AMERİKA (ABD) HABERLERİ Haber Girişi : 05 Mart 2016 07:01

ABD Dışişleri Bakanlığı Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yaptı.''Endişe Verici''

ABD Dışişleri Bakanlığı Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasıyla ilgili açıklama yaptı.''Endişe Verici''
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Zaman Gazetesi'e kayyum atanmasıyla ilgili "endişe verici" ifadesi kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby konuyla ilgili olarak; "Bu olayı Türkiye hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

BM: Son derece kaygılıyız

Birleşmiş Miletler (BM) Zaman'a gazetesine kayyum atılmasına tepki gösterdi.

BM açıklamasında, basının görevini yapmasına yönelik her türlü kısıtlamaya karşı çıktıkları belirtildi.

BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Konu ile ilgili detaylı bilgiye sahip değiliz. Ancak Birleşmiş Milletler olarak medyanın görevini yapmasını engellemeye yönelik her türlü tehditten son derece kaygılıyız. Tüm hükümetler basın özgürlüğü ve ifade hürriyetine saygılı olmalıdır." dedi.

Sözcü Yardımcısı Haq, konu hakkında daha fazla bilgi edinmeye devam edeceklerini belirtti.

AB: Endişe ile not ettik

Avrupa Birliği Komisyonu, Zaman gazetesi ile ilgili gelişmeleri büyük endişe ile not ettiklerini ve yakından takip etmeye devam ettiklerini açıkladı.

Konuyla ilgili bir soruya cevap veren AB Dış Politika Sözcüsü Maja Kocıjančič, aday ülke Türkiye'nin mümkün olan en yüksek demokratik standart ve uygulamalara kavuşması gerektiğini sürekli tekrarlaya geldiklerini ve bunlar arasında basın özgürlüğünün de var olduğunu vurguladı.

Sözcü, AB ile müzakere eden her ülkenin; insan hakları ve bu bağlamda ifade özgürlüğünü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu hale getirmesi gerektiğini kaydetti. 

CPJ tepki gösterdi

Türkiye'nin en çok satan Zaman gazetesine kayyum atamasına dünyadan tepkiler dinmiyor. Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), kayyum atanmasından endişe duyduğunu dile getirdi.

Kayyum atanmasını sert bir dille eleştiren CPJ İdari Müdürü Joel Simone, "Mahkemenin bugünkü hamlesi Türkiye'de eleştirel gazetecilik adına geriye kalanları etkin şekilde boğmanın yoludur" diye konuştu.

CPJ adına açıklama yapan Joel Simon, Zaman gazetesi ve Today's Zaman'a kayyım atandığı haberini uluslararası basında çıkan haberler eşliğinde paylaştı.

Zaman ile Today's Zaman'ın hem Türk toplumunu hem de dünya kamuoyunu bilgilendirmede kritik rol üstlendiğini belirten Simon şöyle konuştu: "Zaman ve Today's Zaman, Türkiye toplumu ile dünyayı bilgilendirmekte önemli ve kritik bir rol oynuyorlar. Türkiyeli yetkililer, gazeteleri sindirmek için saldırgan hareketler yerine basın özgürlüğünü ve gazetecilerin haklarını korumaya yönelik anayasal yükümlülüklerini yerine getirmeliler."

CPJ, Zaman'a kayyum atanmasına gerekçe olarak 'terörizm propagandası'nın gerekçe gösterildiğine dikkati çekti. Zaman yayın grubunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalifi olduğunu belirtilen CPJ, gazete çalışanlarının kayyımların gelmesini beklediğini kaydetti.

Gazete yönetiminin karara ancak kayyımların gelmesinden sonra itiraz edebileceği bilgisini veren CPJ, daha sonra Today's Zaman Genel Yayın Yönetmeni Sevgi Akarçeşme ile görüştüklerini dile getirdi. Akarçeşme yaptığı açıklamada, kayyım atanması haberini ajanslardan öğrendiklerini söyledi. Akarçeşme, daha önce diğer medya gruplarına yapılanlar gibi bugün kendi gazeteleri için de son baskı olabilme ihtimalinden endişe ettiklerini dile getirdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.