DÜNYA Haber Girişi : 17 Ağustos 2014 07:53

ABD İsyan - Ferguson İsyani büyüyor,

ABD İsyan - Ferguson İsyani büyüyor,
Amerika'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi ayaklanmaya neden oldu. Michael Brown isimli genç Cumartesi günü siyahların yaşadığı Ferguson semtinde polis aracıyla öldürüldü.

'nın Missouri eyaletinde silahsız bir gencin polis tarafından öldürülmesi ayaklanmaya neden oldu. Michael Brown isimli genç Cumartesi günü siyahların yaşadığı semtinde polis aracıyla öldürüldü.

ABD'nin St.Louis kentine bağlı Ferguson kasabasında 18 yaşındaki siyahi gencin polis kurşunuyla öldürülmesi sonrasında başlayan büyüyor. Ferguson'da olayları takip eden iki gazetecinin gözaltına alınma şekli, bölgede yaşayan siyahileri isyan ettirdi. Bazı eylemciler diz üstü yere çökerek

polise isyan etti ve "Beni de vur" diye bağırdı.

ABD'nin Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında 18 yaşındaki Michael Brown'un polis kurşunuyla öldürülmesi sonrası başlayan protesto gösterileri devam ediyor.

Eylemler sonrası ABD polisi, kasabayı abluka altına aldı.

Polis ablukasını ve gösterileri haber yapmak isteyen iki gazeteci zorla gözaltına alındı. Gözaltına alınan gazetecilerinden biri ünlü Amerikan gazetesi Washington Post'ta çalışıyor.

Polis, eylemcileri molotofkokteyli atmak ve polis araçlarını ateş vermek suçluyor.

Siyahilerin yaşadığı Ferguson kasabasında geçtiğimiz Cumartesi gecesi 18 yaşındaki Michael Brown isimli genç polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.

Ferguson sokaklarında bazı protestocuların polis araçlarına molotofkokteyli ve çeşitli maddeler atması üzerine, halkın evlerine dönmesi çağrısı yapan polis, göstericileri dağıtmak için sis ve göz yaşartıcı bomba kullandı.

St. Louis kentinde kalabalıklar mağazaları yağmaladı, ev ve arabalara saldırdı ve bir binayı ateşe verdi.

Polisin açıklamasına göre, 18 yaşındaki Michael Brown, Cumartesi günü kentin çoğunlukla siyahların yaşadığı Ferguson semtinde polis aracında öldürüldü.

Pazar gecesi binlerce kişi, Brown'ın anısına mum yaktı.

Ayaklanma da bundan sonra başladı.

89 KENTTE OLAYLAR BAŞLADI

47 eyalet ve 89 kente yaşanan çatışmalarda, ırkçılığın öne çıkması Beyaz Saray'ı endişelendirdi. ABD Başkanı Barack Obama, olayların şiddetlendiği 11 bölgeden polisin geri çekilmesini sağladı. Brown'ı vuran beyaz Darren Wilson'ın altı yıllık polis memuru olduğu ve hiçbir disiplin suçu bulunmadığı kaydedildi. Ancak Wilson'ın kimliğinin ortaya çıkmasından sonra Beyaz Saray, ilginç bir karara imza attı. Wilson ve ailesini, önceki gece Kanada'da kenti gizli tutulan bir eve gönderdi. Olayların yatışması halinde Amerikalı katil polisin yargılanacağı iddia edildi.

SATILMIŞ AMANPOUR

Yahudiler'in hakim olduğu Amerikan medyası, Gezi olaylarında dünyayı ayağa kaldırmıştı. Ancak ABD'de yaşanan protesto gösterilerinde 3 maymunu oynamakta ısrarlı olan Yahudi medyasına serte tepki var. Binlerce kişi, CNN International ve Fox News gibi kanalları protesto etti. Yazılı ve görsel medya, büyük protesto gösterilerini görmezden gelmeye devam etti. CNN İnternational'ın yandaş gazetecisi Christiane Amanpour, ırkçı olduğunu bir kez daha kanıtladı ve siyahilere karşı yapılan güç gösterilerinin yanında durdu. Ancak on binlerce kişi Amanpour'a da ağır eleştirilerde bulundu. 'Satılmış Amanpour' yorumları dikkat çekti.

POLİS ORDUSU!

ABD'de yayınlanan bir rapora göre, ABD polisine 2006 yılından beri 93 bin 763 makinalı tüfek, 432 zırhlı araç, 500 hava aracı, binlerce kamuflaj malzemesiyle gece görüş gözlüğü tahsis edildi. Ayrıca savunma departmanının eğitim dergileri dağıtıldı. Askerileştirilen polis birlikleri,Afganistan, Irak gibi dış ülkelerde savaşan ABD askerlerinin görüntüsünü aratmadı. Birçok bölgedeki olaylardaki kamera görüntülerinde de polislerin vatandaşlara orantısız güç kullandığı kesinleşti.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.