AVRUPA HABER SON DAKİKA Haber Girişi : 13 Aralık 2020 19:32

Almanya Çarşamba Günü 16 Aralık 10 Ocak arasında Tam Olarak Kapanıyor

Almanya Çarşamba Günü 16 Aralık 10 Ocak arasında Tam Olarak Kapanıyor
Corona virüsü salgınında ikinci dalgada büyük sorunlar yaşayan ve Başbakan Angela Merkel’in sözleriyle "kontrolu kaybeden" Almanya’da önümüzdeki Çarşamba gününden itibaren tam kapanma kararı alındı. Almanya Çarşamba Günü 16 Aralık 10 Ocak
Corona vakaları ve ölümlerde son haftalarda yaşanan hızlı artış üzerine eyalet başbakanlarıyla bugün, olağanüstü bir telekonferans zirvesi gerçekleştirdi. Başbakan Merkel, 2 Kasım’da yürürlüğe giren ve hafif kapanma olarak tanımlanan önlemlerin, salgının giderek hız kazanarak yayılmasını engelleyemediğini ve sert önlemler alarak, tam kapanmadan başka seçenek kalmadığını söyledi.

Kapanmanın ilk etapta 10 Ocak’a kadar planlandığını duyuran Merkel, 4 ya da 5 Ocak’ta eyalet başbakanlarıyla tekrar bir araya geleceklerini, sayıların gerileyip-gerilemediğini değerlendireceklerini ve kapanmanın devamını ele alacaklarını açıkladı.

Yılbaşı eğlenceleri de yasak

Sosyal temasın en aza düşürülmesi yönündeki çağrısını yenileyen ve "evde kalın, şart değilse insanların, kalabalık grupların olduğu mekanlardan uzak durun" diyen Merkel, Noel günlerinde, yani 24-26 Aralık arasında, sadece birinci derece akraba olan en fazla 5 kişinin bir araya gelebileceğini, Yılbaşı gecesinde ve öncesinde de maytap ve havai fişek satışı ve kullanımının yasaklandığını söyledi. Almanya'da ayrıca yılbaşı gecesi kent ve yerleşim merkezlerinde toplu eğlencelere izin verilmeyeceği de açıklandı.

Alınan karara göre, temel ihtiyaç alanlarının dışında bütün dükkanların kapatılması öngörülürken önümüzdeki haftalarda, sadece gıda ürünleri satan market ve dükkanlar, eczaneler, bankalar, benzin istasyonları, tamirhaneler, postaneler, gözlükçüler, sağlık malzemesi satan iş yerleri, evcil hayvan maması ve eşyaları satan mağazalar ve içecek dükkanları açık kalacak.

Okul ve kreşler kapatılırken okullarda eğitim, 4 Ocak’tan sonra online şekilde devam edecek. Uygulamaya göre, 2 Kasım’dan bu yana kapalı olan tiyatrolar, sinemalar, spor salonları, konserler ve masaj salonları gibi yerlerin yanısıra, berberler de kapatılacak.

Sokakta içki içilmesi tüm ülke çapında yasak olacak. Son günlerde, yasaklanan Noel pazarları yerine dışarıya satış yapan lokanta ve barların önünde oluşan, sosyal mesafeyi hiçe sayan, içki içen insan kümeleri, büyük eleştiri almıştı. Önlemler kapsamında kiliseler ve camiler açık kalacak, ancak büyüklüklerine göre kısıtlı sayıda kişi tarafından ziyaret edilebilecek. Kiliselerde sadece sessiz dua edilebilecek ve birlikte dini ilahilerin söylenmesi yasak olacak.


Önlemler çerçevesinde yılbaşında Almanya genelinde toplantı yasağının uygulanması ve fişek satışının da yasaklanması öngörülüyor. Huzurevlerinde ise koronavirüs testi zorunlu kılınacak.

Söder: Süre uzatılabilir

Bavyera Başbakanı Markus Söder ise bugün kabul edilen kapanma önlemlerinin süresinin uzatılabileceğini söyledi. Söder, önlemlerin 10 Ocak’a kadar planlandığını ancak gerektiği müddetçe yürürlükte kalacağını ifade etti. "Korona kontrolden çıktı" diyen Bavyera Başbakanı, Başbakan Merkel ile eyalet başbakanlarının kapanma önlemleri üzerinde uzlaşmış olmasının sevindirici olduğunu ifade etti.

Almanya'da yürürlükteki kısmi kapanma önlemlerine karşın koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor. Yetkili sağlık kuruluşu Robert-Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkede son 24 saat içerisinde 20 bin 200 koronavirüs vakası kayda geçti. Bu sayı geçen hafta pazar gününde kayda geçen sayıdan 2 bin 433 daha fazla. Ayrıca son 24 saat içinde koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 321 oldu.

Almanya'da en son koronavirüs salgınının yayılmaya başladığı bahar aylarında kapanma önlemlerine başvurulmuştu.

Merkel'den çağrı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta federal mecliste duygusal bir konuşma yaparak, "Tüm kalbimle özür diliyorum, günlük 590 ölümün meydana gelmesi kabul edilemez" demişti.

Almanya Başbakanı salgınla mücadelede kararlı ve belirleyici bir aşamada olduklarını belirterek, "Bilim insanları Noel tatili döneminde sosyalleşmeyi bir haftalığına kesmemiz için yalvarıyor. Yoğun bakıma ihtiyaç duyan insan sayısının artması çok endişe verici. Eğer şu dönemde önlem almazsak, bu son Noel tatilimiz olabilir. Ve bunun yaşanmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız." ifadelerini kullanmıştı. Bilim insanlarının Noel tatili döneminde sosyalleşmenin kesilmesi için yalvardığını ifade eden Başbakan, "Yoğun bakıma ihtiyaç duyan insan sayısının artması çok kaygı verici. Eğer şu dönemde önlem almazsak, bu son Noel tatilimiz olabilir. Ve bunun yaşanmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız" ifadesini kullanmıştı.



İlgili Haberler Almanya Aşı Kampanyası Hazırlıklarına Başlıyor
Başbakan Merkel, Corona salgınıyla mücadelede büyük umut olarak değerlendirilen aşıya, 29 Aralık’ta Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından pazarlama ruhsatı çıkmasını beklediğini ve yaşlılarla bazı meslek gruplarının aşılanmasına Ocak ayının ilk günlerinde başlanacağını da söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in basın toplantısında sık sık öksürmesi dikkat çekti
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in basın toplantısında sık sık öksürmesi dikkat çekti

11 milyar euroluk yeni yardım paketi hazır

Alınan önlemlerin tanıtıldığı basın toplantısında Merkel’in sıksık öksürmesi, sesinin kısık olması ve belli aralıklarla su içmesi de dikkati çekti.

Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, kapanmadan olumsuz etkilenecek iş yerlerine destek amacıyla 11 milyar euroluk yardım paketi hazırlandığını duyurdu. Hükümet, Corona virüsü salgını nedeniyle birinci dalgada kapatılan ve önlemlerden geçtiğimiz aylarda olumsuz etkilenen işyerlerinin ve serbest meslek sahiplerinin uğradığı zararı tazmin etmek için toplam 22 milyar euro mali yardım yapmıştı.

Bu arada Corona virüsü salgınıyla bağlantılı vaka ve ölüm sayıları hafta sonunda da yükseldi. Hafta sonlarında sağlık idarelerinin bir çoğunun kapalı olması ve vakaları merkezi daire Robert Koch Enstitüsü’ne bildirmemesine rağmen Cumartesi’den Pazar’a kadar bir günde 20 bin 200 yeni vaka tespit edildi. Bu, geçen haftanın aynı gününe kıyasla 2.433 daha fazla vaka anlamına geliyor. Son 24 saatte Corona virüsü salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 321’e ulaştı ve şimdiye kadar ölenlerin toplam sayısı 21 bin 787’ye çıktı.
Muharrem Seren 
Avrupa Haber 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.