DÜNYA Haber Girişi : 24 Ağustos 2014 16:10

4. Hun-Türk Turan Kurultayı Macaristan'da başladı

4. Hun-Türk Turan Kurultayı Macaristan'da başladı
4. Hun-Türk Turan Kurultayı Macaristan'da başladı 4. Dünya Hun-Türk Turan Kurultayı, Macaristan'ın Bugac kasabasında başladı.

İlki 2008 yılında yapılan ve iki yılda bir düzenlenen kurultaya bu yıl 27 ülkeden katılım gerçekleşti. 4'üncüsü yapılan kurultaya Türkiye bu yıl ilk kez bin kişilik bir ekiple katılırken Türkiye'den 500 Türk vatandaşı ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden de 500 üstünde Türk organizasyonda yer aldı. 200'ü aşkın Turan çadırının kurulduğu kurultayda, 320 Turan atlısı yaptığı nefes kesen gösterilerle izleyicileri büyüledi. Organizasyonun açılışını Macaristan Parlamentosu Başkanvekili Milletvekili Sandor Lezsak yaptı. İki gün sürecek kurultaya 300 binin üstünde ziyaretçi gelmesi beklenirken, organizasyona katılan ülke bayrakları at üstünde tek tek sergilendi.

Kurultaydaki ortam 500-1000'li yılların orta Asya Turan halklarının yaşamını gösterirken, Türkiye ve Avrupa'dan gelen Türk dernekleri çeşitli konserler verdiler. Almanya'nın Nürnberg şehrinde faaliyet gösteren Medina Türk Müzesi Müdürü Cemalettin Özdemir, bu organizasyona başından beri geldiklerini, kendilerinin yanı sıra Almanya'nın çeşitli şehirlerinden de gelen Türklerin olduğunu kaydetti. Özdemir, açıklamasında ayrıca kurdukları ekipte Osmanlı-Türk kıyafetlerini sergilediklerini, Macaristan'da düzenlenen bu kurultaya katılmaktan ötürü büyük zevk aldıklarını, kardeşliği gördüklerini ve bu organizasyona devam edeceklerini söyledi.
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Macaristan Delegesi Suat Karakuş ise 4. kez katıldığı bu kurultayda 27 ülkeden katılımın olduğunu, Türk ve Hun soylarının olduğu ülkelerin bu kurultayda yer aldığını, Sayın Büyükelçi Şakir Fakılı'nın da katılımıyla Türk delegasyonu olarak burada bulunduklarını, bu kurultayın tüm Türk ve Hun ulularına hayırlı, uğurlu olmasını diledi.

Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı da, Türk dünyasından çok çeşitli ulusların, kavimlerin katıldığı şenlik havasında geçen bir festival olduğunu, bu festival için Macar hükümetine teşekkür etmek gerektiğini, kendilerinin de Macar Turan Vakfı'nın daveti üzerine bu kurultaya katıldıklarını ve gerçekten çok mutlu olduklarını açıkladı.

MEHMET BAŞARAN
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.