SİYASET Haber Girişi : 15 Ağustos 2015 11:10

AKP 'NİN CHP'YE OYUNU

AKP 'NİN CHP'YE OYUNU
AKP, uzun süredir AKP-CHP koalisyonu beklentisine oynayarak süreci yönlendirme gücünü elinde tuttu. Kendisine en ağır sözlerle saldıran ve kesinlikle AKP'ye ve Erdoğan'a karşıtlık ekseninde politika yürüten CHP'nin, AKP ile koalisyon yapma ko

AKP 'NİN CHP'YE OYUNU


AKP, uzun süredir AKP-CHP koalisyonu  beklentisine oynayarak süreci yönlendirme gücünü elinde tuttu. Kendisine en ağır sözlerle saldıran ve kesinlikle AKP'ye ve Erdoğan'a karşıtlık ekseninde politika yürüten CHP'nin, AKP ile koalisyon yapma konusundaki istekliliğini kendi elini güçlendirmek için kullandı.

,

BAYKAL HAKLI ÇIKTI


Yeni bir devlet düzeni inşası ile  ilgili çalışma yapan AKP'nin iktidarının hele ki CHP ile iktidarı paylaşması mümkün değildir.  


Beklentilerin aksine, doğru tespit Antalya'dan Deniz Baykal'dan geldi. 23 temmuzda CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, AKP'nin hükümet kurmak istemediğini belirterek, "Koalisyon görüşmeleri tiyatrodan ibaret. Kasımda seçim var" tespitinde bulundu.

Baykal bu teşhiste bulunurken partisi AKP ile koalisyon görüşmeleri yapıyor ve kolaylaştırıcı olmak adına 14 maddeyi 5'e indirerek gereken özveride bulunuyordu.


CHP, AKP STRATEJİSİNİ GÖRMÜYOR MU?


Eski genel başkan AKP'nin stratejisini gördüğü halde, AKP ile koalisyon görüşmelerine özverili şekilde devam eden CHP yönetimi AKP'nin stratejisini görmekten aciz midir? Gerçekten görmediler mi, yoksa görmezden mi geldiler?

Kemal Derviş'in de içinde olduğu küresel aktörler CHP'ye, AKP ile koalisyon yapmalarını telkin ederken AKP gerçeğinin farkında olmamış olabilirler mi?


AKP'NİN CHP'YE OYUNU


AKP, CHP ile kedinin  fare ile oynadığı gibi oynadı. Koalisyon görüşmelerini uzatarak, AKP-CHP koalisyonu beklentisi yaratrak, "CHP'yi kapıda bekletti". Bu şekilde  Kendisine en sert şekilde muhalefet eden CHP'nin muhalefetini boşa düşürdü. 

AKP'nin kapısından dönen CHP yönetiminin, erken seçim döneminde  AKP'ye karşı yapacağı sert muhalefetin artık "inandırıcılık sorunu" olacaktır.

AKP, belirleyici olma rolünü kaptırmadı. Ve şimdi de  yine devlet gücünü elinde tutarak Türkiye'yi istediği zaman erken seçime götürecek.

Erken seçimi göze alan AKP,  kendisine karşı oluşan muhalif bloğun seçimlerden sonra daha da parçalandığı gerçeğine  göre hesap yapıyor.


Önümüzdeki en güçlü senaryo 

"AKP AZINLIK HÜKÜMETİ İLE ERKEN SEÇİM TAKVİMİDİR."


MHP NE İSTİYOR?


Erken seçim takvimin ne şekilde işleyeceğini ise  MHP belirleyecektir. Çözüm sürecine muhalefet eden MHP'nin,  çözüm sürecini yeniden hayata geçirmesi ve başarıya ulaştırması beklenen AKP-CHP koalisyonunu desteklemesi  oldukça ironiktir. 

Azınlık hükümetinin güven oylamasına 40 milletvekili katılmaması durumunda azınlık hükümeti güvenoyu almış sayılacaktır.

Azınlık hükümeti güvenoyu alırsa bunu düşürecek 276 rakamının bulunması bu meclis aritmetiğinde mümkün görünmemektedir.

Çözüm sürecinin bitmesi şartı ile elini taşın altına koyacağını ilan eden MHP'nin, PKK ile mücadele eden AKP'ye gereken kolaylaştırıcı rolü üstlenmesi   elbette ki şaşırtıcı olmayacaktır. 


TÜRKİYE AKP AZINLIK HÜKÜMETİNE ALIŞTIRILIYOR.


Türkiye'nin PKK ile top yekün mücadeleye giriştiği bu kritik dönemde, bir azınlık hükümetinin yönetim gücünün yeterli olmayacağı düşünülebilir. Ancak şu anda fiili olarak AKP azınlık hükümeti işbaşındadır.  AKP meclis çoğunluğunu yitirse de kontrol bende, güç bende mesajını uygulamaları ile ortaya koymaktadır. 


AKP azınlık hükümetine bu süreç içinde Türkiye alıştırılmaktadır.

Yurtdışından gelen mesajların içeriğini okuyacak olursak;  Küresel güçler, " İncirlik üssünün ABD'nin kullanıma açılmasına onay veren  ve PKK'ya karşı kapsamlı bir harekata başlayan "AKP iktidarı ile çalışırız" mesajı  vermektedirler.

Neriman Fidan

www.facebook/NerimanFidann


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.