ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 09 Ağustos 2015 02:04

ALMANYA'YI YABAN ARILARI SARDI

ALMANYA'YI YABAN ARILARI SARDI
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği Almanya'yı yaban arıları bastı. Kış mevsiminin kısa sürmesi de yaban arılarının çoğalmasına yaradı. Yaban arıları bütün Almanya'ya yayıldı. Uzmanlar agresif türler hakkında uyarıyor.


Almanya'daki sıcak ve kuru hava insanlar kadar yaban arılarını da memnun etti. Yaban arısı akınının sonbahara kadar süreceğini söyleyen uzmanlara göre, açıkta pasta ve dondurma gibi şekerli ürün yiyenlerin son derece dikkatli olmaları gerekiyor.

Deutsche Welle Türkçe servisinin verdiği habere göre, Alman Doğal Hayatı Koruma Federasyonu (NABU) uzmanlarından Julian Heiermann ağustos sıcakları kadar ilkbaharın ılıman geçmesi, kış mevsiminin ise kısa sürmesinin de yaban arılarının çoğalmasına yaradığını söylüyor.

Bereketli bir yıl geçirmekte olan yaban arılarının yavrularını besleyebilmek için bol proteinli yeme ihtiyaç duyduklarını ve kuluçka döneminin geride kaldığını ifade eden Heiermann yavrularını uçuran yaban arılarının şimdi kendileri için bol kalori ihtiva eden yiyecekleri gözüne kestirdiğini hatırlatıyor. Limonata, meyveli pasta ve dondurma yaban arısına mıknatıs etkisi yapıyor. NABU yaban arısının bütün Almanya'ya yayıldığını, öncelikle de kuru ve sıcak havanın hakim olduğu güney bölgeleri tercih ettiğini saptamış. Ancak şu haftalarda yaban arısının Hamburg'da bile kendisini iyi hissedebileceği hava koşullarının hüküm sürdüğünü belirten NABU uzmanı Heiermann, "Yaban arısının insanla işi olmaz, mutlakla kavgaya tutuşmak istemez. Onun tek derdi gıda alabilmektir." diyor.

Almanya'da rastlanan sekiz yaban arısı türünden sadece ikisinin agresif olduğu, diğerlerinin tıpkı bal arısı gibi çiçeklerden nektar aldığı biliniyor Yaban arısı sokmasının acı verici ancak tehlikeli olmadığını bu yaz birçok Alman tecrübe etti. Bal arısı gibi yaban arısı türlerinin yarısının da tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden NABU uzmanı Heiermann sözlerini şöyle sürdürüyor: "Fırın, pastane ve dondurmacılar birkaç hafta daha müşteriden fazla yaban arısına hizmet edecek. Arılar çekilince yaz mevsimi de sona erecek."

Yaban arısının bir özelliği de soktuktan sonra ölmemesi. Yaban arısı soktuktan sonra iğnesini içine çekebiliyor ve ?yeniden görüşmek üzere" uçup gidebiliyor.

ZAMAN ONLINE (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.