DÜNYA Haber Girişi : 13 Ekim 2014 13:47

Almanyada Hedef 2020'de 1 milyon elektrikli otomobil

Almanyada Hedef 2020'de 1 milyon elektrikli otomobil
Almanyada Hedef 2020'de 1 milyon elektrikli otomobil. Alman hükümeti, 2020 yılına kadar gücünü sadece elektrik motorundan alan bir milyon aracın trafiğe çıkmış olmasını hedefliyor.
Alman hükümeti, 2020 yılına kadar gücünü sadece elektrik motorundan alan bir milyon aracın trafiğe çıkmış olmasını hedefliyor. Ancak bu iddialı hedefe karşın hâlihazırda Almanya caddelerindeki e-otomobil sayısı 22 bini geçmiyor. Buna göre bir milyona ulaşılabilmesi için her ay fabrikalardan trafikteki araç sayısı kadar elektrikli otomobil çıkması gerekiyor.

Hükümet bu sebeple yeni bir yasayı yürürlüğe koydu. Buna göre, elektrikli otomobil alanlara özel haklar tanınacak. Araç sahipleri örneğin elektrik dolum istasyonunu öncelikli kullanabilecek, park ücretlerinden muaf tutulacak veya indirim talep edebilecek ve özel plaka alma hakkına sahip olacak. Ayrıca 2015 yılına kadar elektrikli otomobil alan vatandaşlar, on yıl boyunca araç vergisi ödemeyecek.

Elektrikli otomobiller sadece insanoğlunun petrole olan bağımlılığını azaltmakla kalmıyor, aynı zamanda çevre ve hava kirliliğinin azalmasına da önemli ölçüde katkı yapıyor.

2015 yılının ilk baharında yürürlüğe girmesi beklenen yasa, on beş yıl geçerli olacak. Öngörülen teşviklerin ne kadar yararlı olacağı ise merak konusu.

Elektrikli otomobillerin yüksek fiyatı, araçların kısa menzili ve akü bataryasının pahalı olması, bu araçlara olan talebin artmasına engel oluyor.

Uzmanlar, Almanya'nın bu alanda yapısal değişim geçirmekte olduğunu hatırlatıp, uzun soluk isteyen elektromobilite yolunda henüz çok az yol kat edildiğini ifade ediyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.