AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 10 Mayıs 2015 09:21

Almanya'da AfD yüzde 5 barajının altında

Almanya'da AfD yüzde 5 barajının altında
Aşırı muhafazakar, Euro karşıtı popülist AfD partisi 61 haftadan sonra, kamuoyu araştırmalarında ilk kez yüzde 5 barajının altına düştü. Bir dönem, Alman partiler sisteminde kalıcı olacağı izlenimi uyandıran parti, ağır toplarından Henkel'in istifası

61 HAFTA SONRA BARAJ ALTINDA

Bu pazar seçim olsa, Almanya'da hangi parti ne kadar oy alır? Kamuoyu yoklamaları bu hafta sürpriz bir sonuç verdi. Anketlere göre Almanya İçin alternatif (AfD) partisinin 61 haftadır devam eden yükselişi durdu ve parti ilk kez yüzde 6'lardan yüzde 4'lere geriledi. AfD uzun süre yüzde 6 civarında kalmış, hatta bir dönem yüzde 10'a kadar yükselmişti. Anketler FDP'yi de barajın altında göstermeye devam ediyor.

SOL PARTİ YÜKSELİŞTE

AfD'nin en önemli isimlerinden biri olan eski BDI Başkanı Henkel, partideki görevlerinden geçen Perşembe günü istifa etmişti. Partinin liberal kanadının en önemli ismi olan Henkel'in istifası, parti içindeki liberallerle milliyetçiler arasındaki sert kavgayı da gün yüzüne çıkarmıştı. Diğer partiler arasında tek değişiklik Sol Parti'de var. Sol Parti oy oranını 1 puan artırarak yüzde 9'a çıkarırken, diğer partielrin oy oranı bir önceki haftaya göre değişmedi. Hıristiyan Demokratlar yüzde 42, SPD yüzde 24, Yeşiller yüzde 10 ve FDP ise yüzde 4 desteğe sahip durumda.

BAŞBAKANLIK YARIŞINDA SON DURUM

?n-tv.de" isimli haber sitesinin haberine göre, başbakanlık yarışında ise Sigmar Gabriel destek kaybetmeye devam ediyor. ?Başbakanı doğrudan seçme hakkınız olsa kimi başbakan olarak görmek isterdiniz?" sorusuna ?Sigmar Gabriel" diyenlerin oranı iki puan azaldı yüzde 11'e geriledi. Soruya ?Angela Merkel" yanıtı verenlerin oranı da 1 puanlık gerilemeyle yüzde 59'dan 58'e geriledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.