TÜRKİYE Haber Girişi : 20 Temmuz 2016 18:35

979 Hakim ve savcı gözaltına alınırken 632'si tutuklandı.

979 Hakim ve savcı gözaltına alınırken 632'si tutuklandı.
Türkiye genelinde yapılan Darbe soruşturmasında 2 bin 843 hakim ve savcı hakkında işlem başlatıldı.

Başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde geniş çaplı operasyonlar başlatıldı. Her kademede yapılan operasyonlarda yüzlerce hakim, savcı ve polis gözaltına alındı. Gözaltına alınanların bir kısmı hakkında tutuklama kararı verildi. Hakkında gözaltı kararı verilen şüphelilerin arama çalışmaları devam ediyor.

Soruşturma sırasında şimdiye kadar, 2 bin 843 hakim ve savcı, 2 Anayasa Mahkemesi Üyesi, 140 Yargıtay Üyesi ve 48 Danıştay üyesi hakkında işlem yapıldı. Hakim ve savcıların 979'u gözaltına alındı ve 632'si gözaltına alındı. 180 hakim ve savcı hakkında da adli kontrol kararı verildi. 

İl bazında gözaltına alınan şüphelilerin sayısı şöyle;

İstanbul'da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Kartal'da bulunan Anadolu Adalet Sarayı'nda görevli 39 savcı ve 71 hakim hakkında gözaltı kararı alındı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcılardan 12'si tutuklandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Anayasa Mahkemesi üyeleri Alparslan Altan, Erdal Tercan, HSYK üyeleri Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen, Şaban Işık, Mustafa Kemal Özçelik ile Danıştay ve Yargıtay üyesi toplam 113 şüpheli, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Gözaltına alınan HSYK ve yüksek yargı üyesi sayısı 83'e yükseldi. 

İzmir'de, HSYK kararı doğrultusunda gözaltına alınan 5 savcı ve 19 hakim tutuklandı. 

Mardin'de darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında görevden uzaklaştırılan Mardin Adliyesinde 10 adli ve 10 idari hakim, Midyat'ta 5 adli, Derik'te 2 adli ve Nusaybin'de de 2 adli hakimin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Adliyeye sevk edilen ve mahkemeye çıkarılan 29 hakimden 15'i tutuklandı, 14'ü serbest bırakıldı.

Adana'da, darbe girişimiyle ilgili soruşturma kapsamında, eski Adana İl Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın da arasında olduğu 28 kişi gözaltına alındı. FETÖ'ye yönelik soruşturma kapsamında, Adana'da haklarında gözaltı kararı bulunan 70 hakim ve savcıdan 10'unun adliyeye giderek teslim olmasıyla gözaltına alınan kentteki hakim ve savcı sayısı 52'ye ulaştı. 42 hakim ve savcıdan 34'ü tutuklanırken 8'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Bolu'da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla açığa alındıktan sonra haklarında soruşturma izni verilen ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında gözaltına alınan 17 hakim ve savcının adliyedeki işlemleri tamamlandı. Mahkemeye çıkartılan 17 hakim ve savcıdan 14'ü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, bir savcı ve iki hakim ise adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

Kırklareli'nde, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan 21 hakim ve savcıdan 18'i tutuklandı.

Aksaray'da 4 hakim ve savcı daha gözaltına alınmasıyla, gözaltındaki hakim ve savcı sayısı 15'e yükseldi. Adliyeye sevk edilen 8 hakim ve savcıdan 7'si tutuklandı 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Mersin'de açığa alınan 6 vali yardımcısından 4'ü gözaltına alındı

Bursa'da, önceki günlerde gözaltına alınan 33 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklandı.

Çorum'da darbe girişimiyle ilgili adliyeye sevk edilen 25 hakim ve savcıdan 11'i tutuklandı, 4'ü adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Tunceli'de gözaltına alınan alınan 7 hakim, 3 savcı ile Burdur'da izinde olan bir hakimin tutuklandığı bildirildi.

Sakarya'da darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan hakim ve savcı sayısı 24'e ulaştı.

Erzincan'da 35 emniyet görevlisi daha görevden uzaklaştırılırken, bunlardan 22'si gözaltına alındı. Kentte son açığa alma ve gözaltılardan sonra il genelinde görevinden alınan emniyet görevlisi sayısı 115'e, gözaltındaki emniyet görevlisi sayısı ise 35'e ulaştı. 

Van'da gözaltına alınan 30 hakim ve savcıdan 14'ü tutuklandı, 4 hakim adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Edirne'de haklarında tutuklama kararı çıkartılan 2 savcı ve hakim adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklandı. Ayrıca 17 hakim ve savcıdan 3'ü daha polis ekipleri tarafından yakalanarak Edirne Adliyesi'ne getirildi.

Kilis'te darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 8 hakim ve savcı gözaltına alındı. 

Antalya'nın Alanya ilçesinde devam eden darbe soruşturmasında, gözaltına alınan 11 hakim ve savcının gözaltı süresinin devam ettiği, bir hakim ve savcının ise arandığı belirtildi.

Samsun'da gözaltına alınan 38 hakim ve savcıdan 23'ü tutuklandı, 15'i ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Amasya'da gözaltına alınan hakim ve savcı sayısı 10'a yükseldi.

Ordu'da çeşitli rütbelerden 117 polis görevden uzaklaştırıldı. 

Çankırı'da darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 2 savcı tutuklandı.

Bartın'ın Ulus ilçesinin kaymakamı Selçuk Şakar darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlarda gözaltına alındı.

Tekirdağ'da darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında il genelinde hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkan 34 hakim ve savcıdan 21'i  gözaltına alındı. İl merkezindeki ve ilçelerdeki adliyeye sevk edilen 8 hakim ve savcı tutuklandı, 13'ü serbest bırakıldı. Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğünde görevli 7 emniyet personeli de gözaltına alındı.

Erzurum'da, darbe girişimiyle ilgili İspir İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Tutak tutuklandı.

Şanlıurfa'da, gözaltına alınan 42 hakim ve savcıdan 35'i tutuklandı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.