DÜNYA Haber Girişi : 03 Kasım 2015 00:07

15 yıldır açlık grevi yapıyor!

15 yıldır açlık grevi yapıyor!
Uluslararası örgütler ve insan hakları savunucuları, Hindistan'da Silahlı Kuvvetler (Özel Kuvvet) Yasası'nı (AFSPA) protesto etmek amacıyla 15 yıldır açlık grevi yapan eylemci Irom Şarmila'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Aralarında Asya İnsan Hakları ve Kalkınma Forumu (Forum-Asya), Manipur İnsan Hakları Uyarısı, Hindistan'daki Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Naga Halk Hareketi gibi örgütlerin bulunduğu insan hakları savunucuları, Hintli yetkililerden, şu anda memleketi Manipur eyaletinin Imphal kentinde hücrede tutulan Şarmila'nın serbest bırakılması ve AFSPA'nın iptal edilmesini talep etti. Forum-Asya Genel Başkanı Henri Tiphagne, Irom Şarmila'nın 15 yıldır sürdürdüğü açlık grevini "haksızlığa karşı cesur duruşun sembolü" olarak niteleyerek, "AFSPA, kaybolma, yargısız infaz, işkence ve cinsel şiddet gibi insan hakları ihlallerinin yayılmasına sebep oldu" dedi.

Manipur İnsan Hakları Uyarısı Yöneticisi Babloo Loitongbamd da yasalara göre intihara teşebbüsten mahkum olan kişinin en fazla bir yıl süreyle cezaevinde tutulabileceğine dikkati çekerek, Şarmila'nın açlık grevine başladığında tutuklandığını, daha sonra birçok kez gözaltına alınıp serbest bırakıldığını hatırlattı. Loitongbamd, intihara teşebbüsten hiç yargılanmayan Irom Şarmila'nın mahkumiyeti süresince "nazogastrik sonda" ile beslenmeye zorlandığını ve intihar etmeye çalıştığı iddialarını defalarca reddettiğini vurguladı. 

Hindistan'daki Uluslararası Af Örgütü Yöneticisi Aakar Patel ise son olarak Imphal'deki bir mahkemenin, 23 Ocak'ta intihara teşebbüs suçlamalarını reddederek, Şarmila'nın serbest bırakılması yönünde karar verdiğine işaret ederek, Irom Şarmila'nın defalarca tutuklanıp serbest bırakılmasının bir kısır döngüden ibaret olduğunu savundu.Patel, "vicdan mahkumu" sözleriyle tanımladığı Şarmila'nın durumunun, Hindistan'ın insan haklarına olan bağlılığına leke süreceğini de kaydetti. Af Örgütü'nün yaptığı açıklamada, Şarmila'nın protestosunun suç kabul edilmesinin, BM İnsan Hakları Savunucuları Deklarasyonu 1. maddesine aykırı olduğu bildirildi. 



Irom Şarmila, ülkenin kuzeydoğusu ve Cammu Keşmir'in dahil olduğu "sıkıntılı" olan bölgelerde güvenlik güçlerine aşırı yetki veren ve hala etkin durumdaki AFSPA'yı protesto etmek için 2000 yılında açlık grevine başlamıştı. 4 gün sonra Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Manipur eyaletindeki memleketi Imphal'de, "Ceza Kanunu'na istinaden intihara teşebbüs etmek" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Geçen yıl ağustos ayında Manipur'daki bir mahkeme, açlık grevini "yasal yollarla siyasi talep" olarak değerlendirmiş ve Şarmila'nın tahliyesine karar vermişti. Bundan 4 ay sonra ise İçişleri Bakanlığı, hükümetin Ceza Kanunu'nun ilgili kısmını iptal etme ve intihara teşebbüsü yasallaştırma kararı aldığını duyurmuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.