DÜNYA Haber Girişi : 21 Ağustos 2014 00:38

ALMANYA TÜRKİYE DOST DEĞİLMİ?

ALMANYA TÜRKİYE DOST DEĞİLMİ?
Başbakan Merkel, kendi sözü olan 'Dostlar arasında dinleme olmaz' cümlesinin hatırlatılması üzerine o söz ile ABD'yi kastettiğini dile getirdi.

Başbakan Merkel, kendi sözü olan 'Dostlar arasında dinleme olmaz' cümlesinin hatırlatılması üzerine o söz ile ABD'yi kastettiğini dile getirdi.

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Federal İstihbarat Teşkilatı'nın (BND) Türkiye'ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin, soruları Letonya'da yanıtladı. Merkel'e Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Almanya'yı dinlediğinin ortaya çıkması üzerine sarf ettiği 'Dostlar arasında dinleme olmaz' sözü hatırlatılınca söz konusu cümleyi ABD ilgili bağlamda sarf ettiğini dile getirdi.

AÇIKLAMAYI KISA TUTTU

MERKEL'İN bu cümlesi, 'Türkiye ile Almanya dost ülkeler değil mi?' yorumuna neden oldu. Merkel, "Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum. Gerekli olan ne varsa bu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi'nde (PKGr) konuşulur, tartışılır. Gerekli olduğunda PKGr'e daha fazla bilgi verebilir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye bizi anlamalı"

CDU Federal Meclis Grup Başkan Vekili ve İçişleri Komisyonu Başkanı Wolfgang Bosbach, "Dinleme olayında Türkiye bizi anlayışla karşılamalı" dedi. Merkur Gazetesi'ne konuşan Bosbach, "Bizim dinlememizi eleştirenlere Türkiye'nin kriz bölgesi Suriye, Irak ve İran'a sınır olduğunu hatırlatmak isterim" dedi. CDU'lu politikacı, Almanya içinde de bazı fanatik gurupların bulunduğunu ve bunların köklerinin Türkiye'de olduğunu kaydetti ve Türkiye'nin önemli ama sorunlu bir NATO üye ülkesi olduğunu dile getirdi.

"SAVUNMA İÇİN DİNLEDİK"

ALMANYA İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (60), dün sabah ZDF televizyonunda, Almanya'nın Türkiye'yi dinlediğini doğruladı ve "Kendimizi savunmak için bu dinlemeyi yaptık. Dinlemenin ayrıntıları kamuoyu önünde konuşulmaz" dedi.

BİR BAHANE DE CSU'DAN

CSU'nun iç güvenlik uzmanı Stephan Mayer (40), "Almanya'dan Suriye'deki çatışmalara 400'e yakın kişi gitti. Bunların tamamının Türkiye üzerinden bölgeye ulaştığı biliniyor. BND sürekli olarak bütün bölgeyi gözetlemek zorunda" dedi.

"AKSİ SORUMSUZLUK OLURDU"

YEŞİLLER Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, dinleme olayıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin BND tarafından izlenmesi, Irak ve Suriye sınırındaki durum ışığında, çok şaşırtıcı değil. Bunun tam aksi sorumsuzluk olurdu" şeklinde konuştu.

"TALİMAT HÜKÜMETTEN"

BND eski başkanı Hans Georg Wieck, BND'ye talimatın hükümet tarafından verildiğini söyledi. İstihbarat uzmanı Erich Schmidt Eenboom ise Helmut Kohl döneminde izlenen ülkeler sıralamasında İngiltere, Fransa ve Amerika'nın üstte yer aldığını hatırlattı.

FRANKFURT


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.