ALMANYA HABERLERİ Haber Girişi : 28 Nisan 2019 19:51

Almanya'da soru önergesi: Vatandaş geçinemiyor

Almanya'da soru önergesi: Vatandaş geçinemiyor
Avrupa'nın en güçlü ekonomisine sahip olan Almanya, 1 Mayıs öncesinde gelir eşitsizliğini tartışıyor. Sol Partili Sabine Zimmermann'ın verdiği soru önergesinde, ülkede tam gün çalışanların yüzde 16'sının ayda brüt 2 bin euronun altında kazandığı ortaya çı

Almanya’da Sol Partili milletvekili Sabine Zimmermann, yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle verdiği soru önergesinde vatandaşlar ve eyaletler arasındaki gelir eşitsizliğine dikkat çekti. Zimmermann, Alman hükümetinden asgari saat ücretinin 9 euro 19 centten, 12 euroya çıkartılmasını ve taşeron işçiliğin kaldırılmasını talep etti.

Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı’nın Zimmermann’ın soru önergesine verdiği yanıt, 2017 yılı sonunda tam gün çalışan yaklaşık 3 milyon 380 bin kişinin (çalışanların yüzde 16’sı) ayda brüt 2 bin euronun altında kazandığını ortaya koydu. Almanya’nın batı ile doğu eyaletleri arasında da yarı yarıya fark ortaya çıktı. Buna göre, batı eyaletlerinde tam gün çalışanların yüzde 13,5’ini oluşturan 2 milyon 320 bin kişi ayda 2 bin euronun altında para kazanıyor. Doğu eyaletlerinde ise çalışanların yüzde 27,5’ini oluşturan 1 milyon civarında kişinin aylık kazancı brüt 2 bin euronun altında kalıyor.

‘2 BİN EURO İLE GEÇİNMEK ZOR’

Zimmermann, “çok fazla sayıda çalışanın çok düşük ücret almasını” eleştirerek, ülkede artan enflasyon ve birçok kentte kiraların yükselmesi nedeniyle brüt 2 bin euronun altında kazanan birinin güçlükle geçindiğine işaret etti. Zimmermann, özellikle doğu eyaletlerinde ücretlerin bu kadar düşük olmasının ‘bir skandal’ olarak niteleyip asgari saat ücretinin 9 euro 19 centten 12 euroya çıkartılmasını ve taşeron işçiliğin kaldırılmasını talep etti.

SEKTÖR SEKTÖR ORTALAMA MAAŞLAR 

Öte yandan, göçmen karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinden milletvekili Rene Springer’in verdiği soru önergesine hükümetten gelen yanıt da ülkede sektör sektör ortalama maaşları ortaya çıkardı. Buna göre, kazancı en düşük olan kesim temizlik işçileri. 2017 yılı sonu verilerine göre, temizlik işlerinde çalışanlar brüt olarak ayda ortalama bin 861 euro kazanıyor. Temizlik işçilerini, ayda ortalama bin 961 euro kazanan otelcilik ve gastronomi sektörü çalışanları izliyor.

Tarım, hayvancılık ve ormancılık alanında çalışanlar brüt olarak ayda ortalama 2 bin 154 euro kazanıyor. Gıda sektöründe çalışanların brüt aylık kazancının ortalama 2 bin 165 euro olduğu belirtiliyor. Sağlık sektöründe çalışan idari personel ile hasta bakıcılar brüt olarak ayda ortalama 2 bin 353 euro, satış alanında çalışanlar ayda ortalama 2 bin 411 euro kazanıyor. Yelpazenin diğer ucunda ise, bilişim ve bilgisayar alanında ücretli çalışanlar var. Bu alanda çalışanların kazancı brüt olarak ayda ortalama 4 bin 926 euroya ulaşıyor.

TÜKETİCİ FİYATLARI YÜZDE 1.3 ARTTI

Alman Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, ülkede Mart 2019’da bir önceki yılın aynı dönemine oranla tüketici fiyatlarında yüzde 1,3 artış kaydedildi. Özellikle akaryakıt ve ısınma giderlerindeki artışın yüzde 4,2 olduğu belirtildi. Almanya’nın birçok büyük kentinde artan kira fiyatları da tepki yaratıyor. Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü’nün verilerine göre, ülkede bir apartman dairesinin bir metrekaresi ortalama 7,50 euroya kiralanıyor. Buna göre, 100 metrekarelik bir daire ortalama 750 euroya kiraya veriliyor. Isınma, su, temizlik gibi giderler ise ayrıca ödeniyor. (Deutsche Welle Türkçe)

DÜNYA

Sri Lanka'da kiliseler pazar ayinlerine kapatıldı: Hristiyanlar evlerinde dua etti

[2s 27d] Sri Lanka'da en az 250 kişinin yaşamını yitirdiği Paskalya saldırılarının yedinci gününde, kiliselerin kapıları güvenlik gerekçesiyle pazar ayinlerine kapatıldı. Hıristiyanlar evlerinden dua etti.

Avengers çıkışı 'spoiler' verdi, dayak yedi

[3s 9d] Süper kahraman filmi hayranlarının uzun zamandır merakla beklediği Avengers: Endgame cuma günü vizyona girdi, milyonlar sinema salonlarına koştu. Ancak Hong Kong'da bir adam, 11 yıllık serinin final filminin sonunu yeni seansı bekleyenlere anlatmakta sakınca görmedi. Adam, öfkeli Avengers hayranlarından dayak yedi.

Afrikalı atletlere maraton yasağından geri adım

[3s 57d] İtalya, kuzey kenti Trieste'de düzenlenecek yarı-maratona Afrikalı atletlerin kabul edilmemesi kararını tartışıyor. Irkçı kararın Avrupa çapında tepki çekmesi sonrası organizatörler geri adım attı.

Endonezya'da günlerdir oy sayan 272 sandık görevlisi öldü

[5s 8d] Dünyada en çok seçmenin oy kullandığı ülke olan Endonezya'da, 17 Nisan'dan bu yana gece gündüz oy sayan sandık görevlilerinden 272'si öldü. Bu kişilerin yorgunluk kaynaklı sebeplerden öldüğü açıklandı.

Podyumda düşen model öldü

[6s 29d] Brezilya'da ünlü model Tales Soares podyumda düştü. Soares hastanede öldü.

İddia: IŞİD bu yaz dünya çapındaki tatil beldelerine Sri Lanka modeli ile saldıracak

[6s 48d] İngiliz gazetesi Telegraph'a konuşan istihbarat kaynakları: Dünya çapına yayılan IŞİD militanları, Güney Asya ve Doğu Afrika'daki popüler tatil noktalarına Sri Lanka'daki gibi 'çoklu' saldırılar düzenleyecek. En muhtemel hedefler, Hindistan, Maldivler, Kenya ve Tanzanya.

Yola saçılan 30 bin dolar aranıyor!

[7s 23d] ABD'de bir kamyondan otobana 30 bin dolar düştü. Polis, paranın iadesi için çağrı yaptı.

ABD'de vinç düştü: 4 kişi hayatını kaybetti

[7s 48d] ABD'nin Seattle şehrinde bir inşaat vinci araçların üzerine düştü. Kazada 4 kişi yaşamını yitirdi.

İspanya'da bilinmezlerin seçimi: Sosyalistler kazanacak ama...

[8s 3d] İspanya bugün genel seçimler için sandık başında. Anketlere göre, iktidardaki Sosyalist Parti'nin sandıktan birinci çıkacak ama faşist bir parti Franco diktatörlüğünden bu yana ilk kez parlamentoya girecek. Sosyalistlerin koalisyon görüşmelerinin haftalar hatta aylar sürmesi bekleniyor. Uzmanlara göre, sandıktan sağ hükümet sürprizi çıkma ihtimali de var.

Avrupa Komisyonu Başkanı seçilmesi beklenen Weber: Türkiye ile müzakereleri sonlandırmamız gerek

[8s 36d] Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grubun lideri olan ve mayıstaki seçimlerde Avrupa Komisyonu Başkanı seçilmesi beklenen Alman siyasetçi Manfred Weber: Türkiye ile ilişkilerde en çok dürüstlüğe ihtiyaç var. Ortaklık, dostluk istiyoruz ama Türkiye ile üyelik müzakerelerini sonlandırmamız gerek.

Arap dünyasında geçen hafta: Davutoğlu'nun çığlığı Erdoğan'a ulaştı mı?

[19s 40d] Bu hafta Arap basınında Türkiye ile ilgili eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sosyal medya üzerinden yayınladığı ve büyük yankı uyandıran “tespit ve tavsiyeleri” öne çıktı. El Arabi El Cedid gazetesinden Yaser Ebu Helala "Partinin davasında zamanında yaslandığı stratejik akıl Ahmet Davutoğlu, kamuoyunun düşüncelerini aktardığı beyanıyla şüphesiz Erdoğan’a büyük bir iş yapmış oldu" yorumunu yaptı.

ABD'de sinagoga saldırı

[19s 52d] ABD'nin San Diego kentinde, Yahudilerin Hamursuz Bayramı'nın son gününde bir sinagoga silahlı saldırı olduğu, çok sayıda kişinin yaralandığı ve olayla ilgili de 1 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.