DÜNYA Haber Girişi : 13 Ağustos 2014 17:41

ALMANYA'DAN KUZEY IRAKLI KÜRTLERE SİLAH DESTEĞİ

ALMANYA'DAN KUZEY IRAKLI KÜRTLERE SİLAH DESTEĞİ
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele için Irak'ın kuzeyindeki Kürtlere askeri teçhizat göndermek istediklerini bildirdi.
Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele için Irak'ın kuzeyindeki Kürtlere askeri teçhizat göndermek istediklerini bildirdi.

BERLİN

Almanya Birinci Televizyonu'nun (ARD) sabah programında konuşan Leyen, askeri araç ve malzemeleri IŞİD'e karşı Irak'ın kuzeyinde mücadele eden Kürtlere  göndereceklerini söyledi. 

Leyen, "Uluslararası hukuka göre resmi olarak Irak hükümeti bizden yardım talebinde bulundu ve onlara verilecek ama pratik olarak doğrudan Irak'ın kuzeyine gidecek" ifadesini kullandı. 

Alman hükümeti gönderilecek askeri malzemeleri derlediğini belirten Leyen, bunlara yataklar, çadırlar, koruma yelekleri ve motorlu askeri araçlar dahil olduğunu söyledi. 

Leyen, gönderilecek olan askeri teçhizatlarını bölgeye ulaştırılması konusu değerlendirildiğini, Irak'ın komşu ülkesi olan Türkiye'nin bu konuda yardımcı olabileceğini belirtti. 

"Türkiye sizi bu konuda destekliyor mu?" sorusu üzerine Leyen, "Türkiye komşu ülke olduğundan yararlı oluyor. Türkiye ülke olarak ve coğrafi açıdan önemli. Örneğin ilk başta malzemeleri buraya götürmeden önce bir üsse indirmek gibi" diye konuştu. 

Ursula von der Leyen, Almanya'nın özellikle insani yardım ve askeri teçhizat konusunda rol oynayacağını vurgulayarak, ABD'nin Irak Savaşı'nın sonucu yüzünden şimdi sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti.

Fransa, Kürtlere istedikleri silahları gönderecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, Irak'ta Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile savaşan Kürtlere "ilerleyen saatlerde" silah göndermeye karar verdiği bildirildi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Irak'ta özellikle Kürtlerin yaşadığı bölgede insani durumun giderek kötüleştiğine dikkat çekildi ve uluslararası toplumun konuyla derhal ilgilenmesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, Fransa'nın Irak'ın yeni yönetimiyle gereken yardımı sağlamada etkin bir rol oynayacağının altı çizilirken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un geçtiğimiz günlerde Fransa'nın bölgeye gönderdiği insanı yardımın gereken yerlere ulaşıp ulaşmadığını bizzat takip ettiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Cumhurbaşkanı Hollande'ın daha önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesinde de ifade ettiği gibi Fransa, IŞİD'in bölgedeki saldırılarına karşı savaşan güçlerin kapasitelerini desteklemek için gerekeni yapmaya hazırdır. Bölgedeki Kürt liderler tarafından dile getirilen acil ihtiyaçlara cevap vermek için Cumhurbaşkanı Hollande, Bağdad yönetimiyle de mutabakata vararak Irak'taki Kürtlere ilerleyen saatlerde istedikleri silahların gönderilmesine karar vermiştir."

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el-Abbadi'ye verilen desteğe bir kez daha vurgu yapılan açıklamada, IŞİD'le mücadelede herkesin temsil edildiği bir parlamentonun öneminin altı çizildi.

Almanya, Gazze ve Irak'ın kuzeyine 40 milyon avro insani yardım yapacak

Almanya'nın Gazze ve Irak'ın kuzeyine 40 milyon avroluk insani yardımda bulanacağını bildirildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı Sözcüsü Dr. Veronika Ulbert, yaptığı açıklamada, Almanya'nın Gazze'ye 20 milyon avro yardım yapma kararı aldığını söyledi.

Bu yardımla zarar gören ve yıkılan altyapının yeniden imar edilmesine çalışılacağını dile getiren Ulbert,  "Özellikle Gazze'de tümüyle zarar görmüş içme suyu altyapısı ve kanalizasyonun bir an önce yeniden faaliyete geçirilmesine çaba gösterilecek" dedi. 

Dr. Ulbert, sağlık alanında da projelerin yaşama geçirileceğini, operasyonlar sırasında büyük travma yaşamış olan sivillere psikolojik ve sosyal destek verileceğini vurguladı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünden Irak'ın kuzeyine kaçan siviller için de 20 milyon avro ek yardımda bulunacaklarını bildiren Ulbert, yardımların kriz bölgelerinde faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşları üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını kaydetti.

"Bu yardımlar hızlı bir şekilde, bürokrasiye takılmadan, doğrudan yapılacak" diyen Dr Ulbert, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Suriye'den gelen sığınmacı akını karşısında sivillerin ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını belirtti.

Veronika Ulbert,  "Yardımlarımızla bölgede özellikle sığınmacılara yönelik altyapının geliştirilmesi, içme suyu temin edilmesi için çaba göstereceğiz. Özellikle çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarına eğileceğiz" ifadesini kullandı.

Ulbert, Irak'ın kuzeyinde özellikle Dünya Gıda Programı (WFP), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve sivil toplum kuruluşları ile çalışacaklarını kaydetti.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller'in Avrupa'ya Birliği üyesi ülkelere çağrıda bulunduğunu hatırlatan Ulbert, Müller'in Irak'ta ve Gazze'de yaşanan insani krizler nedeniyle sivillere daha fazla yardımda bulunmalarını, özel programlarla daha fazla sığınmacı kabul etmelerini istediğini sözlerine ekledi.  

Muhabir: Neslihan Dogan, Fatma Esma Arslan, Ayhan Şimşek

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.