ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 25 Ocak 2017 17:37

Almanya gazetesi Türklerle ilgili gizli belgeyi yayınladı: Berlin kaygılı

Almanya gazetesi Türklerle ilgili gizli belgeyi yayınladı: Berlin kaygılı
Almanya'nın sadece Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, aralarında askerlerin de olduğu, eski Türk diplomatik pasaportu sahibi en az 43 kişinin bulunduğu bildirildi. Berlin, bu kişileri Türkiye'yi göndermesi durumunda olacaklardan çekiniyor.
Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Almanya'nın sadece Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletine yeşil pasaportlu 43 kişinin geldiği bildirildi. Rheinische Post (RP) gazetesinin gizli belgelere dayandırdığı habere göre KRV eyaletinde iltica başvurusunda bulunanlar arasında diplomatlar ve ailelerinin yanısıra askerler de bulunuyor.

43 KİŞİ İLK KABUL MERKEZLERİ VE EYALET HÜKÜMETİNE BAĞLI KONAKLAMA TESİSLERİNDE BARINDIRILIYOR

Söz konusu kişilerin iltica başvurularının kabul edilip edilmeyeceğinin ise belirsizliğini koruduğu belirtiliyor. Gazete haberinde 43 kişinin haftalardır ilk kabul merkezleri ve eyalet hükümetine bağlı konaklama tesislerinde barındırıldıkları bildiriliyor. Şimdiye kadar Almanya genelinde Türkiye'den yeşil pasaportlu 35 kişinin iltica başvurusunda bulunduğu biliniyordu. RP gazetesinin atıfta bulunduğu gizli belgede eyalet yetkililerinin, Türkiye'den başvuruların devamının geleceği yönündeki tahmini de yer alıyor. Belgede söz konusu özel gruba dahil ilticacıların gelecekte de 'gecikmeksizin' eyalet koordinasyon grubuna bildirilmeleri isteniyor.

BERLİN KAYGILI

Alman Dışişleri Bakanlığı bu konuda yetkili olmadığı gerekçesiyle konuya ilişkin açıklama yapmaktan kaçınırken, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) iltica başvuru süreci boyunca bu kişilerin Türkiye'ye iade edilemeyeceklerine dikkat çekti. Gazeteye konuşan hükümet kaynakları ise eski Türk diplomatların iltica başvurusu konusunda karar vermenin kolay olmadığını belirterek, "Aslında Türkiye'de kendilerini neyin beklediği bilindiği için geri gönderilemezler. Ama burada kalmalarına izin verirsek Türkiye ile zaten gergin ilişkiler daha da ağır zarar görecektir" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.