık 2019 günü ABD’nin Bağdat Büyükelçiği’nin duvarı ve güvenlik kulübelerini ateşe verdikten sonra kapıyı kırarak elçilik binası girmişti.

Yaşananlardan İran’ın sorum tutan ABD, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi yöneticisi Ebu Mehdi El Mühendis’i, 3 Ocak 2020’de, Bağdat’ta düzenlediği suikastla öldürmüştü.

Bağdat’ta 4 Ocak günü ABD Büyükelçiliği yakınlarına ve Salahaddin vilayetindeki ABD’li askerlerin kaldığı Beled Üssü’ne füzeli saldırı düzenlendi. Yaşananların ardından Irak meclisi, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması öngören yasayı kabul etti.

İran saldırıya karşılık verileceğini, nükleer anlaşmadaki tüm taahhütlerin askıya alındığı, uranyum zenginleştirme, depolama, araştırma ve geliştirmeyle ilgili hiçbir taahhüde uyulmayacağını açıklamıştı. (BRÜKSEL/AA)

Avrupa haber online 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.