SAĞLIK Haber Girişi : 24 Nisan 2023 22:00

Almanya'da engelli kart: Başvuru şartları, yararlanma alanları...

Almanya'da engelli kart: Başvuru şartları, yararlanma alanları...
Almanya'da engelli kart alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Haberimizin devamında ayrıntıları okuyabilirsiniz..

Engelli bir kişinin kartı, engelli insanlar için hayatı önemli ölçüde kolaylaştırabilir. Belgede engellilik derecesi, özel işaretler ve kimlik kartının geçerliliği kaydedilerek sağlık bozukluklarının kanıtlanması için kullanılabilir. Ancak kart için kimler başvurabilir ve hangi özel avantajları sağlar?

Engel derecesi belirlenmelidir
Sosyal Güvenlik Kanunu'na göre, “tutum ve çevre engelleri ile etkileşim içinde yüksek olasılıkla topluma katılmalarını birden fazla süre engelleyebilecek fiziksel, zihinsel, zihinsel veya duyusal bozuklukları” olan tüm insanlar engelli olarak kabul edilir.


Bununla birlikte, 24hamburg.de tarafından bildirildiği üzere , ağır engelli bir kişinin geçiş kartı yalnızca belirli bir engellilik derecesi (GdB) için verilebilir. Bunu belirlemek için, engelliler portalı just.parthaben.de, genellikle ağır engelli bir kişinin geçiş izni hakkınız konusunda size ilk tavsiyede bulunabilecek olan aile doktorunuzu ziyaret etmenizi önerir.

Engellilik hakkında bilgi veren tüm belgeler daha sonra emeklilik dairesine sunulmalıdır. Bu, örneğin tedavi eden doktorlardan elde edilen bulguları, hastane ziyaretlerinin kanıtlarını veya laboratuvar raporlarını içerir. Emeklilik ofisi bu belgeleri ciddi bir engelinizin olup olmadığını kontrol etmek için kullanır.

Ağır engelli geçiş izni için kimler başvurabilir ve kimler başvuramaz?

Fiziksel veya zihinsel bozukluğun derecesi 20'den 100'e kadar bir ölçekte onluk artışlarla ölçülür. Sadece mevcut teşhisler değil, başvuranların engellilikleri nedeniyle maruz kaldıkları kısıtlamalar da dikkate alınır.

Tedarik tıbbı yönetmeliğinden de görüleceği üzere 20 ve üzeri derece ile maluliyet mevcuttur. Derecesi 50'den fazla olan kişiler ağır engelli olarak kabul edilir ve bu nedenle ağır engelli geçişi için başvurabilirler.

Ağır engelli kartı başvurusu: farklı anlamlara sahip özellikler

Onaylanırsa, başvuru sahipleri bir çek kartı şeklinde kimlik alırlar. Kural olarak, belge, engellilik türüne bakılmaksızın en fazla beş yıl ile sınırlıdır. Kartın geçerlilik süresinin ne zaman sona erdiği, kartta engellilik derecesinin yanında belirtilir.

Ayrıca emeklilik dairesi tarafından kimlik kartında da gösterilen ve işverenlerin, iş bulma bürolarının veya vergi dairelerinin sağlık bozukluğunu sınıflandırmasına yardımcı olan belirli işaretler belirlenir.

  • G" - önemli yürüme engeli    Yürüme sadece kısa mesafelerden mümkündür.
  • "B" - Yanınıza refakatçi alma yetkisi    Otobüs ve tren kullanırken yardıma ihtiyaç duyar.
  • "aG" - yüksek yürüme bozukluğu    Tekerlekli sandalye olmadan yürüyemeyen
  • “RF” – Telsiz Ücretinden Muafiyet    Ağır görme veya işitme engelli kişiler.
  • "Gl" - Sağır    Her iki kulakta da sağırlık veya ciddi işitme kaybı.
  • "Bl" - Kör    Görme yoktur veya görme ciddi şekilde bozulmuştur.
  • "H" - yardıma muhtaç  Günlük rutin ancak yardımla yönetilebilir.
  • "TBL" - sağır-kör   

Ağır engelli kartı

Kanıt ile ağır engelliler meslek hayatlarında özel haklar talep edebilirler. Sosyal dernek VdK'nın açıkladığı gibi , işten çıkarmaya karşı koruma için özel düzenlemeler bulunuyor.

Fesih ancak işveren, ilgili kişinin başka bir yerde istihdam edilip edilemeyeceğini daha önce kapsamlı bir şekilde kontrol etmişse ve feshin entegrasyon ofisi tarafından onaylanmasından sonra gerçekleşebilir. einfach-teilhaben.de'ye göre , engelli geçiş kartı olan ve haftada beş gün çalışan kişiler ayrıca her yıl ek bir hafta tatil alıyor.

Ağır engelli kartı yararlanma alanları

  • erken emeklilik
  • İşten çıkarmaya karşı özel koruma
  • Vergi beyannamesinde götürü miktar
  • Toplu taşımadan ücretsiz yararlanma

Bedensel ve zihinsel engellilerin günlük yaşamda hareket halinde kalabilmeleri için bazı grupların engellerine göre otobüs ve trenleri ücretsiz kullanmalarına izin veriliyor. Ön koşul, ağır engelli geçişinde H (yardıma muhtaç) ve Bi (körlük) olmasıdır.

VdK'ya göre araç sahipleri de belgeden yararlanıyor: aG (olağanüstü engelli) işareti varsa, araç vergisi daha ucuza geliyor veya uygulanmıyor ve engelli park yerleri kullanılabiliyor.

Bununla birlikte, ağır engelli kartındaki büyük bir engel, yalnızca Almanya'da geçerli olması. Her ülke, kimin ağır engelli olarak tanınacağını ve bu statüyle hangi hakların ilişkilendirileceğini kendisi belirler. Sonuç olarak, engelli kişilerin yurtdışına seyahat etmesi zor olabilir. Avrupa Komisyonu'na göre, 2023 yılı sonuna kadar tüm AB ülkeleri için geçerli olacak bir Avrupa engelli kartı önerilmesi planlanıyor.

(Arti49)

www.avrupahaber.net 

M.Seren 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.