TÜRKİYE Haber Girişi : 27 Ekim 2014 23:36

12 yılda kaç gazeteci işten çıkarıldı?

12 yılda kaç gazeteci işten çıkarıldı?
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin çıkarıldığı ülke olduğunu belirterek, 12 yıl boyunca AK Parti'nin kalemini kırdığı gazeteci sayısının bin 863 olduğunu, bu gazetecilerin yüzde 90&#
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin çıkarıldığı ülke olduğunu belirterek, 12 yıl boyunca AK Parti'nin kalemini kırdığı gazeteci sayısının bin 863 olduğunu, bu gazetecilerin yüzde 90'ının da AK Parti'nin ustalık döneminde işten çıkarıldığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP milletvekilleri Nurettin Güven, Muharrem Işık ve Özgür Özel'le birlikte hazırladıkları 'Kalemi Kırılan Gazeteciler' raporu CHP Genel Merkez binasında basın toplantısı ile açıklandı. Veli Ağbaba yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada en çok gazetecinin işten çıkarıldığı ülke olduğunu belirterek, 12 yıl boyunca AK Parti'nin kalemini kırdığı gazeteci sayısı 1863 olduğunu söyledi. Ağbaba, ''Bu gazetecilerin yüzde 90'ı AKP'nin ustalık döneminde işten çıkarıldı. Kuşkusuz bu sayı buzdağının görünen kısmı bu sayı her geçe gün artmaya devam ediyor.'' dedi.

Bugün gelinen noktada AK Parti'nin, Türkiye'de en büyük medya patronu haline geldiğine anlatan Ağbaba, "Bu noktada Erdoğan ile yakın arkadaşı Silvio Berlusconi arasında tek fark var. Berlusconi medya patronu iken başbakan olmuştu, Erdoğan, başbakan olduktan sonra medya patronu oldu. Karşı karşıya olduğumuz şeyin adı AKP Tarzı Medya. Özelikleri ise şu şekilde özetlenebilir. Tayyip Erdoğan en büyük medya patronu, TMSF bu medyanın muhasebe şefi, Bilal Erdoğan aynı manşeti atan 8 gazetenin genel yayın yönetmeni, Anadolu Ajansı ise AKP'nin basın bürosu.'' ifadelerini kullandı.

''AKP TARZI MEDYA BU ÜLKEYE HEP İLKLERİ YAŞATTI''

AK Parti tarzı medyanın, bu ülkeye hep ilkleri yaşattığını ifade eden Ağbaba şunları kaydetti: ''Bu on iki yıl boyunca daha önce görmediğimiz şeyleri gördük. Gazetecilere yönelik sayısız hakaretler, tehditler davalar bu dönemde oldu. İlk kez bu dönemde üst düzey gazetecilere doğrudan gönderilen talimatlar ve sansür uygulamalar, gibi yollarla medya alanına ayar verildi. İlkez bu dönemde kitaba bomba, gazeteciye terörist dendi. Bu dönemde Başbakan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan bir özel kanalı '' Biz Meclis TV'yi kapatıyoruz, siz canlı veriyorsunuz'' diye tehdit etti. İlk kez bu dönemde 8 gazete aynı manşetle çıktı. İlk kez bu dönemde, dün kendi gazetesinde çalışan köşe yazarını kovan genel yayın yönetmeni bir süre sonra kendisi kovuldu. İlk kez bu dönemde, siyasi iktidar, işadamlarından topladığı 630 milyon dolarlık bir havuz ile gazete, TV kanalı, gazeteci satın alındı. Tam bir ''haram medyası'' kuruldu. Bugün, bu ''haram medyası'' hükümet komiserleri, yandaş iş adamları ve ''beyefendinin kalemşörleri'' tarafından yönetiliyor.'' 

''189 SAYFALIK BİR KİTAP HAZIRLADIK''

CHP Cezaevi Komisyonu olarak, AK Parti'nin sicilini unutturmamak için, 189 sayfalık bir kitap hazırladıklarını söyleyen Ağbaba şöyle devam etti: "Bu kitapta bulacağınız gazetecilerin hiçbirinin işten atılma sebebi, başarısızlık ya da okunmama veya izlenmeme değil. Bu isimler arasında Türkiye'nin en çok izlenen tartışma programının sunucusu da var, en çok okunan yazarları da var. Bizde AKP tarafından ''kalemi Kırılan'' bu gazetecilere ithaf ettiğimiz kitabımıza ''Kalemi Kırılan Gazeteciler'' başlığını uygun gördük. Raporumuzda 42 tanınmış gazetecinin yaşadıklarının özetini bulacaksınız. 20 gazetecinin ve ismini vermediğimiz üç muhabirin işten çıkarılma hikayelerine ilişkin kendi kalemlerinden kısa yazılar bulacaksınız. AKP'nin önde gelen isimlerinin basın ve basın özgürlüğü konusunda kullandığı söylemlerin dökümüne de yer verdik. Böylelikle Başbakan'ın söyleminin nasıl değiştiğini göreceksiniz. 2003'te ''Demokrasinin vazgeçilmez koşullarından biri de bağımsız basındır.'' diyen Başbakan'ın 2014 yılına geldiğimizde '' 'Haddini bileceksin, edepsiz kadı' diyen başbakanla aynı kişi olduğunu fark edeceksiniz. Raporda, uluslararası ve ulusal gazetecilik örgütlerinin görüşlerine ve raporlarına yer verdik. Kitabın sonunda, 3 adet liste bulunuyor. Bireysel olarak işten çıkarılan gazeteciler listesi, Toplu olarak işten çıkarılan gazeteciler listesi ve halen cezaevinde tutulan gazeteciler listesi. Tek başına bu üç liste bile, AKP'nin ''özgür basını'' yok etmeye ant içtiğinin göstergesi olarak görülmeli.'' 

Açıklamanın ardından ''Kalemi Kırılan Gazeteciler'' adlı kitabı CHP Cezaevi Komisyonu üyesi Milletvekilleri imzalayarak, bu eserin asıl sahibi olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a göndereceklerini söyledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.