Almanyada yaşayan Türkiyede Parası ve Malvarlığı olanlar için 30 eylül önemli

Alman vergi dairelerine 30 Eylül'den itibaren aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 110 ülkeden Almanya'da yaşayan insanların banka bağlantıları üzerinden mali dökümleri bildirilecek. Özellikle Türkiye kökenli toplum çok tedirgin.

Ankara-Berlin mali ilişkilerinde bugüne kadar bekletilmiş bir mayının önümüzdeki ay patlayacağı ve iki ülke ilişkilerinde yeni ve çok gergin bir dönemin başlayabileceği ortaya çıktı. Dünyanın 110 ülkesindeki vergi daireleri, Almanya'da yaşayan veya Alman vatandaşlığını almış eski uyruklarının banka hesapları ve depolarıyla ilgili bütün bilgileri 30 Eylül'de Alman maliyesine bildirecek. 

Bu otomatik ve karşılıklı bilgi alışverişi (Automatischer Informationsaustausch-AIA) bünyesinde Türkiye ilk kez yer alacak. Dolayısıyla Alman maliyesine Türkiye'den büyük bir bilgi aktarımı gerçekleşecek. Uzmanlara göre, özellikle eski Türk yeni Alman vatandaşlarını bu alanda “büyük sürprizler” bekliyor. Ankara'nın Almanya'da yaşayan “milyonlarca yurttaş ve soydaşını” ilgilendiren bir konudaki sessizliği ise dikkat çekiyor.

Federal Almanya'nın hafta sonunda yayımlanan haftalık finans dergilerinden “Euro am Sonntag”ın yeni sayısında yarım sütunluk bir haberde Almanya'daki Türkiye kökenli topluluğun büyük bir hareketlenme yaşayabileceğine işaret edildi. Elektronik yolla aktarılacak bu bilgilerin çok kapsamlı olacağı belirtildi. 

Buna göre, finans kuruluşları, mesela Türkiye'deki bankalar, bundan böyle AIA çerçevesinde yabancı müşterilerinin kişisel bilgilerini ve hesaplarıyla depolarının yıl sonu nihai bakiyelerini, faiz ve kâr payı gelirlerini, değerli kağıtlarla yaptığı alışverilerden doğan kazançlarını Almanya'ya bildirmek zorunda. Resmi rakamlara göre 2.8 milyon, tahminlere göre 3 milyonu aşkın Türkiye kökenlinin yaşadığı Almanya'da, bu topluluğun Türkiye'de çeşitli düzeylerde mal varlıkları ve ticari işlemleri, farklı kaynaklardan gelirleri olduğu, ancak bunları da Alman vergi sistemine bildirmediği, dolayısıyla vergilendirmediği herkesin bildiği bir sır olarak yıllardır masada duruyordu. 


Bazı uzmanlar, AIA verilerinin Ankara'dan Berlin'e iletilmediği sürece bu alışverişe konu olabilecek Türklerin Almanya'daki vergi dairelerine kendilerini ihbar ederek muhtemel bir cezai takibattan kurtulabileceklerini hatırlattılar.

Erdinc Danoglu 
Avrupa Haber 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.