DÜNYA Haber Girişi : 05 Eylül 2014 05:29

Ebolada 10 bin yeni vaka

 Ebolada 10 bin yeni vaka
Ebolada 10 bin yeni vaka Ebolanın yayılma hızından hareketle bir tahminde bulunan bilim insanları, eylül ayında ölümcül virüsten etkilenenlerin sayısının 10 bine ulaşabileceğini söyledi
Batı Afrika'da ortaya çıkan ve hızla yayılmaya devam eden ebola virüsü için yapılan analiz sonuçları korkunç gerçeği gözler önüne serdi. ABD'deki Boston Üniversitesi'nden fizikçi Alessandro Vespignani'nin hazırladığı grafiğe göre; hastalığın yayılma hızının aynı şekilde devam etmesi durumunda, eylül ayında virüsten etkilenenlerin sayısı 10 bine ulaşacak. Grafiği, virüsün ortaya çıktığı tarihten itibaren şimdiye kadar gelen süreçteki yayılma hızına göre ve Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı resmi rakamları göz önünde bulundurarak hazırladığını belirten Vespignani, "Sonuç bir virüsün yayılma hızı için korkunç seviyede ve büyük tehlike arz ediyor" dedi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise daha önce yayımladığı raporunda, 6 ila 9 ay içerisinde kontrol altına alınacağı öngörülen ebolanın bu zaman zarfında 20 binden fazla kişiyi etkileyeceğini tahmin ettiklerini belirtmişti. Ebolanın en etkili olduğu Batı Afrika ülkelerinden Liberya'da ise hastalıktan ölenlerin bazılarının cesetlerinin, yakınları sahip çıkmadığı için sokaklara bırakıldığı ve bu cesetlerin sağlık görevlilerince ilaçlanarak toplandığı görüldü. Ülkedeki kiliselerde de ebolaya karşı tedbir olarak oturma düzeni değiştirilerek, kilisedeki sandalyelerin aralık mesafesi, kişilerin birbirleriyle vücut teması kurmayacakları düzeye getirildi.

İNGİLİZ TABURCU EDİLDİ
Öte yandan Sierra Leone'da ebola virüsünün yol açtığı hastalığa yakalanan İngiliz vatandaşı William Pooley, İngiltere'de uygulanan deneysel tedaviye olumlu cevap vermesi sonucu tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi. Tedavi için geçen ay Sierra Leone'dan Londra'ya getirilen 29 yaşındaki Pooley'ye "ZMapp" adlı deneysel tedavi uygulanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü, salgının ciddiyetine dayanarak henüz test aşamasında olan ilaçların tedavi amaçlı kullanılabilmesine izin veriyor.

BU VİRÜSLE SAVAŞI KAYBEDİYORUZ
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, "dünyanın ebola ile savaşı kaybetmekte olduğunu" bildirdi. Örgütün Başkanı Jeanne Liu, dünyanın ebola salgınını kontrol almakta başarısız olduğunu, liderlerin ülkeler arasındaki bu tehdidi engelleyemediğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 8 Ağustos'ta kanıtlanmış tedavisi ve aşısı bulunmayan ebola hastalığı ile mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlatan Liu, DSÖ'nün bu açıklamasından sonra liderlerin ve yetkililerin harekete geçme konusunda birlik oluşturmadığını vurguladı. Liu, uluslararası topluma, Gine, Sierra Leone ve Liberya'ya hastaneler için yatak, kalifiye sağlık personeli gönderilmesi ve seyyar laboratuvarları kurulması için maddi destek çağrısında bulundu.

YATAĞA İHTİYAÇ VAR
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Liberya'nın başkenti Monrovia'da her gün, sağlık merkezi dolu olduğundan birçok hastayı geri çevirmek zorunda kaldıklarını, 800 yatağa daha ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Liberya ve Sierra Leone'de hastaların tedavi edilememesinin ve sokaklarda ölmesinin salgının yayılmasına yol açtığı vurgulandı.

AÇ HASTA KARANTİNADAN KAÇTI
Liberya'da ebola virüsü kapan bir kişinin sağlık merkezinden kaçması paniğe yol açtı. Başkent Monrovia'da halk, karantina merkezinden kaçıp pazar yerine giden hastanın peşine düştü. Korunma giysileri giyen sağlık çalışanları hastayı merkeze geri götürdü. Sağlık merkezinde hastaların yetersiz beslendiği, bu yüzden çözümü kaçmakta buldukları belirtild
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.